Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya İnternet medyası Mehmet ÇALIŞKAN youtube yasağı yazı, youtube kapatıldı mı, youtube'un kapatılmasının müzik sektörüne etkisi

        Mehmet ÇALIŞKAN / HT Magazin

        mcaliskan@htgazete.com.tr

        Video barındırma sitesi Youtube’a erişim TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) tarafından durduruldu. Youtube’a erişimin durdurulması müzik sektörünü nasıl etkiledi? Meslek birliklerine üye olan söz yazarı, besteci ve yorumcuların telif gelirleri ne ölçüde düşecek? Meslek birlikleri, Youtube’un kapatılmasının kendilerine maddi zararlar getireceğini dile getirdi. Plak şirketleri ise zaten telif alamadıklarını belirterek Youtube’un kapatılmasının kendilerine herhangi bir etkide bulunmayacağını dile getirdi. Youtube’a erişimin engellenmesi müzik sektörünü etkiledi. Meslek birlikleri kayıp yaşanacağını belirtirken, yapımcılar Youtube’un yasalara uyması gerektiğini düşünüyor.

        DR. AVUKAT BARIŞ ŞENSOY (MSG GENEL SEKRETERİ)

        ‘ÖN ÖDEMEDE SORUN ÇIKMAZ’

        Başta şunu söylememiz gerekir, Youtube’un siyasi nedenlerden dolayı kapatılması durumuna taraf değiliz. Youtube ile daha birkaç gün önce 4 yıllık bir anlaşma yaptık. Bu anlaşma doğrultusunda Youtube’dan hem bir garanti ön ödeme aldık hem de reklam gelirlerinden alacağımız pay üzerinde anlaştık. Youtube’un kapatılmasıyla garanti ön ödemeyi alamama durumumuz söz konusu değil. Youtube açık olsa da olmasa da garanti ön ödemeyi alacağız. Ne var ki Youtube kapalı olduğu sürece reklam gelirinden pay almamız söz konusu değil. Çünkü kapalı olan bir yayına kimse reklam vermeyecek, doğal olarak bir gelir de elde edilmeyecektir. Bizim en büyük gelir kaynağımız Youtube olmasa da bu konuda önemli bir oyuncumuzdur. Bu nedenle Youtube’un kapatılması durumunda üyelerimize dağıttığımız gelir düşecektir. Ayrıca ben Youtube’un uzun süre kapalı kalacağına inanmıyorum.

        AHMET KOÇ (MÜYOBİR BAŞKANI)

        ‘MALİ KAYIPLAR YAŞANACAK’

        Öncelikle insan hak ve özgürlüklerine sonuna kadar inanan biri olarak, yasaklamaların yasaklanması gerektiğini düşünen biri olduğumu belirtmem gerekir. (Bu konuda söylediklerim bir paradoks olarak algılanmamalı.) Bu benim bir sanatçı olarak kendi düşüncemdir. Ama Türkiye’de yorumcu sanatçıların meslek birliğinin başkanı olarak baktığım zaman ise manevi zararların dışında, mali boyutununda çok yüksek olduğunu belirtmeliyim. Youtube ile lisans sözleşmemiz reklam geliri üzerinden yapılan bir anlaşmaya dayanıyor ve dolayısıyla izlenme sayısına. Youtube’un kapalı olduğu her gün, her saat elbetteki bu açıdan baktığımızda üyemize mali bir kayıp olarak yansıyacaktır.

        DENİZ ERDEM (AVRUPA MÜZİK GENEL MÜDÜRÜ)

        ‘TÜRKİYE MUZ CUMHURİYETİ DEĞİLDİR’

        Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk da ticaretten önce gelir. Youtube, başka ülkelerde nasıl yasalara uyuyorsa Türkiye’de de uymak zorundadır. Başka ülkelerde yasalara uymasınlar da görelim. Türkiye, muz cumhuriyeti değildir. Youtube’un kapalı olması nedeniyle biz plak şirketleri herhangi bir gelir kaybına uğramıyoruz. Çünkü zaten hakkımız olan fonogram hakkımızı vermiyorlardı. 7 yıldır birçok kez fonogram hakkımızı alabilmek için başvuruda bulunduk ama her defasında bize karşı kayıtsız kaldılar. Benim şirketimin kayıtlı 80 bin şarkısı var ama tek kuruş fonogram hakkı alamıyorum. Bu nedenle Youtube’un kapalı olmasının bize maddi bir zararı yok.

        BAHA BODUROĞLU (POPSAV BAŞKANI)

        ‘Sanatçıların geliri engellendi’

        YOUTUBE’un kapanışı daha yeni yeni oluşmaya başlayan besteci, söz yazarı ve yorumcuların telif haklarına vurulan ağır bir darbedir. Bu çağ dışı uygulama bir an önce kaldırılıp müzik sanatçılarının gelirlerinin engellenmesine bir son verilmelidir.

        Telifte 2 yıllık artış oranı yüzde 50

        MSG’NİN (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) WSJ Türkiye ile paylaştığı verilere göre sanatçıların 2011 yılında 16 milyon TL olan telif gelirleri 2013 yılında 24 milyon 175 bin TL’ye yükseldi. 2012 yılının telif şampiyonu Soner Sarıkabadayı olurken, 2013’ün şampiyonluğunu Sezen Aksu aldı. Tarkan listede ikinciliği alırken Soner Sarıkabadayı üçüncü oldu.

        YÜZDE 35 ARTIŞ

        Bu yıl MSG üyelerinin telif kazancının artış hazı da yükseliyor. 2012 yılında telifteki artış bir önceki yıla göre % 11 olurken 2013 yılı teliflerinin toplamı 2012’nin % 35 üzerine çıkmış görünüyor. 2 yıllık artış oranı yüzde 50’yi aşıyor. Besteci ve söz yazarlarının üye olduğu MSG’nin verilerine göre 2012 ve 2013 yıllarının telif sıralamasında ilk 15’e bakıldığında listeye yeni giren 4 isim var: Sıla, Fettah Can, Febyo Taşel ve Ozan Doğulu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa