Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Milyonlarca kişinin yaptırdığı o ameliyat, hasta ediyor!

        Çocuklukta yapılan bademcik ameliyatının, uzun vadede özellikle solunum yolu ve enfeksiyon hastalıklarıyla alerji riskini artırdığı bildirildi.

        AA'nın WebMD kaynaklı haberine göre; Avustralyalı bilim insanlarının yaptığı araştırma, 10 yaşından önce bademcikleri alınan kişilerin, 30'a kadar astım ve zatürre gibi solunum yolu rahatsızlıklarına, enfeksiyon ve alerjiye yakalanma olasılıklarının yükseldiğini gösterdi.

        10 YAŞINDAN ÖNCE BADEMCİK YA DA GENİZ ETİ ALINANLAR İNCELENDİ

        Araştırma çerçevesinde Danimarka'daki sağlık kayıtlarından faydalanılarak, 10 yaşından önce bademcikleri ya da geniz eti veya her ikisi birden alınan 60 binden fazla çocuk takip edildi.

        Bu çocukların sağlık kayıtları, 1979-1999 yıllarında dünyaya gelen 1,2 milyon akranlarına ait verilerle karşılaştırıldı.

        REKLAM

        Araştırmada, bademcikleri ve geniz eti alınan çocuklarda uyku bozukluğu ve bademcik iltihabının büyük ölçüde azaldığı, öte yandan 30 yaşına kadar sinüzit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının iki ila üç kat arttığı gözlendi.

        Uzmanlar, bu grupta enfeksiyon ve alerji riskinin de solunum yolu rahatsızlıkları kadar yüksek olmasa da artış gösterdiğini kaydetti.

        Araştırma ekibinin lideri Sean Byars, "Mümkünse çocuklukta bu tür ameliyatlardan kaçınılmasının uzun vadede sağlık için daha faydalı olabileceğini" söyledi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa