KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Siemens

Siemens şirketinin temeli olan Siemens&Halske Telgraf Yapım Şirketi 1847'de, Werner von Siemens ve Johann Georg Halske tarafından Berlin'de kuruldu. Werner von Siemens'in kardeşi olan Sir William Siemens 1850'de Siemens&Halske'nin Londra bayiliğini almıştır.

Şirketin yönetimi Almanya'nın Berlin ve Münih kentlerindedir.Holding uluslararası alanda üç ana sektörde faaliyet göstermektedir: endüstri, enerji, ve sağlık. Tüm dünya çapında, Siemens ve alt firmaları 190 ülkede tahmini olarak 480.000 kişi çalıştırmaktadır.

Siemens, elektrifikasyon, otomasyon, dijitalizasyon ile sağlık sektörü çözümleri alanlarında küresel bir lider olarak faaliyet göstermektedir.

Siemens'in daha geniş anlamda iş alanları; Enerji Üretimi, Rüzgâr Enerjisi ve Yenilenebilir Enerjiler, Enerji Üretimi Servisleri, Enerji Yönetimi, Bina Teknolojileri, Ulaşım, Dijital Fabrika,  Proses Endüstrileri ve Sürücüler, Financial Services(İşletmeler arası finansal çözümler), Sağlık Sektörü, Real Estate(Emlak) şeklindedir.

Türkiye ve Siemens arasındaki işbirliği, 1800'lü yılların ortalarından itibaren, Osmanlı İmparatorluğu yönetiminin ülkeye telgraf sistemi getirme kararı vermesiyle başlamıştır.

Siemens'in Türkiye'de yaptığı bazı önemli girişimler şunlardır:

1907'de Elektrik ve haberleşmede Siemens&Halske'nin ağırlığı arttı. Siemens&Halske'nin Viyana bürosuna bağlı olarak çalışan İstanbul'da Konstantinopel bürosu açıldı.

1914'de Türkiye'nin ilk elektrik santrali olan Silahtarağa'da Siemens&Halske cihazları kullanıldı.

1927'de İstanbul'da Galata'da Elektro - Siemens radyolarını satmak için Radyo Türk Anonim Şirketi kuruldu.

1950'de kurulan Çukurova Elektrik, Türkiye'nin en önemli elektrik işletmelerinden biriydi. Seyhan üzerindeki barajın elektrik işleri Siemens'in sorumluluğundaydı. Siemens'in, Türkiye'de telekomünikasyon alanındaki varlığı 1950'li yıllarda PTT'yle gerçekleştirilen teleks projesiyle başladı.Siemens, Devlet Demiryolları'nın yeni devrin muhabere sistemini kurdu. 1950'lerin ortalarında başlayan proje takip eden on yıl boyunca devam etti. Yine 1950'lerde Türkiye'nin çeşitli yerlerinde uluslararası üsler kurulmaya karar verilmesiyle Sinop ve Çiğli'deki üslerin tesisat işlerini Siemens gerçekleştirdi.

1954 yılında Siemens, Türkeli'nde Türkiye'de asansörlerini üretmeye başladı.

1959'da Siemens ve Koç ortaklığıyla Simko doğdu.

1960'da Siemens ve PTT'yi buluşturan teleks iletişim projesi gerçekleşti.

1960'larda Sirkeci-Halkalı hattının elektrifikasyonu ve sinyalizasyonu yapıldı. Otomatik fren tertibatı o yıllar için büyük bir yenilikti.

1961 yılında Türkiye'nin ilk sanayi bölgesi olarak inşa edilen Pilot Sanayi Bölgesi'nde (Bursa OSB) Siemens ürünleri ve mühendisliğiyle çok başarılı çalışmalara imza atıldı.

1967'de Siemens, Ankara'nın trafik sinyalizasyonunu gerçekleştirdi.

1969 yılında kurulan Tofaş Fabrikası'nda Siemens ürünleri ve mühendisliğiyle çok başarılı çalışmalara imza atıldı.

1970'de Siemens, Türk turizmi açısından büyük önem taşıyan ören yerlerini aydınlatma çalışmalarına Efes'ten başlayarak bir ilke imza attı. Simko, Türkiye çapında TV vericileri kurdu, yayınların ülke geneline ulaşmasına öncülük etti.

1971'de Keban Barajı'nın jeneratörlerinden dördünün yapımını Siemens üstlendi.

1973'de Boğaz Köprüsü ve çevre yollarının elektrifikasyonu Siemens tarafından gerçekleştirildi.

1976'da Siemens, Türkiye'deki dördüncü Bölge Müdürlüğü'nü Bursa'da açtı. Elbistan Termik Santrali'nin kumanda, tesisat ve ölçü ayar sistemlerini Siemens kurdu.

1980'de Batı Anadolu Koaksiyal Kablo Projesi Siemens- SİMKO tarafından alındı. Zamanın ilk geniş bantlı koaksiyal kablo projesiydi. Konya Tramvay Projesi'ni Siemens yürüttü. Şükrü Saraçoğlu, Ali Sami Yen, Halkapınar İzmir Stadı, Alsancak, Trabzon Avni Aker, Adana stadyumlarının ışıklandırılması SİMKO tarafından yapıldı. Türkiye Elektrik Kurumu'nun havai transmisyon projesi ihalesinde 154 noktayı Siemens aldı.

1986'da Boğaziçi Köprüsü'nün her iki tarafından da 20'şer çiftlik fiber optik kablo çekildi.

1990'da Siemens, Türkiye'de GSM sektörünün altyapı sağlayıcılarından biri oldu. İskenderun'daki Sugözü Termik Santrali'ni 1990'ların sonunda Türkiye'ye kazandırdı.

1994'te 154 kV ve 380 kV XLPE kablolarının üretimi Türkiye'de bir ilk olarak Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından gerçekleştirildi.

1998 yılında başlayan Bursaray'ın A ve B etaplarının proje yönetimi tamamen Siemens Türkiye tarafından gerçekleştirildi.

1999'da Marmara Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin orta ve alçak gerilim sistemlerinin teslimatını Siemens Türkiye üstlendi.

2003 yılında Siemens, Güney Doğu Anadolu'nun en büyük sulama projesi olan Yaylak Projesi'nde yer aldı.

2005'te Türkiye'nin ilk Formula 1 projesinde altyapıyı oluşturan Siemens Türkiye, Siemens dünyasında da bir ilke imza attı.

2008'de Siemens A.Ş. Alke konsorsiyumu İnegöl OSB'de İnegöl Atık Su Arıtma Tesisi'nin proses tasarımı, elektrik ve otomasyon tesisi kurulumunu gerçekleştirdi. İDO'nun yeni şehirhatları vapurlarında Siemens'in günümüzün en yeni teknolojisi olan dizel elektrik tahrik sistemi teknolojisi kullanıldı.

2011'de Siemens OSRAM ve İ.Ü. işbirliği ile Beyazıt Kulesi aydınlatma çalışması gerçekleştirildi.

2013'de Siemens'in, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) için üreteceği 7 adet Velaro çok yüksek hızlı tren setinden ilki Devlet Demiryolları'na teslim edildi.

Siemens Haberleri

  • Siemens'den milyar dolarlık satın alma!

    İş-Yaşam, 22 Eylül 2014

    Siemens'den milyar dolarlık satın alma!

    Anlaşma 2015'te tamamlanacak

  • Siemens'e soruşturma

    İş-Yaşam, 07 Eylül 2015

    Siemens'e soruşturma

    Rekabet Kurulu, Siemens San. ve Tic. A.Ş. hakkında yedek parça pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanmaktan soruşturma açtı

  • Teknoloji devinden üzücü karar!

    İş-Yaşam, 30 Eylül 2013

    Teknoloji devinden üzücü karar!

    Sektörün en büyüklerinden...

    İstanbul'un potansiyeli New York'tan yüksek

    Teknoloji, 09 Kasım 2021

    İstanbul'un potansiyeli New York'tan yüksek

    Şehirlerin kentsel sorunlarını çözmek için teknoloji kullanımını inceleyen Siemens, aralarında İstanbul’un da bulunduğu dünyanın çeşitli bölgelerinden şehirlerin dijitalleşme haritasını çıkardı. İstanbul’un 4 ile puanlandırılan dijitalleşme potansiyeli Londra, New York, Berlin gibi gelişmiş ülkelerin şehirlerinden daha yüksek oldu

  • Çerkezköy'den Çin'e gönderiyor

    İş-Yaşam, 30 Mart 2021

    Çerkezköy'den Çin'e gönderiyor

    Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo gibi markaların üreticisi BSH Ev Aletleri Grubu, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede yeni bir yapılanmaya gitti. 130 ülkeyi kapsayan ve Gelişen Pazarlar Bölgesi (REM) adı verilen yeni faaliyet bölgesinde geçtiğimiz yıl 5.6 milyon adet ürün satışıyla 1.5 milyar euro ciro elde ettiklerini bildiren BSH Ev Aletleri Grubu REM Bölgesi CEO'su Rudolf Klötscher, 2021'de ise aynı coğrafyada yüzde 7 oranında büyümek istediklerini söyledi. Şirketin Çerkezköy fabrikasında yaptığımız temaslarda, 2020 yılında söz konusu tesisten tarihinde ilk kez Çin'e ihracat yapıldığını öğrendik. Sürdürülebilirlik çalışmalarının da hız verildiği tesiste, su tüketiminin son 3 yılda yüzde 23 oranında azaltıldığı belirtildi. Yiğitcan Yıldız yazdı...

  • Koç Üniversitesi'ne Siemens'ten yatırım

    Teknoloji, 17 Ekim 2020

    Koç Üniversitesi'ne Siemens'ten yatırım

    Siemens Türkiye ve Koç Üniversitesi dijital üretim ve optimizasyon için iş birliğine gitti. Yapılan açıklamaya göre, Siemens, Koç Üniversitesi’nin Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi’nde Koç Üniversitesi-Siemens IOT EDGE Araştırma Laboratuvarı’nı kurarak, dijital üretimde ileri veri analizi ile yeni uygulamalar geliştirilmesine imkân veren SINUMERIK Edge Platformu’nu araştırmacıların ve makine sektörünün kullanımına sundu

  • Yunanistan'dan Türkiye'ye taşınıyor

    İş-Yaşam, 15 Ekim 2020

    Yunanistan'dan Türkiye'ye taşınıyor

    Yunanistan'da faaliyet gösteren Bosch Siemens Hausegerate (BSH)-Pitsos'un üretim operasyonlarını Türkiye'ye taşıyacağı bildirildi. POEM, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e gönderdiği mektupta, bu kararın geri alınması için girişimde bulunulması çağrısında bulunarak, BHS-Pitsos'un imalatını durdurma planının istihdam ve ihracatı olumsuz etkileyeceği uyarısı yapıldı.

    İşte Türkiye'nin yeni hızlı treni

    İş-Yaşam, 10 Aralık 2019

    İşte Türkiye'nin yeni hızlı treni

    TCDD Taşımacılık, Alman Siemens’in kısa süre önce teslim ettiği ve Ankara’ya getirilen yüksek hızlı trenin (YHT) kapılarını, ilk kez HABERTÜRK’e açtı. Yeni YHT’de, yolcu talepleri doğrultusunda yapılan düzenlemeler dikkat çekti. Yetkililer, yolcuların daha çok kafetaryada yolculuk yapmayı tercih ettiğini, bu çerçevede kafeterya bölümünde koltuk ve masa sayısının artırıldığını söyledi. Kafeterya bölümünde koltuk ve masa, vagonlarda cep telefonu ve bilgisayar şarj priz sayıları artırıldı. Eski trenlerde, kafeteryada toplam 16 kişilik koltuk bulunuyordu. Koltuk sayısı, 36’ya yükseltildi. Müzik ve sinema odaklı “eğlence sistemi”nde yer alan programlar zenginleştirildi ve genişletildi. Saatte 300 kilometre hıza uygun olarak tasarlanan tren, doğal olarak “yeni” kokuyor. Yetkililer, “Yeni arabalarda da benzer bir koku vardır. Bu koku, birkaç yıl devam ediyor. Bazı yolcular şikayet ediyor. Değişik yöntemlerle bu kokuyu dağıtıyoruz. Oda kokusu kullanıyoruz” dedi.

    'Dijital hizmet satmak istiyoruz'

    Teknoloji, 09 Eylül 2019

    'Dijital hizmet satmak istiyoruz'

    Berlin'de gerçekleşen Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (IFA) açıklamalarda bulunan BSH Türkiye CEO'su Gökhan Sığın, "Şirketimizi sadece elektrikli ev eşyaları tedarik eden bir şirketten ev aletlerine ilaveten kişiselleştirilmiş dijital işlev, hizmet ve içerikler satan bir şirkete dönüştürmek istiyoruz. Hedefimiz, gelecekte sadece bir hardware (donanım) firması olarak kalmaması ve bir hardware+ (donanım +) firması hâline gelmesidir" diye konuştu

  • 10 yeni YHT treni geliyor

    İş-Yaşam, 09 Ağustos 2019

    10 yeni YHT treni geliyor

    İş insanları, özelikle Ankara-İstanbul arası seyahatlerinde rotayı uçaktan, yüksek hızlı trene (YHT) çevirmeye başladı. TCDD Taşımacılık, son dönemde artan bir hızla iş çevrelerinden ve bürokrasiden gelen bilet taleplerine yetişmekte zorlanıyor. Şirket, üniversiteli gençler dahil toplumun tüm kesimlerinden gelen talebi karşılamak için ek seferler koyuyor. Ancak, YTH tren seti sayısı sınırlı… Kaynaklar, bu konuda bir müjde verdi. Alman Siemens’in, 312 milyon euroya mal olacak 10 tren setinden ilkini kasım sonu teslim edeceğini söyledi. Teslimat, mart ortasında tamamlanacak. Olcay Aydilek'in haberi...

  • Yeni bir satın almaya imza attı!

    İş-Yaşam, 31 Mayıs 2019

    Yeni bir satın almaya imza attı!

    Siemens, Almanya merkezli güç elektroniği üreticilerinden KACO new energy GmbH’ın dizi (string) inverter iş birimini satın aldı. Satın almayla birlikte Siemens'in, ulaşım sistemleri (e-mobility) ve enerji depolama sektörlerindeki etkinliğini artıracağı bildirildi

  • İşte patent yarışında son durum…

    Teknoloji, 23 Nisan 2019

    İşte patent yarışında son durum…

    Avrupa ve dünya genelindeki başvurulardan derlenen verilere göre en çok patent alan ülkeler ve markalar belli oldu. İşte 2018'in patent şampiyonları ve Türkiye'nin sıralamadaki yeri...

    Sultans of Türkiye ABD'den ödülle döndü

    Teknoloji, 25 Nisan 2019

    Sultans of Türkiye ABD'den ödülle döndü

    Siemensli mühendislerin mentorluğunu yaptığı Darüşşafaka Lisesi Öğrencileri, ABD'de 40 ülkeden 15 bine yakın öğrencinin yarıştığı uluslararası robot yarışması FIRST Robotics Competition (FRC) dünya finallerinde ödüle layık görüldü. Siemensli mühendislerin mentorluğunu yaptığı Darüşşafaka Robot Kulübü 'Sultans of Türkiye', yarışmada 'Engineering Inspiration Award'un (İlham Veren Mühendislik Ödülü) sahibi oldu

    İstanbul, 'Global Gelişim Programı'na ev sahipliği yaptı

    İş-Yaşam, 29 Mart 2019

    İstanbul, 'Global Gelişim Programı'na ev sahipliği yaptı

    Siemens Tedarik Zinciri Yönetimi’nde görev yapan 11 farklı ülkeden 30 genç yetenek ve Siemens AG İnsan Kaynakları yöneticileri bir araya geldi

  • Başkent'e Avrupa'nın en büyük laboratuvarı

    İş-Yaşam, 13 Mart 2019

    Başkent'e Avrupa'nın en büyük laboratuvarı

    Ankara Şehir Hastanesi Bilkent´e Avrupa´nın en büyük laboratuvarı kuruldu. Laboratuvar hizmetlerinden 5 yıl içinde 50 milyonun üzerinde kişiye fayda sağlanması öngörülüyor.

  • Çin'e karşı dev birleşmeye AB'den veto geldi

    İş-Yaşam, 06 Şubat 2019

    Çin'e karşı dev birleşmeye AB'den veto geldi

    AB, Alman Siemens'in, Fransız Alstom firmasının demiryolu sektöründeki faaliyetlerini satın almasına izin vermedi. Birleşme sonrası demiryolu araçları üretiminde dünya ikincisi, sinyalizasyon alanında da dünya birincisi olacak yapının AB'nin rekabet yasalarına uygun olmadığı ifade edildi. İki şirket Avrupa'da artan Çin hakimiyetine karşı güç birliği kararı almıştı. AB'nin birleşmeyi veto etmesinin ardından Fransa ve Almanya arasındaki ilişkilerin seyri merak konusu. Karar öncesinde Alstom CEO'su Henri Poupart-Lafarge, sabah yaptığı açıklamada birleşmenin büyük ihtimalle onaylanmayacağını ve bunun politik bir önyargıdan kaynaklandığını söylemişti

  • Güney Koreli firma ortaklıktan çekiliyor

    Enerji, 24 Ocak 2019

    Güney Koreli firma ortaklıktan çekiliyor

    Güneş enerji yatırımlarında önemli bir gelişme yaşanıyor. Konya Karapınar'da 1000 megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali kurma ihalesini kazanan Kalyon ile Güney Koreli ortağı Hanwha yollarını ayırmaya karar verdi. Taraflar, bu kararın gereğini yerine getirmek üzere müzakere sürecini başlattı. Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberi

    Dünyanın en hızlısı olacak, rekor kıracak

    İş-Yaşam, 12 Ocak 2019

    Dünyanın en hızlısı olacak, rekor kıracak

    Rolls-Royce, dünyanın en hızlı ve tamamen elektrikle çalışan uçağını üretmeye hazırlanıyor. Sıfır emisyonlu uçağın, saatte 480 km’nin üzerinde hız hedefiyle birlikte rekorlar kitabına girmesi de bekleniyor. Her şey planlandığı gibi giderse Rolls Royce'un uçağı 2020 yılında göklerde olacak