Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı MİT tırları davasında birleştirmeye ret

        Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 19 Ocak 2014'te Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin, olayı organize ettikleri belirtilen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "sivil imamı" olduğu iddia edilen 11 kişi ile bir tuğgeneralin de aralarında bulunduğu 10'u firari toplam 55 şüpheli hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen MİT tırları davasıyla birleştirilmesi kararını reddetti.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan 55 şüpheli hakkındaki iddianame, Temmuz ayında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

        İddianameyi kabul eden mahkeme, "MİT tırları dosyasının önceden Selam Tevhid'de kumpas dosyasından ayrılıp Yargıtaya gönderilmesini" gerekçe göstererek, bu dosyanın da Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen MİT tırlarına ilişkin dava dosyası ile birleştirilmesine karar verdi ve dosyayı Yargıtay'a gönderdi.

        REKLAM

        Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise birleştirilme kararını reddetti.

        "KAMU DAVALARINDA BİRLEŞTİRME İÇİN YARAR DA GEREKİR"

        Dairenin kararında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ilgili maddeleri incelendiğinde kamu davaları arasında irtibat bulunmasının birleştirmeyi zorunlu kılmadığı, bu konuda mecburiyet ilkesinin geçerli olmadığı ve davaların birleştirilmesinde bağlantı yanında yarar da bulunması gerektiği vurgulandı.

        Dairede görülen MİT tırları davasının, geçirdiği safahat, dosyanın hacmi ve sanıklara isnat edilen suçların niteliği gözetildiğinde, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce gönderilen dosyayla birleşmesi halinde yargılamanın uzayacağına işaret edilen kararda, davanın birleştirilmesinde yarar ve hukuki zorunluluk bulunmadığı, bu nedenle birleştirme talebinin reddedildiği belirtildi.

        Dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderilmesine karar verildi.

        Dairenin ret kararı üzerine, birleştirme konusundaki uyuşmazlığın giderilmesi için dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderildi.

        REKLAM

        Kurul, dairenin birleştirmeye muvafakat vermeyen kararını yerinde bularak, dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.

        Bu arada, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan 3 sanığa ilişkin iki ayrı davanın Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki MİT tırları davasıyla birleştirilmesi talebi de kabul edilmedi.

        YARGITAY'DAKİ DAVA

        İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nce görüşülen "Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması"na ilişkin dava, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, eski savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca'nın yargılanmasıyla 1 Ekim 2015'te başlamıştı.

        Adana ve İstanbul'daki davaların bu davayla birleştirilmesiyle dosyadaki sanık sayısı 46'ya yükselmişti.

        Yargıtay 16. Ceza Dairesi Heyeti, davanın ilk duruşmasında, "Davanın mahiyeti itibarıyla kamu güvenliğini kesin olarak gerekli kılması nedeniyle bu aşamada sanıkların savunmasının alınması sırasında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince duruşmanın kapalı yapılması"na oy birliğiyle karar vermişti.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa