Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim liseye geçiş sınavı kaç soru olmalı?

        Geçen19 Eylül’dekaldırılanTEOG’unyerine gelenyeni sınavve yerleştirme sistemihenüz netliğe kavuşmadı.Milli Eğitim Bakanı İsmetYılmaz’ın 5 Kasım’daaçıkladığı sisteme göre,öğrencilerin yüzde 92’siadreslerine göre oluşturulacakeğitim bölgelerindekiokullara yapacakları5 tercihe göre yerleşecek.Yüzde 8’i ise 600 okul içintemel derslerden yapılacakmerkezi sınavın sonuçlarınagöre bir liseye girecek.

        Gazete Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın haberine göre, 60 soruluk sınavın soruları6, 7 ve 8’inci sınıf müfredatındançıkacak.AncakYılmaz’ın önceki gün partisininmilletvekillerineliseye geçiş sistemini anlattığısunumunda sınavınsoru sayısının 60’dan 80’eçıkacağını, soruların bu yılgeçerli olacak şekilde 8’incisınıf müfredatına kapsayacağınıve 3 yanlışınbir doğruyu götüreceğinibelirtmesi, yine velilerinkafasını karıştırdı. Biz desınavla ilgili bu değişiklikleriölçme değerlendirmeve rehberlik uzmanlarınasorduk. İşte yanıtlar...

        REKLAM

        ‘80 SORU AZ’

        Hacettepe Üniversitesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Selahattin Gelbal:80 soru da az. Çünkübu sınava kendinegüvenen, başarısı dahayüksek adaylar girecek.Yarışacak bu kitlebaşarıları birbirine yakınhomojen kitle olacak.Bu adayları ayırabilmekiçin soru sayısı dahazor ve 100’den azolmamalı. Ayrıca yaşdüzeyleri dikkatealındığında sınav tekoturumlu değil, sayısalve sözel olmak üzere ikioturumlu olmalı. Sınav4 temel dersten Türkçe,matematik, sosyalve fen bilimlerindenoluşmalı. Sorularındağılımı ders saatlerinegöre yapılabilir. Yanlışındoğruyu götürmesi şansfaktörünü kaldırdığıiçin sıralama sınavlarıiçin geçerli kuraldır.

        ‘YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRMESİN’

        REKLAM

        Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Kutlu:Soru sayısı 100’denaşağı olmamalı. Yanlışdoğruyu götürmemeli.Aksi halde özel kurslarıdesteklersiniz. Şans faktörüdüşük puanlı öğrencilerizaten üst sıralarataşımayacak. Bu yüzdende yanlışın etkisizolmasında sakınca yok.

        ‘KATSAYILAR AÇIKLANMALI’

        Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt:Soru sayısı olarak60 zaten yetersizdi,80 de yetersiz, en az100 olmalı. Sorularınhangi derslerden kaçtane olacağı, katsayılarıbir an önce açıklanmalı.Ayrıca 6 ve 7’densoru çıkacak mı?Soruların 8’inci sınıftansorulması gerekiyor.3 yanlışın 1 doğruyugötürmesi hata olur.Öğrencilerin TEOGsınavlarından da alışkınolmadığı bir tarz bu .

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa