Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mehmet Şimşek: Büyük şirket döviz borcu düzenlemesi Haziran'a dek biter - İş-Yaşam Haberleri

        Dövizle borçlanma düzenlemesinde ikinci aşama olarak gösterilen yaklaşık 2.000 büyük firmayı ilgilendiren aşamanın ne zaman hayata geçirileceği konusunda Şimşek, “Haziran’a kadar biter. Yani orada küçük-orta ölçekli firmaların ötesinde sadece ve sadece hedge imkanı sunmayı düşünüyoruz” dedi.

        Şimşek, “Biz firmaların aldıkları aşırı risklerin ve bu riskleri yönetmedeki basiretsizliklerin ekonomimizde ilave dalgalara yol açmasını doğru bulmuyoruz. Bu konuda düzenlemeyi yapacağız” ifadesini kullandı.

        Şimşek, “Şu anda küçük firmalar eğer ihracatları yoksa, PPP bağlamında bir projeleri yoksa, makine teçhizat almayacaklarsa, hiçbir şekilde borçlanamıyorlar. Ama büyük şirketler, kur riskini daha iyi yönetebilir varsayımıyla hedge etmelerini bekliyoruz” görüşünü dile getirdi.

        REKLAM

        Başbakan Yardımcısı Şimşek, ’Tek Hazine Hesabı’ndaki değişikliğin ise ekonomik baskıdan kaynaklı olmadığını belirterek, “Kamuda belli kurumlarda ciddi nakit fazlası varken, Hazine’nin piyasadan ilave para çekmesi çok doğru bir yaklaşım değil” dedi.

        Şimşek, “Biz uzun bir süredir zaten merkezi hükümetin nakit fazlasını bir bütünlük içerisinde değerlendiriyorduk. Şimdi merkezi hükümetin dışında kalan bazı unsurları da içerecek şekilde bu kamu nakit fazlasının yönetimine ilişkin bir çerçeve düzenleme getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

        Düzenlemeye hangi kurumların gireceğine Bakanlar Kurulu’nun karar vereceğini belirten Şimşek, "Bazı fonlar zaten yönetiliyor. Burada bizim kastettiğimiz kurumların geçici nakit fazlalıkları. Dolayısıyla bunların bir bütüncül yaklaşımla, nakit yönetiminin daha etkin hale getirilmesi, böylece kısa vadeli borçlanma, yani borç yönetiminde daha etkin hale getirilmesi sağlanıyor" diye konuştu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa