Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MARDİN (AA) - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Midyat-Cizre ve Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat bölünmüş yollarını ve Kızıltepe köprülü kavşağını önümüzdeki yıl tamamlıyoruz. Mardin-Yeşilli-Ömerli-Midyat bölünmüş yolunu da 2021'de bitiriyoruz." dedi.

        Erdoğan, partisinin 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda düzenlenen mitinginde, Mardinlilere hitap etti.

        Çukur terörünün izlerini silmek için çalışıldığını, kısa sürede yıkılan evlerin yerine çok daha iyisinin ve kalitelisinin inşa edildiğini belirten Erdoğan, Nusaybin'de 6 bin evin zarar gördüğünü, bunların neredeyse tamamının açılan tüneller, bombalar nedeniyle kullanılamayacak halde olduğunu ifade etti.

        Erdoğan, evi zarar gören vatandaşlar için 5 bin 51 konut projesi başlatıldığını, konutların kısa sürede hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

        Nusaybin'de 168 trilyon lira yatırım yapıldığını dile getiren Erdoğan, TOKİ'nin yeniden inşa ettiği, terörden zarar gören konutlara ilişkin görüntüleri izletti. "Biz yapım ekibiyiz, teröristler yıkım ekibi" diyen Erdoğan, birkaç ay içinde Nusaybin'deki konutların bitirileceğini söyledi.

        Derik ve Dargeçit ilçelerindeki belediyelerin sorumluluğundaki cadde ve sokakların yenilendiğini belirten Erdoğan, Derik'e spor salonu, Kızıltepe'ye, Mazı Dağı'na, Midyat'a gençlik merkezleri kazandırıldığını kaydetti.

        Erdoğan, "Yeşilli'ye, Dargeçit'e, Nusaybin'e gençlik merkezleri, Mardin'e atletizm stadyumu yapıyoruz. Sadece ilçelerimizdeki izleri silmekle yetinmedik, Mardin'e her alanda çok büyük hizmetler kazandırdık. Son 16 yılda 27 katrilyon yatırım yaptık." diye konuştu.

        Mardinli çocukların en iyi eğitimi almaları için 3 bin 765 derslik inşa edildiğini anlatan Erdoğan, ilk ve ortaokuldaki ihtiyaç sahibi öğrencilere 294 trilyon lira eğitim bursu ödendiğini ifade etti.

        - "29 sağlık tesisinin ihale çalışmaları devam ediyor"

        Erdoğan, Artuklu Üniversitesinin 8 bin 400 öğrencisi bulunduğunu, üniversite öğrencileri için 2 bin 544 kişilik yurt binaları yapıldığını hatırlattı.

        Merkeze yapılan 300 ve 150 yataklı iki hastaneyle 200 yataklı Kızıltepe Devlet Hastanesi ile 150'şer yataklı Midyat ve Nusaybin Devlet Hastanesiyle Mardin'e 14 hastane yapıldığını söyleyen Erdoğan, toplam sağlık tesisi sayısının ise 34 olduğunu belirtti. Erdoğan, 29 sağlık tesisinin de ihale, proje ve arsa çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

        Erdoğan, ihtiyaç sahiplerine, şehit yakınlarına, gazilere, engelli ve yaşlılara 3 katrilyonu aşkın kaynak aktarıldığını vurguladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "TOKİ kanalıyla Mardin'de son 16 yılda 8 bin 781 konut projesini hayata geçirdik. Mardin'in bölünmüş yol uzunluğunu 264 kilometreye çıkardık. Kızıltepe Köprüsü ve Ahmedi Köprüsü'nün restorasyonunu tamamladık. Midyat-Cizre ve Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat bölünmüş yollarını ve Kızıltepe köprülü kavşağını önümüzdeki yıl tamamlıyoruz. Mardin-Yeşilli-Ömerli-Midyat bölünmüş yolunu da 2021'de bitiriyoruz.

        Toplam maliyeti 2,5 katrilyon lira olan 11 yol projemiz de planlama aşamasında. Bu 11 yol projemizin içinde Mardin-Midyat yolu, Midyat-Cizre yolu, Mardin ve Kızıltepe çevre yolu, Nusaybin şehir geçişi, Kızıltepe-Ceylanpınar yolu ve Diyarbakır Mardin ayrımı, Savur yolu da bulunuyor."

        - "İki haftaya kadar su tutma çalışmalarına başlanacak"

        Gaziantep-Karkamış-Nusaybin ve Şenyurt-Mardin arasındaki demiryollarının da yenilendiğini anlatan Erdoğan, "Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hızlı tren projemiz Şanlıurfa'dan sonra Mardin'e oradan Habur'a uzanacak. Projemizin Nusaybin-Habur kesiminin sondaj çalışmaları devam ediyor. Şanlıurfa-Mardin hızlı tren projemizin etüt çalışmaları yakında başlıyor. Ayrıca bu hattı, Diyarbakır'a da bağlayacağız. Güney hızlı tren yolu olarak hayata geçireceğimiz bu projemizle Mardin'i Ankara ve İstanbul ile buluşturacağız." şeklinde konuştu.

        Erdoğan, projesi devam eden Diyarbakır Mazı Dağı iltisak hattının da yapılacak bir diğer demiryolu projesi olduğunu kaydetti.

        Mardin lojistik merkezinin birinci etabının tamamlanıp işletmeye açıldığını, ikinci etabının ise uygulama proje çalışmalarının devam ettiğini belirten Erdoğan, Mardin Havalimanı'na 3 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal binası yaparak havalimanının büyütüldüğünü kaydetti.

        Ilısu Barajı ve HES projesinde beklenen sona yaklaşıldığını ifade eden Erdoğan, iki haftaya kadar su tutma çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

        - "Bunlara verilen oy haramdır"

        Erdoğan, Şanlıurfa ile Mardin arasında inşa edilen ülkenin en uzun suni nehri olan ana kanal projesiyle bu iki il arasındaki mümbit toprakların su ile buluşacağını vurguladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Mardin tarafında 1,3 milyon dekar arazinin ana kanal sayesinde sulanacak. Mardin'deki 460 bin dekardan fazla araziyi sulayacak şebeklerin inşaatı devam ediyor. Beyazsu kaynağından aldığımız suyu, Mardin şehir merkezine Kızıltepe, Ömerli, Yeşilli, Nusaybin ilçelerine ve civar köylere ileterek buraların 2040 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşıladık. Aynı şekilde Midyat ve Dargeçit'e memba kalitesinde su götürmek için isale hatları inşa ediyoruz."

        Mardinli çiftçilere 2 katrilyon lira tarımsal destek verildiğini hatırlatan Erdoğan, "Bay Kemal diyor ki 'Çiftçiler ağlıyor.' Peki bu HDP'nin yaptığı bir şey var mı? Herhangi bir yatırım var mı? Bunlara verilen oy haramdır." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin'de dört ovanın sit alanı olarak koruma altına alındığını, bugüne kadar 20 bin Mardinlinin İş-Kur vasıtasıyla iş sahibi yapıldığını ifade etti.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mardin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mardin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Mardin İlçeleri
        Tüm Mardin Haberleri
         Mardin

        Mardin

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa