Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Madde bağımlılığıyla mücadelede internette zorunlu "reklam" dönemi

        TBMMMaddeBağımlılığı Araştırma Komisyonu Taslak Raporu'na göre, bağımlılıklamücadelede internet ve medya aracılığıyla alınacak tedbirler kapsamında hedef kitleye göre en çok ziyaret edilen internet sitelerine uygun süreli mesaj içerenzorunluvideolar yerleştirilecek ve gençlerininternetteoynadıkları oyunların açılmasıiçinen fazla 10 saniyelik etkileyici ve bilgilendirici kısa filmler hazırlanacak.

        AA'nın haberine göre TBMMMaddeBağımlılığı Araştırma Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında taslak rapor hazırlandı. Maddebağımlılığının önlenmesi kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle birlikte hayata geçirilmesiiçinönerilerin yer aldığı rapora göre,maddebağımlılığına karşıinternetten de faydalanılacak. Bu kapsamda, hedef kitleye göre en çok ziyaret edilen sosyal medya fenomenleri, internet oyunları, online alışveriş sitelerinin yer aldığı internet sitelerinde uygun süreli mesaj içerenzorunluvideoların yerleştirilmesiiçinçalışma yürütülecek.

        Toplumsal algının artırılabilmesiiçinözellikle gençlerininternetteoynadıkları oyunların açılması öncesinde çıkan 4-5 saniyelikzorunlureklamlar veya oyunun açılmasıiçinizlenmesizorunluolacak en fazla 10 saniyelik etkileyici ve bilgilendirici kısa filmler hazırlanacak. Bununla birlikte, bilgisayar oyunlarında zararlı içeriklerin önüne geçilmesi amacıyla oyunlarda uyarıcı içeriklerin kullanılması sağlanacak.

        Youtube'da uyuşturucunun zararlarına ilişkin kısa videoların yayınlanmasının yanı sıra "Youtube Fenomenleri" üzerinden etkin mesajların verilmesi ve gençlerin bu konuda dikkat etmesi gereken hususların kendilerine tanınmış kişiler tarafından doğrudan iletilmesine imkan verilecek. Sosyal medya üzerindeki içerik denetimleri artırılacak ve internet kullanıcılarının uyuşturucumaddelere kolay erişimlerinin önlenmesi adına gerekli düzenlemeler yapılacak. Çok izlenen dizilerde de oyuncuların konuya ilişkin yönlendirici mesajları, repliklere eklenecek.

        REKLAM

        "MEDYA KILAVUZU HAZIRLANACAK"

        Öte yandan,maddebağımlılığıylamücadelekapsamında medya ile de işbirliği yapılacak.

        REKLAM

        Bu kapsamda,maddekullanımının kişi üzerindeki sahte, geçici ve özendirici etkisine medyada yazılı veya sözlü olarak yer verilmesi risk taşıyan kişileri özendirebileceğinden "uyuşturucu baronu", piyasa değeri", "keyif vericimadde", "altın vuruş" gibi ifadelerin yerineiçinde özendirme anlamı taşımayan "bağımlı", "tedaviye ihtiyacı olan", "zararlımadde" ve benzeri ifadelere yer verilecek. Kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilen bir operasyon sonrası yapılacak haberde, ele geçirilenmaddenin ekonomik değerinin belirtilmesi yerine "poşet", "paket", "kilogram" gibi ifadelerin kullanılması sağlanacak.

        Dizilerde, filmlerde ve kullanılan fotoğraflardamaddenin kullanımı ve teminine ilişkin yönlendirmelerden kaçınılacak. Uyuşturucu ilemücadelekapsamında medya kılavuzu hazırlanacak.

        Medyada uyuşturucu konusunda haber yapacak gazetecileriçinsertifikasyon uygulamasının getirilmesinin uygun olacağı belirtilen taslağa göre, sertifikasyon programı ile bağımlılık konusunda doğru bilgi aktarımının sağlanabilmesi ve toplumsal farkındalık düzeyinin yükseltilebilmesiiçinbu alana yönelik terim, mevzuat, tanı ve tedavi merkezleri gibi birçok konuda medya mensuplarına bilgi verilebilecek.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa