Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil MOBİSAD: Telefon harcı daha fazla artırılsın - Teknoloji Haberleri

        Yurt dışından yolcu yanında gelen cihazlar için ödenen IMEI kayıt harcı tutarının 170.70 TL'den 500 TL'ye yükseltilmesini değerlendiren Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği’nin (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yeni düzenlemeyi desteklediklerini söyledi.

        Türk vatandaşlarının yurt dışından yanlarında getirdikleri cep telefonları için ödedikleri harç ücretinde bugün yapılan artışla ilgili konuşan MOBİSAD Başkanı Turnacı, “Bilindiği üzere 2017 yılında 149.20 TL olan vergi, 2018’de 170.70 TL olarak yenilenmişti. Bugün çıkan kararla 500 TL’ye yükseltildi. Yolcu beraberinde yurt dışından gelen cihazların her yıl büyük bir artış gösterdiğini göz önüne alırsak bu adımın olumlu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

        REKLAM

        Turnacı, “Hatta düzenlemeyle birlikte bu yıl 1 milyon adedi aşmasını beklediğimiz yolcu yanında gelen telefonlarda yüzde 10-15 civarında bir düşüş yaşanacağını öngörüyoruz. Öte yandan düzenlemenin uygulama esaslarıyla ilgili daha da genişletilmesi sektör ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

        'BİR PASAPORTA 5 YILDA BİR HAK VERİLSİN'

        Yolcu yanında cihaz getirmenin maksadını aşıp ticari bir enstrüman olarak kullanıldığını ifade eden MOBİSAD Başkan, şunları söyledi:

        “Bu durum hem vergi adaletsizliği hem de vergi kayıplarına yol açıyor. Bu düzenlemeye ek olarak beklentimiz; gerek devletimizin vergi kayıplarını azaltmak, gerekse yurt dışından cihaz getirme imkanı olmayan vatandaşlarımızın yaşadığı vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmak için bu oranın daha fazla artırılmasıdır. Ayrıca Hac ve turizm amaçlı grupların pasaportları ile toplu şekilde yurda cihaz kaydının yapılması sonucu haksız kazançların ve pasaport sahiplerinin mağduriyetinin engellenmesi için tek seferde minimum 45 gün yurt dışında kalma süresi ve bir pasaport ile minimum 5 yılda bir cihaz girişinin yapılabilmesi zorunluluklarının da düzenlemeye dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa