Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Nevruz Bayramı kutlanıyor

        Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı yurt genelinde düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli yayınladıkları mesajla Nevruz Bayramı'nı kutladı.

        SAMSUN'DA NEVRUZ KUTLAMASINDA DEMİR UNUTULUNCA YÜKSEK GERİLİM LEVHASI DÖVÜLDÜ

        Samsun'da Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) düzenlenen nevruz kutlamasında, çekiçle demir dövme sırasında, dövülecek demir unutuluncayerine, üzerinde 'yüksek gerilim' yazan uyarı levhası dövüldü.

        OMÜ'de nevruz kutlama programı düzenlendi. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademisyenler ile öğrencilerin katıldığı kutlamada, horon oynanıp, yakılan nevruz ateşinin üzerinden atlanıldı. Çuval ve halat çekme yarışları yapılırken, renkli görüntüler oluştu.

        Çekiçle örs üzerinde demir dövme işlemi sırasında ise dövülecek demir unutuldu. Bunun üzerine Prof. Dr.Bilgiç, 'yüksek gerilim' yazalıuyarı levhasının demirini çekiçle dövdü. Yemek ikramının ardından kutlama programı sona erdi.

        İSTANBUL'DA ETKİNLİKLERİN ADRESİ TOPKAPI KÜLTÜR PARKI

        İstanbul'da Nevruz Bayramı'nı kutlamak için Topkapı Kültür Parkı'nda etkinlik düzenleniyor. İstanbul Valiliği'nin ev sahipliği yaptığı kutlamada; halk oyunları gösterisi, ateşten atlama, türkülerin seslendirilmesi gibi etkinlikler yer alıyor. Etkinlik alanı Türki devletlerin bayrakları ile donatıldı. Etkinlik saat 14.00'a kadar sürecek.

        VALİ ŞAHİN VE İBB BAŞKANI UYSAL DEMİR DÖVDÜ

        İstanbul Valiliği'nce Topkapı Kültür Park'ta düzenlenenNevruzBayramı kutlamaları, renkli görüntülere sahne oldu. Etkinliğe katılanlar,Nevruzateşinden atladı, yumurta tokuşturup demir dövdü. İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Bugünlerin kıymetini bilerek, bugünlerden aldığımız ortak duyguyla gelecek hedeflerimizi gerçekleştirmiş oluruz" dedi.Törenin sonunda Vasip Şahin ile Mevlüt Uysal yumurta tokuşturup, demir dövdü. Protokol üyeleri daha sonra yakılanNevruzateşinin bulunduğu yere gelerek, burada bir müddet ateş üzerinden atlayanları izledi.

        BAKIRKÖY'DEKİ KUTLAMALARDA22 GÖZALTI

        Bakırköy'de gerçekleştirilen Nevruz mitinginde PKK/PYD Terör Örgütü propagandası yapan 22 şüpheli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla gözaltına alındı.

        İHA'nın haberine göre;Nevruz mitinginin yapılacağı alan çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, alana girenleri tek tek aradı. Üzerlerinde terör örgütü PKK/YPG'yi çağrıştıracak bayrak ve kıyafetler alana alınmadı. Mitinge peşmerge kıyafetleriyle gelen bir kişi, polis ekipleri tarafından uyarıldı. Bunun üzerine kıyafetlerini çıkartan kişi, mitinge girdi.

        Arama noktasında örgüt lehine slogan atan 22 kişi de polis ekiplerince gözaltına alındı. Bu sırada bariyerlerin dışında bir şahsın da bozkurt işareti yaparak gruba tepki gösterdiği görüldü.

        DİYARBAKIR'DA NEVRUZ BAYRAMI ETKİNLİĞİ BAŞLADI

        Diyarbakır'da vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibarenNevruzetkinliklerinin yapılacağı alana gelmeye başladı.

        HDP, DBP ve DTK'nın organize ettiğiNevruzkutlama etkinlikleri başladı. Vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren kutlamanın yapılacağı Bağlar ilçesinde alana gelirken, yollarda uzun araç kuyrukları oluştu. Etkinlik nedeniyle, alan çevresinde ve kent genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

        SİİRT'TE NEVRUZ BAYRAMI KUTLANDI

        Siirt'te, yapılannevruzkutlamasında Vali Ali Fuat Atik, halk oyunları ekipleri ve vatandaşlar ile birlikte halay çekti.

        Siirt Valiliğitarafından düzenlenennevruzkutlaması, 14 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda yapıldı. Kutlamalara, Vali Ali Fuat Atik, 3'üncü Tugay Komutan Yardımcısı Albay Oğuzhan Pehlivan, Vali Yardımcısı Aziz Onur Aydın, Emniyet Müdür Vekili Saruhan Kızılay, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.Nevruzkonulu kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesinin ardından folklor gösterileri yapıldı. Siirt Valisi Ali Fuat Atik, öğrenciler ve folklor ekibine eşlik ederek halay çekti. Yapılan etkinliklernevruzateşinin yakılmasının arından sona erdi.

        IĞDIR'DA NEVRUZ ETKİNLİKLERİ

        Iğdır'da,NevruzBayramı etkinlikleri kapsamında yüzlerce kişinin katılımıyla kutlama programı düzenlendi.

        Melekli beldesinde düzenlenen etkinlikte, "alav alav" adı verilen ateş yakılarak dans edildi, ateşin üzerinden atlandı. Yöresel sanatçıların seslendirdiği parçalar eşliğinde eğlenen katılımcılar, ateşin etrafında oyunlar oynayıp üzerlik yaktı. Türk kültüründe bulunan geleneklerin gerçekleştirildiği programda ayrıca AKUD Atlı Spor Kulübü tarafından atlı dans gösterisi yapıldı.

        TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ KASTAMONU'DA NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI

        2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu'da danevruzateşinin yakılmasıyla etkinlikler başlatıldı.

        Bakan Kurtulmuş, 2018 Türk Dünyası Kültür BaşkentiNevruzKutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Orta Asya'dan günümüze kadarNevruzBayramı'nın kutlandığını söyledi.

        Nevruz'un üç anlamı olduğunu belirten Kurtulmuş, "Nevruzyeniden doğuşu, yeniden dirilişi gösteren önemli bir bayramdır. Uzun kış aylarından sonra toprağın canlanması, tabiatın uyanması, uykuya çekilmiş gibi görünen canlı mahlukatın yeniden dirilişini sembolize eden bayramdır. Bize öbür dünyada yeniden dirilişin olduğunu her yıl gösterir." diye konuştu.

        MEŞALELERLE AKRE DAĞI'NA ÇIKTILAR

        Irak'ın birçok kentinde, baharın başlangıcını temsil edenNevruzBayramı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.Duhok kent merkezindeNevruzetkinlikleri yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlendi. Önlemler kapsamında kutlamaların yapıldığı birçok alana yakın yollar araç trafiğine kapatıldı.Duhok'un Akre ilçesinde düzenlenenNevruzetkinliğine katılan vatandaşlar, her yıl olduğu gibi meşaleler yakıp Akre Dağı'na çıkarak şenliklere katıldılar.

        REKLAM

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NEVRUZ BAYRAMINI KUTLADI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nevruz Bayramı'nı kutladı.

        Erdoğan, 21 Mart DünyaNevruzGünü mesajında, "Orta Asya'dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada coşkuyla kutlananNevruz, yeni başlangıçların, umudun, kardeşliğin ve dayanışmanın bayramıdır. 'Güneşin koç burcuna girdiği yeni gün' olanNevruz'un, temsil ettiği değerlere uygun biçimde kutlanması son derece önemlidir. Baharı muştulayanNevruz'un, kardeşlik bağlarımızın ve dayanışmamızın daha da güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Bin yıllık kardeşliğimizin küresel çıkar kavgalarına kurban edilmek istendiği bu hassas süreçte milletimizin tüm fertlerininNevruz'u manasına uygun şekilde barış içinde kutlayacaklarına inanıyorum. Bu düşüncelerle baharın, bolluğun ve bereketin bayramıNevruz'un milletimizle birlikte dünyadaki tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        KILIÇDAROĞLU'NDAN NEVRUZ MESAJI

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,NevruzBayramı'nı kutladı.

        Kılıçdaroğlu, Twitter hesabındannevruza ilişkin paylaşımında, "Baharın gelişini müjdeleyennevruzla beraber tüm yurttaşlarımın birlik, beraberlik ve dostluk içinde, huzur dolu bir Türkiye’de yaşamasını diliyor,NevruzBayramı'nı kutluyorum." ifadesini kullandı.

        BAHÇELİ'DEN NEVRUZ MESAJI

        MHP Genel Başkanı Bahçeli, sosyal medya hesabı twitter üzerinden Nevruz'a ilişkin açıklamada bulundu. Bahçeli şu ifadeleri kaydetti:

        "Nevruz yeni bir gün olduğu kadar, baharın uyanış müjdesi, barış ve kardeşliğin diriliş mevsimidir. Aynı zamanda Türk-İslam alemini kuşatan binlerce yıllık kutlu bir geleneğin, birlik ve kardeşlik meşalesinin simgesidir. Nevruz huzura açılan kapı, canlanıp yeşillenen doğanın adı, sevinç ve coşkunun miladıdır. Türk milleti Nevruzla birlikte umut dolu günlerin geleceğine inanmış, bu çok önemli kültürel mirası bugüne kadar titizlikle korumuş, dikkatle yaşatmıştır. Nevruz Türk'ün Bahar Bayramı'dır. Böylesi bir bayramı hain emellere alet etmek isteyenlere elbette fırsat verilmemeli, bin yıllık kardeşlik çınarını zedelemek isteyen mihrak ve karanlık heveslere göz açtırılmamalıdır. Sevinçle yakılan ateşler, hasretle tutuşan eller, yürekten saçılan gülüşler, kanatlanan yüksek ülküler, ufuk ötesine odaklanmış yüce gönüller Nevruz'un ruh kökü, mana özüdür. Bu kökün kopması, bu özün kuruması imkansızdır. Nevruz Bayramı; bereketin, beklentinin, birlik ve dirliğin asırlarca kaynağı, milli, vicdani ve insani hasletlerin buluşma membaıdır. Nevruz, Türk kültürünün sönmeyecek varlık ateşi, silinmeyecek beka alametidir. Türk milletinin hem ata hem de ana yurdunda baharın habercisi olarak ayrıcalıklı bir yeri bulunan Nevruz Bayramı; her zaman kardeşliğin, neşenin, coşkunun, hoşgörünün alameti olagelmiştir. Beraber ağlayıp, birlikte gülen; bayram günlerinden, yas tutulan dönemlere kadar her şeyi birlikte paylaşan büyük Türk milleti Nevruz Bayramını hakkıyla, layıkıyla, gururla yaşayacak, inşallah geleceğe taşıyacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Türk milletinin, Türk-İslam aleminin Nevruz Bayramını kutluyor, vatanımızın her yöresindeki aziz vatandaşlarıma sağlıklı, huzur dolu ve başarılarla geçecek bir ömür diliyor, selam ve hürmetlerimi sunuyorum. Diyorum ki, Nevruz Türk'tür, Turan'dır, heyecandır, hedeftir, Türkiye'nin kardeşlik ve dayanışma güvencesidir."

        NEVRUZ BARAMI NEDİR?

        Nevruz Bayramı hakkında farklı bakış açıları vardır. Eski bir İran takvimine göre;yılın ve baharın ilk günüdür. Miladi takvime göre ise,martın yirmi ikisine rastlayan gündür.Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.İran kaynaklı bir inanışa göre Tanrı’nın evreni ve insanı yarattığı gün olarak kabul edilir.Alevi ve Bektaşi inanışında Hazreti Ali’nin doğum günü olarak kabul edilir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa