Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Fiskos Kaçak puroyla vurgun yapıyorlar

        GAZETE HABERTURK- HT MAGAZİN

        GECE hayatında gözle görülmeyen ama satışından çok büyük cirolar sağlanan puroların yüzde 90’ının kaçak olduğunu biliyor muydunuz? İstanbul’u baştan sona gezin, balıkçılardan gece kulüplerine kadar birçok yerde puro satıldığını göreceksiniz. Peki bu purolar nereden geliyor, kim satıyor ve ne kadar kazanç elde ediliyor? Yanıtları duyduğunuzda inanın şoke olacaksınız. Peki kaçak puroları kimler satıyor dersiniz? Bin yıl düşünsem aklıma gelmeyecek mekân sahipleri satıyor. Bu mekân sahiplerinin hepsinin gözünü artık para hırsı bürümüş. 80 TL’ye alıp 600 TL’ye sattıkları içkinin kârı da demek yetmiyor ki, kaçak puro satmaya başlamışlar.

        AYRI ADAMLARI VAR

        Eskiden böyle değildi. Ama son dönemlerde mekân sahipleri sinekten yağ çıkarır gibi her işe bodoslama dalmaya başladılar. Şimdi isimlerini vermek istemiyorum, ama kimlerin sattığını çok iyi biliyorum. İstanbul’un en iyi restoranları ve gece kulüplerinin sahipleri, bu iş için ayrı adam tutmuşlar. Purodan gelen parayı ayrı bir hesapta tutuyorlar. “Bir mekân sahibi purodan gelecek paraya tenezzül eder mi?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Gece hayatındaki patronların para hırsları kimsede yok. Adam başı 200 TL hesap ödersiniz, onu bile az görür, cebinizde ne varsa almak isterler. Çoğu vampir gibidir. Kimselere bir kuruş faydaları olmaz. Hep kendileri çalıp kendileri oynarlar. O yüzden puro geliri onlar için çok iyi bir kaynak. Düşünün, yaz aylarında gece kulüplerinde ve restoranlarda kime baksan puroyla dolaşıyor. Bunu sağlayan tabii ki mekân sahipleri. Purolar 50 TL ise 150 TL’ye satılıyor. Günde 10 tane sattığını düşünün, ki bu yaz aylarında iş görüşmelerimde sadece bir masa o kadar satın almıştı. Bazen 50 tane puro satanlar da oluyor. 50 tane puroyu ortalama 100 TL’ den hesaplarsak 5 bin TL para yapar. Demek ki, sadece purodan ayda ortalama 150 bin TL para kazanıyorlar. Peki bu puroları kaç paraya alıyorlar dersisiniz. 1 ila 5 TL arası. Çünkü bütün purolar kaçak; çoğu Bulgaristan’dan geliyor.

        SAKLIYORLAR

        “Peki sistem nasıl işliyor, denetleyen yok mu?” derseniz, tabii ki var. TAPDK, içkiler dahil olmak üzere tüm bunları denetliyor. Ama uyanık patronlar, kaçak aldığı puroları başka yerde tutup faturası olan 20 tane puroyu yetkililere gösteriyor. Her seferinde başkası denetlemeye geldiği için aynı fatura ve aynı purolar gösteriliyor. Puro satışı yapmadıklarını söylüyorlar. Bekleyip denetleyen olmadığı için milyon TL vergi, milyon TL gelir kaybı oluyor. Gece hayatında, kaçak purodan yıllık ortalama kazanılan para 25 milyon TL. Puro satmayarak en büyük örneği gösteren tek mekân Papermoon. Ben onun dışında şimdiye kadar TEKEL’den alıp satan gece kulübü ya da restoran görmedim. Tepe bir yerde mekânı olan bir restoran sahibinin bu işten yılda 600 bin TL kazandığını duyunca şoke oldum. Tabii bunun gibi birçok mekân sahibi var. Liste; Etiler’den Nişantaşı’na, sahil şeridinden Bağdat Caddesi’ne, Cihangir’den büyük alışveriş merkezlerinde yer alan mekânlara kadar uzanıyor...

        FREE SHOP GERÇEĞİ SIRADA

        Dinçkök Ailesi zaten çok varlıklı. Zamanında Papermoon’u kendileri için açmışlardı. Zamanla mekân çok ünlü oldu; ancak hiçbir zaman böyle şeylere paye vermediler. Düşünün, bir sigara firması yasal olmasına ve 1 milyon TL teklif etmesine rağmen kabul etmemiştir. Papermoon ne sigara, ne puro satar. Diğerleri gibi yapsa inanın yılda 2 milyon TL gelir elde eder. Ali Dinçkök’ün kesin talimatı vardır. “Kaçak göçek işlerle uğraşmayın. Her şey resmi olsun. Bu yolla para kazanmayın. Adıma laf gelmesin” dediğini çok duymuşumdur. Patron dediğin böyle olur; devletini de milletini de seven... Gece kulübü patronları ve restoran sahipleri, hâlâ nereden daha fazla para kazanırız diye plan yapıyor. Buradan TAPDK Başkanı Mehmet Küçük’e sesleniyorum. İyi bir ekiple denetim yapın, söylediklerimin ne kadar doğru olduğunu göreceksiniz. Birçok mekân sahibi kaçakçılık yapıyor ve bunun önlemi şimdiye kadar alınmadı. Pahalı içkileri free shop’tan alıp satanlar var. Bunları da önümüzdeki günlerde isimlerini vererek açıklayacağım. Hele öyle birisi var ki, anlatamam. Faturalıyı barda tutup diğer ürünleri zulada saklayıp satan ve bu işten acayip paralar kazanan biri...

        DENETİMLER DAHA DÜZENLİ YAPILMALI

        GECE kulüplerinde, restoranlarda denetim yapılıyor ama kaçak purolar zulaya saklanıyor. Faturalı olan 20 puro yetkililere gösteriliyor. Her seferinde başkası denetlemeye geldiği için aynı fatura ve aynı purolar gösteriliyor. Puro satışı yapmadıklarını söylüyorlar. Bekleyip denetleyen olmadığı için milyon TL vergi, milyon TL gelir kaybı oluyor. Denetimler, iyi bir ekiple, daha düzenli yapılsa söylediklerimin ne kadar doğru olduğu ortaya çıkacak. Ali Dinçkök ise bu tarz konulara karşı büyük hassasiyet gösteriyor. Çalışanlarına, “Kaçak göçek işlerle uğraşmayın. Her şey resmi olsun. Bu yolla para kazanmayın. Adıma laf gelmesin” diyor .

        BURÇLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa