Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mersin'de yaşayan ve 20 yıl önce görme yetisini kaybeden 38 yaşındaki Ali Rıza Ekşi, görme engelliler için kullanılan braille alfabesiyle yazılan Kur'anı Kerim ile hem görme engellilere hem de engeli bulunmayan vatandaşlara eğitim veriyor. Sadece 2 günde Kuranı Kerim'i öğrenen Ekşi, ayrıca Halk Eğitim Merkezi'nde de öğretmenlik yapıyor.

        Mersin'de yaşayan evli 2 çocuk babası Ali Rıza Ekşi, küçük yaşlardayken kademeli göz tansiyonu hastalığına yakalandı. Aşama aşama görme yeteneğini kaybeden Ekşi'nin, 18 yaşında tamamen dünyası karardı. Kur'anı Kerim'i gözlerini kaybetmeden önce öğrenen Ekşi, hem unutmamak ve hem de okumaya devam etmek için engellilerin kullandığı Braille alfabesi kursuna gitti. Kur'anı Kerim sevgisi engel tanımayan Ekşi, Braille alfabesi öğrendikten sonra, devlet memuru olabilmek ve bilgilerini insanlara anlatabilmek için çeşitli kurslar almaya devam etti. Aldığı kurslar sayesinde Mersin'de Halk Eğitim Merkezi'nde sınıf öğretmeni olarak çalışmaya başlayan Ekşi, bir yandan da isteyen kişilere Kur'an dersi vermeye başladı. Sadece 2 günde Kuranı Kerim'i öğrenen Ekşi, yaklaşık 20 yıldır hem görme engelli hemde engelsiz vatandaşlara Kur'anı Kerim dersi veriyor.

        "Bildiklerim sadece bende kalamazdı"

        Yaşadıklarını İHA muhabirine anlatan Ekşi, üniversite birinci sınıfa gittiği yıllarda görme yetisini tamamen kaybettiğini ve Kur'anı Kerim'i bundan sonra braille alfabesi ile öğrendiğini söyledi. Devlet memuru olabilmek için bir kaç kurs daha aldığını söyleyen Ekşi, aldığı kurslardan sonra Mersin Halk Eğitim Merkezi'nde sınıf öğretmeni olarak çalışmaya başladığını aktardı. Kur'an bilgisini başka insanlara da aktarmak isteyen Ekşi, "Benim gibi engelli olan vatandaşlara bildiklerimi aktarmalıyım. Bu sadece bende kalamazdı. Onun için hem görme engellilere hem de engelsiz vatandaşlara, talep oldukça Kur'an dersi vermeye çalışıyorum" dedi.

        2 günde Kur'an okumayı öğrendi

        Derslerde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen kabartmalı Kur'an ve Elif Ba cüzünü kullandıklarını ifade eden Ekşi, yıl boyunca sürekli talebin olduğunu şuanda ise 25 kişiye eğitim verdiğini söyledi. Görme engelli bireylerin Kur'anı öğrenmesinin zor olmadığını kaydeden Ekşi, "Ben daha gördüğüm zamanlarda okuduğum için 2 günde öğrendim. Bilmeyen biri de parmak hassasiyeti var ise en geç 15 gün içerisinde öğrenir" ifadelerini kullandı.

        "İnsanların empati yeteneği gelişmemiş"

        Görme engelliler olarak vatandaşlar ve yetkililerin yaşamda daha duyarlı olmalarını isteyen Ekşi, "Kaldırımların üzerine hala araba park edenler var. Halen bazı belediye otobüslerinde ve toplu taşıma araçlarında sinyalizasyon sistemleri çalışmıyor. Bu noktada hayatımızı kolaylaştıran bazı dokunuşlar yapılmıyor ya da gözden kaçıyor. Eğer bunlar yapılsa tüm engellilerin yaşamı daha kolay bir hale gelecek. Empati yapmakla alakalı bir şey diye düşünüyorum. İnsanların empati yeteneği gelişmediği için iyi sonuçlar alamıyoruz" şeklinde konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Mersin İlçeleri
        Tüm Mersin Haberleri
         Mersin

        Mersin

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa