Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya TRT Çocuk 1 Kasım'da yayında

        TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin TRT Dergisi’ne yaptığı açıklamada, TRT Çocuk kanalının 1 kasım’da yayına başlayacağını söyledi. Şahin, yayınlarını İstanbul’dan gerçekleştirecek olan TRT çocuk için TRT 4 kanalını ayırdıklarını belirterek “Bizim kanalımız daha bize özgü, milli değerlerimizi taşıyan bir kanal olacak. İzleyen her çocuk mutlaka kendinden bir şeyler bulacak. Yani bizim kanalımız, Türk çocuklarının kanalı olacak” dedi. Şahin şunları söyledi:

        “Bizim değerlerlerimizi yansıtan bir kanal olmasına özellikle dikkat ettik. Onun dışında bir çocuk nelerden hoşlanıyorsa biz onları yayınlayacağız. Zaten bu kanalın ismini de çocuklarımız koyacak. Çocuklar bize isim önerilerinde bulunuyorlar. Bizler de bu önerileri yine çocukların oluşturduğu bir komisyonda değerlendirecek ve onların tercih ettiği ismi çocuk kanalımıza koyacağız.”

        -“ÇOCUK PROGRAMLARI VE FİLMLERİ AÇISINDAN ÜLKEMİZ SIKINTILI”-

        TRT Genel Müdürü Şahin, ilk etapta yüzde 40 yerli, yüzde 60 ise yabancı yapımların ağırlıkta olacağını kaydederek “Bu kadar kısa sürede program açığını kapatmamız zor. Çocuk programları, filmleri açısından ülkemizde materyal sıkıntısı var. Türk yapımı programların azlığından dolayı ilk adımda yabancı ağırlıklı olan program akışı, kademeli olarak yerli yapımların lehine değişecek” dedi. Şahin şöyle devam etti:

        “Böyle bir ihtiyacın farkına varan yayıncılar, çocuk kanalına özgü malzemeler üretmeye başlayacaklar. Türkiye şu anda dizi zengini. Ülkemizdeki yapım şirketleri nasıl ki bugün bol miktarda dizi üretip satıyorsa aynı şekilde ihtiyaç olduğu için çocuk programı üretimine de geçecekler.”

        -“MİSYONERLİĞE DİKKAT EDECEĞİZ”-

        Kurum tarafından daha önce ve yeni üretilen programların yanı sıra dışardan da program alacaklarını bildiren Şahin, yurt dışından alacakları programlar konusunda ise çok seçici olacaklarının altını çizdi. Şahin şunları söyledi:

        “Yerli malzemeyi ne kadar çok koyarsanız, izlenme oranınız o kadar artıyor. Dolayısıyla mümkün mertebe yerli yayın koyacağız. Onun dışında yurt dışından alacağımız programlar konusunda ise çok seçici olacağız. Çünkü bizim iyi niyetimize rağmen yabancılar daha misyonerce bakıyorlar olaya. Kendi dini propagandalarını çocuk filmlerinin içerisine sokuşturuyorlar. Bundan daha arınmış bir yapı ortaya koyalım istiyoruz. Biz ise program içeriklerinde ısrarla bir mesaj verme konusu üzerinde durmuyoruz. O biraz misyonerlik gibi geliyor bana. Çocuklarımıza uygun programlar verdiğimizde, onlar kendi özümüzü muhafaza etseler yeter bize”

        -“DAYATMACI BİR MANTIK OLMAYACAK”-

        Çocuk kanalında dayatmacı bir mantığın olmayacağına işaret eden TRT Genel Müdürü Şahin, “Son derece samimi yayınlar yapacağız. Örneğin Anadolu’dan yayınlar var. Mikrofonu çocuklara verecekler, çocuklar günlük yaşantılarında ne yapıyorlarsa o ekrana yansıyacak. Her şey doğaçlama gelişecek. Yani programlarımızda ‘hazır ol’ gibi bir takım dayatmacı felsefe hiçbir zaman yer bulmayacak” dedi.

        - 07.00-21.00 ARASI SADECE ÇOCUKLAR İÇİN YAYIN YAPILACAK-

        TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, çocuk kanalının sabah 07.00’de yayına başlayacağını saat 21.00’a kadar ise sadece çocuk yayınları yapacağını söyledi. Şahin, 21.00’den sonrası içinse henüz tam bir karar vermediklerini belirterek “Üç alternatif var. Ya bu saatten sonra müzik yayını yapacağız, ya belgeseller yayınlayacağız ya da saat 24.00’e kadar belgesel, sonrasında spor veya tersi şeklinde düşüncelerimiz var. Bunun için kamuoyu araştırmaları yapıyoruz” dedi. TRT 4’ün çocuklar için olan yeni formatıyla 1 kasım’da izleyenlerin karşısında olacağını kaydeden Şahin şunları söyledi:

        “TRT Çocuk kanalı gündüz 0-14 yaş aralığındaki çocuklarımıza hizmet ederken, akşam da 15-24 yaş aralığındaki gençlerimize yönelik yayın yapacak. Yani çocuk kanalı geceleri gençlerimizin hizmetinde olacak. Gündüz çocuk, gece de müzik, belgesel ve spor yayını yapan bir gençlik kanalı oluşturuyoruz. Bu kanal için önemli bir yatırım planlaması yapıldı. Mümkün mertebe yüksek çözünülürlüklü dijital kameraların yeni kanalımızda kullanımına özen göstereceğiz. Son teknoloji ne ise onları bu kanalda kullanmak istiyoruz. Bu bir anlamda diğer kanallar için öncü bir açılım ve deneme niteliği de taşıyor.”

        Şahin ayrıca bir çocuk dergisi üzerinde de çalıştıklarını söyleyerek “Dergiyi Ocak 2009’a yetiştirmek için çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca çocuk kanalına ait bir internet sitesi de yapım aşamasında” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa