Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MHP, Ak Parti ile yapılacak ittifakta hızlı takvim bekliyor

        AK Parti ve MHP arasında ittifakın yasal altyapısını oluşturacak komisyonların belirlenmesiyle, gözler sürece ve olası formüllere çevrildi. Komisyonların hafta sonu ya da en geç hafta başında buluşabileceği belirtiliyor.

        Gazete Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre; MHP kaynakları, Erdoğan’ın “Hayırlı işlerde acele etmek lazım” sözleri dolayısıyla hızlı bir takvim uygulanacağını öngörüyor. 2019 seçimlerine 2 yıla yakın zaman olmasına rağmen, siyasi takvimin sıkışık olduğuna işaret eden kaynaklar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sağlıklı oturtulmasının, hızla atılacak yasal temellere bağlı olduğunu vurguluyor.

        Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren Anayasa değişikliği sürecinde görev yapan isimlerin yeni süreçte de görevlendirilmesi, aynı yöntemin izleneceği beklentisini gündeme getirdi. AK Parti’nin getireceği bir metin üzerinden düzeltmelerle değil, iki partide yapılmış olan çalışmalar üzerinden konu başlıklarıyla ilerlenmesi bekleniyor.

        REKLAM

        Bu nedenle seçim ittifakı, baraj, Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi konularda yapılacak olası değişikliklerle ilgili komisyonların uzlaştığı ya da uzlaşamadığı başlıklar adım adım liderlere sorularak netleştirilecek. Buna göre de “kırmızı” başlıklar “yeşile” döndürüldükçe yeni sistemin ilk uygulamasının yasal altyapısını belirleyecek muhtemel metin ortaya çıkacak.

        Bu komisyonun uyum yasaları yerine sadece ittifak, seçim barajı gibi siyasi karar gerektiren konular üzerinde çalışma yapması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin uyum yasalarıyla ilgili ise ayrı bir teknik çalışma yürütülebileceği kaydediliyor.

        BARAJ DEĞİL İTTİFAK

        MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin barajın yeniden tartışılması konusundaki önerisi karşısında barajın yerinde kalmasını isteyen AK Parti’nin bu talebi öne çıkıyor. Komisyonların çalışmasında baraj değişikliği yapılmaması beklenirken, MHP’nin talebi doğrultusunda iki partinin amblemleriyle yer alacakları bir pusulada aynı zamanda ittifakın da vurgulanmasını sağlayacak bir formül aranacak.

        Hem ittifakın aldığı toplam oy hem de iki partinin ayrı ayrı oylarının görünmesini isteyen MHP, bu yolla iki partiden milletvekili seçilecek isimlerin de daha rahat belirlenebileceğini vurguluyor.

        REKLAM

        Bu formül kabul görürse ittifakın toplam oyu barajda esas alınırken, partilerin aldığı oy hem Hazine yardımında hem vekil dağılımının belirlenmesinde etkili olacak.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa