Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Müzik Menderes Türel: Hayalim Oscar’lı filmde Antalya imzası

        Festivalin ulusal yarışma bölümünü kaldırarak Türk filmlerini dünya filmleriyle yarıştırmanın önünü açtıklarını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, hayalini de açıkladı: “Bir gün Oscar ödülü alan filmin köşesinde Antalya Film Fonu yazması”. HT Magazin'de Bülent İpek imzalı Menderes Türel röportajı yer aldı.

        Ulusal yarışmanın kaldırılması tartışmalarıyla başlayan Antalya Film Festivali’nin hemen ardından, 18. Uluslararası Piyano Festivali’nin startını veren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel memleketin kültür sanat gündemine damga vuruyor. Dünyaca ünlü isimlerin ağırlandığı piyano festivalinin açılışında buluştuğumuz Türel’le iki festivali, yansımalarını ve sanatsal hayallerini konuştuk.

        REKLAM

        Biten film festivalinin ardından neler söylersiniz?

        Çok başarılı geçti. İçerik olarak çok kaliteliydi. Yurtdışından festivale katılan ünlü bir sanatçı “Bu film kalitesini görünce Antalya’ya gelmeyi tereddütsüz kabul ettim” dedi. Artistik direktörümüz Mike Downey filmlere kuyumcu hassasiyetiyle yaklaştı ve seçti. 50’nin üzerinde film gösterildi. Halkın katılımı çok iyiydi.

        Ulusal yarışmayı kaldırmanız çok tartışıldı. Festival uluslararası oldu mu?

        Ulusal yarışmanın olmadığı sözünü kabul etmiyoruz. Ulusal ve uluslararası olarak 2 yarışmayı birleştirdik. Ulusal filmlerimizin de uluslararası filmlerle yarışabileceğini göstermek amacıyla karar aldık. Aslında kararımızı 2005 senesinde vermiştik. 12 senedir bu kararı hayata geçirmek için adımlar atıyoruz, taşlarını döşüyoruz.

        Sinemacıların bir kısmı sizi eleştiriyor. Peki siz sinemamızın durumunu nasıl buluyorsunuz?

        REKLAM

        Türk sinemasının geldiği nokta çok başarılı. Uluslararası yarışmaya yönlenme sebebimiz de bu başarı. Bu cesareti Türk sinemasının kalitesinden aldık. Yeni belediye başkanı olduğum zamanlarda festivale koyacak 12 film bulamazdık. Senede toplam 20-25 film üretiliyordu. Bu kadar film üretiminin içerisinde tabii ki kötü filmler de olacak. Kötü filmler olmazsa daha iyiyi bulamayız. Belirli bir yol kat ettik.

        Yapımcılara çağrınız var mı?

        Kaliteli filmler çekilmesi, bu filmlerin yurtdışında ödül alması önemli. Filmlerimiz eskiden deplasmanda mücadele ediyordu, şimdi güçlü bir uluslararası film festivaliyle kendi evinde yarışıyor. Bizim buradaki amacımız Türk sinemasını çok güçlü bir şekilde dünyaya sunmak, seviye atlatmak. Antalya, Türk sinemasının dünyayla buluşacağı doğru adrestir. Genç sinemacılara desteği Antalya film fonuyla gerçekleştiriyoruz. Gençlerimizi ödüllendiriyoruz. Burada dünyanın en önemli prodüktörleriyle, yönetmenleri ve yapımcılarıyla buluşuyoruz. Proje evlilikleri yapıyorlar, Antalya bunun adresi. Proje aşamasından filme dönüşenler yurtdışında ödüller alıyor. Ben hayal etmekten korkmam, hayalim Oscar ödülü alan filmin köşesinde Antalya Film Fonu yazması.

        REKLAM

        Ulusal yarışmanın kaldırılmasını protesto eden hareket, İstanbul’da bir ulusal yarışma düzenledi ‘Bir gün Antalya’ya Döneceğiz’ sloganıyla. Seneye bu tartışma ne olur?

        Türkiye’de 30 tane film festivalimiz var 31’incisi eklendi. Arkadaşlara başarılar diliyorum. Destek veririm ancak bu hareketin internet sitemizi taklit eden ve senelerce telif haklarını savunan kişiler tarafından yapılıyor olması trajikomik. Antalya Film Festivali’ni kopyalayarak benim adıma beyanlarda bulunulması yanlış. Hukuki mücadele başlattık.

        ‘Diğer sanatçılara haksızlık olacaktı’

        Gerard Depardieu ile festival için anlaşamama nedeniniz nedir?

        Arkadaşlar gelişiyle ilgili farklı isteklerle karşılaşmış. Diğer sanatçılara haksızlık olacağı düşünüldüğü için gelmemesi konusunda festival komitesi karar vermiş. Ben de destekledim.

        Film festivali bitti, piyano festivaline başladınız. Orada ulusal-uluslararası tartışması yaşanmadı ama!

        Piyano Festivali ulusal başlamıştı, ben uluslararası olması konusunda arkadaşlarla görüşerek zemin hazırladım. Bu sene de çok önemli sanatçılar var. Müthiş bir zenginlik sunuyoruz. 468 müzisyenin bir arada olacağı bir organizasyon.

        REKLAM

        Müzisyenleri seçerken Antalyalıların mı yoksa turistlerin beklentilerine mi öncelik veriyorsunuz?

        Turistlerin de görüşleri önemli fakat halkın beklentileri önceliğimiz. Sanat yönetmenimiz ve teknik bölümdeki arkadaşlarımız programı oluşturuyor. Ben de hemen hemen hiç değişiklik yapmadan onaylıyorum.

        ‘Dünyaya hitap etmeliyiz’

        Menderes Türel piyano festivalinin kültür ve turizm hayatımıza katkısını şöyle özetliyor: “Antalya Piyano Festivali’ni uluslararası alanda sözü edilen bir festival yaptık. Küreselleşme çağında, ne yaparsak yapalım, dünyaya hitap edecek şekilde yapmalıyız. Bizim konser salonlarımızın bir kısmını Antalya’da yaşayan yabancı dostlarımız dolduruyor. Festival konserlerinin bazılarına yurtdışından gelenler oluyor. Antalya dünya çapında bir turizm merkezidir.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa