Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Müzik Mazlum Çimen Enel Aşk'ı anlattı

        Enel Aşk, yeni ve ezber bozan, müzikli bir sahne gösterisi... Gösteride yer alan isimlerden Mazlum Çimen’e göre ise uzun bir yolculuk... Projeyi soruyorum, aşkı anlatıyor... “Enel Aşk” tüm ekibi tesiri altına almış; bu zengin muhabbet sahneye de taşınmış. Müzisyen Ayfer Vardar’ın da katıldığı keyifli söyleşimizde Mazlum Çimen’le sahneden müziğe varıyor, aşka uzanıyoruz... HT Cumartesi'nden Mete Aker'in röportajı...

        Enel Aşk nedir?

        Enel Aşk, aşkın tanımı. “Biz aşkız” diyoruz yani. Kızılbaş Alevi kültürünün, yol kültürünün temelini doğa ve aşk oluşturur. O yüzden bir sözümüz olsun dediğimizde de her sohbetin sonunda “aşk ile” diye kapatırız zaten. Kültürümüzü sahneye yansıtalım dedik.

        REKLAM

        Projenin anlatmak istediği ne?

        Bir hatırlatma, anımsatma misyonu gibi bir şey bu. “Ne yapıyoruz, neyiz?” sorusunu biraz daha sesli ve beraber düşünelim derdinde. Sadece Alevi kültürü olarak da algılamamak gerek. Temeli insana dayandığı için bunun siyasal boyutu da var. Biz aşkı nasıl yaşıyoruz ve yer eden aşklar kimlerdi? Bizdeki anlamı ne? Onu dışarıya vurmaya çalışıyoruz. Biz gerçekten de doğru yaşıyor muyuz aşkları, aşk bize doğru anlatıldı mı? Bunu bir soru haline getirebiliyorsak, başarılıyız demektir.

        “Ezber bozan bir gösteri olacak” deniyor.

        Aşk kavramı içerisinde uzun bir yolculuğa çıkaracağız izleyenleri. İnsan ne âşık olmak için yaşadı ne de yaşamak için âşık oldu. İkisinin bütünüdür o. Kadın, erkek, doğa, siyaset, kendi içimizde yer almış aşklarımız, dünyaya olan aşkımız... Bu yolculuğun içerisinde bir sürü duraklara uğrayacağız. O durakları görecek seyirci ve o duraklarda kendilerini bulacaklar.

        REKLAM

        Sizi en çok heyecanlandıran bölümü hangisi?

        Finalde heyecanlanıyorum. Orada sürpriz bir büyüme var.

        Başka yerlerde de olacak mı etkinlik?

        Yurtdışı... Oturup bir toplantı yapacağız. 5 ülke 15 şehir düşünüyoruz. Almanya, Fransa, İngiltere, Danimarka, Belçika olabilir. Anadolu için bu etkinliğin tansiyonuna bakacağız.

        ‘AŞK BİR DURAKTIR, ONU BULDUM’

        Sizin aşkınız nedir? Aradığınız aşkı buldunuz mu?

        Aşkın sonu yok ama önemli olan aşkı iyi terbiye etmekte. Ya da aşkın sizi iyi terbiye etmesine izin vermeniz gerekiyor. Bir aşk arıyor muyduk bilmiyorum. Ancak buna karşı cins özelinden baktığınızda, o bir duraktır, evet bulmuşum onu. O konuda bahtiyarım.

        Etkinlik CKM’de olacak. Nasıl bir atmosfer olacak?

        En son Deniz Gezmiş’e doğum günü yapmıştık. Güzel bir atmosferi var oranın. Kitle olarak da güzel bir yapısı var. İstanbul ukala, küstah bir şehir bu anlamda. Her yerde bir sürü alternatif vardır. Çok farklı bir şey sunmak gerekiyordu. Böyle bir proje daha önce yapılmadı.

        REKLAM

        ‘İLK MELODİ DOĞRUDUR’

        Film müziği yapma süreciniz nasıl gerçekleşiyor?

        Ben senaryoyu okuyarak müzik yapamam. Bana anlatırlar, “Ne istiyorsun” derim. Başlarım düşünmeye. Zaten ilk anlatırken kafamda hızlı bir şekilde melodi oluşmaya başlar. Sonra değiştirmem. İlk yakaladığım melodi doğrudur. Tabii senaryoyu okurum ama senaryo okuduktan sonra oturup çalışma tarzı belirlemem. Kendi filminizi çekersiniz çünkü kafanızda.

        Yönetmenle iletişiminiz nasıl oluyor?

        Oluşturduğum müzikleri sahne sahne anlatmayı başlarım. Düşüncelerimi anlatırım. Eskiden film müziği en son akla gelen işti. Şu an değeri yeni anlaşılıyor. Herkes çeker bitirir, “Bize bir de müzik lazım” derlerdi. “İki tane gıy gıy yapsana” derlerdi. Aslında bir projenin sağlıklı bir zemine oturabilmesi için 3 ayak şart. Yönetmen, müzisyen ve senaristin üçlü çalışması gerekiyor.

        REKLAM

        Dizi müziğiyle farkı nedir?

        Dizi müziği inanılmaz bir sektör... Tüketim dünyası. Kapitalizmin en vahşi olduğu yerlerden bir tanesi. Çünkü bir haftada 2 tane film yapıyorsunuz. O yüzden de hızlı hızlı müzik yapılıyor. Kalite ve sanat beklentin yoktur dizide. Yap gitsin. Film müziği çok başka bir şey. Kendini kanıtlama alanındır. O sanattır.

        ‘Destek almayan tek sanat müziktir’

        Sizin müziğe başladığınız dönemle şimdinin arasında farklar çok. Hızlı tüketim çağındayız.

        Bu beni korkutuyor. İnanılmaz bir yozlaşma ve kirlenme var. Müzik çok enteresan bir olay. Tüm sanatlardan kendini ayıran ve kendini onlara ilahi kılan bir sanat dalı. Tüm sanatları destekleyip ama hiçbir sanattan destek almayan tek sanat müziktir. Bir de 7 tane sesten oluşan bir şey ve milyarlarca müzik var. 7’den milyara gidemezken milyarlarca melodi yapılıyor. Dijitalde bastığınız anda Etiyopya’dan da dinlenebiliyor. Bir yerden alınan şey için “Kimin nereden haberi olacak” deyip çalıyorlar.

        REKLAM

        Baletlik yapmanızın müziğinize etkisi oldu mu?

        Haftada 1-2 kez senfoniyle beraber dans ediyorduk. Kulağa çarpıyor. Müziği nasıl tartacağınızı, ölçüsünü, ağırlığını, küsmesini, darılmasını hepsini görüyorsunuz. Kemandan baleye geçen birisi olduğum için armoni de okumuştum. Canlı senfoniyle beraber dans etmek müthiş etkiliyor.

        Ayfer Vardar: Etkisi büyük olacak

        “Günümüze kadar uzandırılan âşıkların aşka bakış açısını yansıtmaya çalışacağız. Her biri ayrı bir şekilde ifade etmiş aşkı. O nedenle bu projenin ayrı bir önemi var. Hem şiirsel hem müzikal bir anlatımı olacak. Etkisi izleyenler üzerinde çok büyük olacak.”

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa