Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya "Yanağımdan makas almaya başladılar"

        Kurtlar Vadisi Pusu'daki Memati dizide uyuşturucu bağımlısı oldu. Memati'yi canlandıran Gürkan Uygun bu rol için Psikiyatrist Doç. Dr. Kemal Sayar'dan ders almış...

        Eskiden insanların korkudan yüzüne bakamadığını söyleyen Uygun 'Uyuşturucudan kurtulmaya çalışan Memati'yi şimdi herkes seviyor. Bir teyze 'Seni sağlıklı gördüm' deyip yanağımdan makas bile aldı' diyor.

        Hayatı, televizyon aracılığıyla algılayan, öğrenen bir toplum, yoksa sanal ile gerçeği birbirinden ayıramayacak 'saflıkta' oluşumuzdan mı bilinmez ama biz sevdik mi tam seviyoruz işte! Dizide ölen karakterlerin ardından toplu cenaze namazı kılıyoruz, sokakta gördüğümüz kötü karakterlere saldırıyoruz. Uyuşturucu sorununa parmak basan, milletvekilleri bile Meclis kürsüsünden Kurtlar Vadisi Pusu'nun uyuşturucu bağımlısı olan Memati'nin başına gelenleri hatırlatması boşuna değil.

        Düşmanları tarafından kaçırıldıktan sonra zorla uyuşturucuya alıştırılan Memati'yi oynayan Gürkan Uygun ve bu role hazırlanırken destek aldığı psikiyatrist Doç. Dr. Kemal Sayar ile Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir araya geldik. Söyleşimiz bittikten sonra hastanenin bahçesinde Memati'nin mimikleri, tavrıyla hareket eden hayranlarıyla karşılaştık. Kimi 'Memati Abi biz de Sakaryalıyız' dedi, kimi onun aracılığıyla Polat'a selam gönderdi...

        ROLÜNE ÇOK SIKI ÇALIŞTI

        Senaryoda Memati'nin kötü adamlar tarafından uyuşturucu bağımlısı haline getirilmesi bölümünü okuduğunuzda ne düşündünüz?

        Gürkan Uygun: Asılında çok sevindim. Dört yıldır aynı karakteri oynuyorsunuz ve oynadığınız karakter bir dönüşüm yaşıyor. Yeni bir şeyler öğreneceğim diye düşündüm. Aslında biraz da korktum. Çünkü doğru oynamak veya doğru şeyler yapmak zorundasınız. Çok sevilen ve çok gündemde olan bir dizi. Eroin kullananlar, bağımlılar var. Onların tepkilerini doğru göstermek lazım ki doğru tepkiler alalım. Yanlış bir şey yapmak istemiyorduk. Gündemde olan bir karakterin uyuşturucu bağımlısı olması etkileyici bir durumdu. Başarır mıyım, başaramaz mıyım diye korktum.

        Bir uzmanla çalışma fikri de bunun bir parçasıydı galiba.

        G.U.: Oyunculuğun gerektirdiklerini yaptık. Bir konuyu bilmiyorsanız uzmanına danışırsınız. Bizim yaptığımız da buydu. Bir haftalık bir zamanım vardı. İnternetten bağımlı insanların önceki ve sonraki hallerinin görüntülerini seyrettim, araştırdım ve sonra Kemal hocanın karşısına geçtim.

        Siz bu rol için bir araya geldiğinizde neler konuştunuz, nasıl bir rota izlediniz?

        Kemal Sayar: Topluma eroin bağımlısı olan bir insanın neler yaşayacağının aktarılması çok önemli bir mesajdı. O yüzden yapımcılar bu konuda çok ciddi hassasiyet gösterdi. İnsanlara yanlış bir mesaj aktarmak istemediler. Yanlış mesaj çok ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Gürkan Bey ve senaryo ekibinden Ahmet Turgut geldi. Uzun uzun detayları konuştuk.

        GEREKLİ MESAJI VERDİK

        Yanlış mesaj derken neyi kastediyorsunuz?

        K.S.: İnsanlara bir kere 'eroinden kurtuluş yok' mesajı verirseniz bağımlılığı tırmandırırsınız. Eroin bağımlıları da 'Madem bu işten kurtuluş yok, buna devam edeyim, bak, Kurtlar Vadisi'nde de bunu söylüyorlar' diyebilirdi. Burada Memati büyük bir uğraş sonucunda bağımlılıktan kurtulabildi. Fakat bütün bu uğraşa rağmen hayatı alt üst oldu. Burada iki mesaj verildi: Birincisi siz isterseniz kurtulabilirsiniz, gayret edin. İkincisi ise bu bir oyuncak değil. Siz ufak ufak şunla bunla başlarsınız fakat daha sonra eroine kadar tırmandığınızda telafisi çok zor olabilir. Gürkan dizideki rolüyle caydırıcı bir etki yaptı. Bu diziden sonra pek çok insanın korktuğunu, vazgeçtiğini düşünüyorum.

        G.U.: Memati, her şeyin iyisini içinde barındıran bir karakter. Böyle bir adamın bir anda eroin ile bu hale gelmesini üç bölümle bitirseydik yanlış mesaj olabilirdi. 10 bölüm oynadım. Hala kurtulmaya çalışıyor Memati. Dizide Memati'nin eroine geri dönmesi gerektiğini düşünenlerden biriydim. Memati'nin bir kere daha eroin kullanabileceğini düşünmüştüm. Ama Kemal hocam karşı çıktı.

        K.S.: Verilecek mesajın çok yanlış olacağını söyledim. Senaryonun gelişimine göre Memati dayanamayıp bir iki kez kullanacaktı. O zaman karamsar ve ümitsiz bir tablo sunacaktık Türkiye'ye. Bırakan insan birkaç kez deneyecek diye bir şey yok. İyi savaşan insanlar hayır deyip dönmüyor zaten bir daha.

        Beni yolda görenler boynuma sarılıyor

        Uyuşturucu bağımlısı Memati'yi sokakta gören insanlar ne tepki gösterdi?

        Eskiden teyzeler, kızlar, anneler beni sokakta gördüklerinde bir parça ürkerlerdi. Bana baktıklarında onların gözlerinden anlıyordum bunu. Çünkü dönem dönem korkunç bir yaratık olduğum için insanlar bana yaklaşmamayı yeğliyordu. Dizideki Memati'nin uyuşturucu bağımlılığından kurtulma sürecinde insanlar artık gelip boynuma sarılıyor. Ürkülen ve korkulan bir karakterin uyuşturucu batağına batmış hale gelmesine çok acıdı insanlar. Bir anda tepkiler değişti. Hatta bana sarılıp ağlayanlar, öğüt verenler bile oldu. Yolda beni gören bir teyze yanağımdan makas alıp 'Seni sağlıklı gördüm' bile dedi. Karakter, uyuşturucu kullandığı zaman o insanların çocuğu, kardeşi, abisi uyuşturucu kullanmış gibi oldu sanırım.

        Dizideki uçta bir adam bana hiç benzemiyor!

        GÜRKAN Uygun 'Memati, hayali bir kahraman' diyor ve canlandırdığı bu karakterin kendisiyle hiçbir ortak noktasının olmadığını söylüyor: 'İnsanların hayalindeki bir kahraman bu. Böyle bir adam zaten olamaz. Olacağını da zannetmiyorum. Çok uçta bir adam. Kesinlikle bana benzemiyor elbette. Her şeyi çok sert, uçta ve çok net. Elinden her bir iş geliyor. Böyle bir insan var mı bilmiyorum.'

        Gürkan gerçekten çok iyi oynadı

        Bu eğitim ne kadar sürdü?

        G.U.: Çok uzun değildi. Bir haftamız vardı çekimler için. Elimizden geldiğince buluşmaya gayret gösterdik. Görüntü elde edemedim. İnternetten eroin kullananların önceki ve sonraki hallerine baktım. Yüzlerini inceledim. Oynarken zaten bütün yüz kaslarımı bıraktım diyebilirim. Hazırlıklı gelmiştim hocanın yanına. Bir canlandırma olmadı.

        Hocam siz diziyi izlediğinizde ne düşündünüz?

        K.S.: Derslerden sonra televizyonun karşısına geçtim. Heyecanla bekledim ve gerçekten çok iyi oynadığını düşündüm.

        Cep telefonumdan arayıp Memati'yi soran bile var

        Cep telefonundan sık sık rahatsız edildiği için numarasını sık sık değiştirdiğini anlatan Gürkan Uygun, başına gelen bir olayı şöyle anlatıyor: 'Tanımadığım biri telefonla aradı. Dizideki karakterlerin sesi gibi sert ve netti sesi: 'Kimsin?' Ben kimi aradığını sordum. Yine sert şekilde 'Memati'yi aramıştım' dedi. Yanlış numara olduğunu söyledim ama elbette yine birkaç kez aradı. Ama aynı ses tonuyla. O sırada 'Evet buyurun Memati benim' desem karşı tarafın sesi yumuşayacak 'Abi nasılsın?' diyecekti.'

        STAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa