Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Şipşak Ebru Akel, Zafer Akbaş

        Zafer AKBAŞ/ HT PAZAR

        Küçük yaşlardan itibaren yazmaya meraklı olan ünlü sunucu ve oyuncu Ebru Akel Sancak, hamilelik süresince yaşadığı her şeyi ve tüm deneyim ve araştırmalarını kaleme aldı. Sancak, bu notları diğer anne adayları da yararlansın, onlara bir el rehberi olsun diye 'Hamilelik Serüvenim' adlı kitapta bir araya getirdi. Üstelik kendisine hamilelik süresince yardımcı olan uzmanların görüşleriyle. Hamileliğe nasıl hazırlandı, spor, beslenme, bakım aşamalarında neler yaptı, hangi isimlerle çalıştı? Hayatının bu özel dönemini nasıl yönetti? Tüm bu soruların yanıtı bu kitapta yer alıyor. Ebru Akel Sancak ile hem kitabı hem de kitaba adını veren hamilelik serüvenini konuştuk.

        Sunuculuk, oyunculuk derken yazarlığa da başladınız. Yazarlık serüveni nasıl başladı? Naçizane... Kendimi kesinlikle yazar olarak addetmiyorum, keyifle okunabilecek güzel denemeyi anne adaylarıyla buluşturduğumu düşünüyorum. Hamilelik duygularının had safhada yaşandığı bir dönem. O duyguları yaşarken, merak ettiğim, cevap aradığım birçok sorunun bendeki cevaplarını okuyucu ile buluşturmaya çalıştım. Anne adayları, tüm sorularının cevaplarını gerçekten tek bir yerde bulabilecekler.

        O notları alırken ileride bunları kitap yaparım diye düşündünüz mü? Ben çok eskiden beri günlük tutarım, şiir yazmaya merakım vardır. Bu yazdıklarım ise tamamen kendi güncemdi. Daha önce de ifade ettiğim gibi araştırmaların arttıkça bunları bir kitapta birleştirmenin benim için güzel bir anı ve deneyim olabileceğini düşündüm. Hamilelik dönemimde kaleme aldıklarım ve o döneme ait karelerin kitapta yer alması kitabı sıcak ve gerçekçi kılıyor. Artı o haldeyken neler yaptığımı da okuyucuya, merak edenlere, anne adaylarına anlatmak istedim. Kendi deneyimlerimi uzmanlar aracılığı ile dile getiriyor olmam, kitabın bir el rehberi niteliğinde olmasında büyük rol oynadı.

        Hamileler merak ettiklerini genelde internette forum sitelerinde araştırıyorlar. Aradıkları soruların yanıtını artık bu kitapta bulacaklar diyebilir miyiz? Kuşkusuz hamilelik dönemi ile ilgili birçok bilgi kaynağı var. Fakat burada benim yaşadıklarım, bana bu konuda en çok sorulmuş soruların yanıtı var. Her zaman merak edilen birkaç soru vardı. Bu kitapta hamile Ebru'nun saç renginden, formunu nasıl koruduğuma, güzellik sırlarından kıyafet seçimine kadar soruların cevaplarını bulacaklar. Buradaki en önemli özellik kendi deneyimlerimi dile getiriyor olmam.

        Esprili bir dil mi kullandınız? Kesinlikle. Hamilelik hayatınızın en özel ve en güzel dönemi. Sonuçta biz bunu eğlenceli bir şekilde, eğlenmek, moral vermek ve iyi hissetmek için farklı bir şekilde kaleme aldık. Ben kat ettiğim tüm yolu konunun uzmanlarıyla anlatıyorum. Anne adayları uzmanların dilinden benimle nasıl çalıştıklarını okuyabilecekler. Ne yedim, ne içtim, neler yasak, neler zararlı, neler değil...

        'Annelik yüreğimde büyüyen yangın gibi'

        Hamilelik sürecinde kadınların en büyük yardımcıları eşleri. Eşinizin hamilelik süresince yaşadıklarını da kitaba yansıttınız mı? Onunla ilgili tüyolar da var satır aralarında. Çünkü gerçekten eşinizin anlayışlı olması ve onun desteğini hissetmeniz çok önemli. Hamilelik dönemi ve sonrasında kadınları ve eşlerini neler bekliyor, hamilelik depresyonu nedir, herkes bu durumla karşı karşıya kalır mı sorularının cevaplarını değerli doktorum Ümit Yazman ile konuşarak yanıtlamaya çalıştık. Bu anlamda burada da farklı bir bakış açısı var.

        Annelik nasıl gidiyor? Annelik her gün yüreğimde büyüyen bir yangın gibi. Bebeğinle beraber büyüyorsun diyorlar ya çok doğru bir şey. Her gün yeni bir şey öğreniyorsun. Her gün bebeğinin gözünün içine bakarak anlamaya çalıştığın bir şey, ömür...

        Çocuğunuzun her şeyiyle kendiniz mi ilgileniyorsunuz? Bakıcılar tabii ki yardımcı oluyordur ama... Tabii ki Eren'le birebir ilgileniyorum ama destek olan bir de yardımcım var. Ama eşim başta olmak üzere tüm ailem, annem, kayınvalidem, eşimin ailesi, teyzeler tüm arkadaşlarım yardıma hazır. Çünkü herkesin bebek sevesi var. Her geçen gün tecrübelerden yararlanarak oğlumla yaşayarak öğreniyorum.

        Hamilelik döneminde yaşadığınız kitaba da aktardığınız anekdotlardan bir örnek verebilir misiniz? Hamilelikte benim anne adaylarına en büyük tavsiyem, kendilerini bu dönemde çok sevmeleri. Kendinizle barışık olun. Çünkü son zamanlarda takıntı derecesinde mükemmel görünmek adına doğal yaşamdan uzaklaşıldığını gözlemliyorum. Buna kesinlikle karşıyım. Bir insan normal yaşamında olduğu gibi hamilelik gibi özel bir durumda da asla ve asla mükemmel görünmek için yemek yememek rejim yapmak gibi yanlışlara düşmemeli. Hamilelikte rejim yapmak aklımın ucundan bile geçmedi. Bu aslında kişinin kendisiyle ilgili çözmesi gereken bir sorun. Ben sağlıklı yaşamayı seven bir insanım. Çünkü sağlıklı beslenip spor yaptığım zaman enerjim ona göre yükseliyor, direncim artıyor. Ben günde 8-10-15 saat sette olabiliyorum. Bedenimin gücüne ihtiyacım var. Bunun için benim iyi de beslenmem lazım. Her şeyi de yemem lazım. Neyi nasıl yemem gerektiğini biliyorum. Ama ben rejim yap, aç kal yaşam şeklini kesinlikle desteklemiyorum. Ama buradan da şu anlaşılmamalı, ben hamilelikte alınan kontrolsüz kilolardan bahsetmiyorum. Başka bir sağlık sorunu olmadığı sürece herkes alması gerektiği kadar, doktorun önerdiği kadar kilo almalı. Ben mesela doktorumun öngörüsünden fazla kilo aldım.

        Kaç kilo aldınız? Doktorum 10-12 kilo aralığında bir tahmin ediyordu, ben bunun biraz üzerine çıktım. Canımın çektiği her şeyi yedim ancak besleyici olmasına dikkat ettim. Kitapta hamilelik sonrasında da bahsediliyor, bir anda mükemmel görünüme kavuşacağım diye rejim yapmadım. Emziren anneler bilir rejim yapınca sütünüz azalıyor.

        'Kardeş çok önemlidir'

        İkinci çocuğu düşünüyor musunuz? Henüz çok erken. Biz üç kardeşiz. Kardeş çok önemlidir bunun bilincindeyim ama bakalım kısmet. Çok planlar dahilinde yaşayan biri değilim.

        Oyunculuğa devam edecek misiniz? Mesleğime tabii ki devam edeceğim.

        Herhalde oyunculuk sebebiyle çocuğa yeteri kadar zaman ayrılmayacağı düşünülüyor... Buna kesinlikle katılıyorum. Çünkü bizlerin çalışma saatleri uzun ve düzensiz. Ama çalışan bir annenin iş yaşamından da kopmaması lazım. Çünkü çalışmak sizi ayakta tutan bir başka güç. Yine de hem ailemle vakit geçirebileceğim hem işimi de yapabileceğim bir şekilde planlama yapmaya çalışıyorum.

        Sunuculukla ilgili projeler var mı? Doğumdan üç ay sonra sabah yayınlanan bir televizyon programı yaptım. O saatlerde Eren uyuyordu. Üç saat canlı yayın yapıp geri dönüyordum. O da güzel ve hızlı bir dönemdi benim için. Şunu da test etmiş oldum. Yaşamımda bebekle beraber işe hızla dönebildiğimi gördüm. Televizyona bir proje yapmak istiyorum. Bunun için de üzerinde çalıştığımız içimize sinen bir proje seçmeye çalışıyoruz.

        BURÇLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa