KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Renault

KURULUŞ HİKAYESİ

Louis Renault 1877 Paris doğumlu bir beyzadedir. Babası iyi kazanan bir yün taciridir, çocuklarını hoşça tutar. Onlara diğer babalar gibi Latince, Yunanca ve gramer dayatmaz. Meslek seçimini kendilerine bırakır, istediklerini önlerine koyar. Louis makine hastasıdır, düşünün henüz 5 yaşındayken arkadaşlarından duyduğu lokomotifi görmek için İstasyona koşar. Buhar kazanını, pistonları, bacaları, çözmeye kalkar. 15 yaşında bir öğrenciyken motorlu vesaitlere merak salar, hatta harçlığından artırdığı paralarla 0.75 beygir gücünde De Dion Bouton marka bir araba alır, sağını solunu sökmeye başlar.

De Dion Bouton

Kont Albert De Dion ve ortağı Çilingir Georges Bouton’un imal ettiği bu arabalar faytondan bozma “yamalı bohça”dırlar. Adı geçen ikili otomobilleri mümkün mertebe ucuza mal edip amelesinden senatörüne kadar herkese satmayı planlar. Ancak bu hayalleri hakikat olmaz, umduklarını bulamazlar. Genç Louis’in henüz araba imal etmek gibi bir fikri yoktur, otomobilini Paris yakınlarında (Billancourt’daki) eski bir garaja atar. Kardeşleriyle baş başa verir, amatör heyecanlarla “bunu nasıl geliştirmeli” diye kafa yorarlar.

Louis bu arabayı adeta yeniden imal eder, bir sürü ilaveler yapar. Ve Renault’un ilk minik otomobili “Voiturette” ortaya çıkar. Bu araç 3 ileri ve 1 geri vitesli mekanik dişlisiyle yeni bir çığır açar. Üstelik motordaki gücü kayış ve zincirle değil sabit bir mil (şaft) aracılığı ile doğrudan doğruya arka dingile aktarırlar. Araç daha verimli olur ve sessizliği ile dikkat toplar. 24 Aralık 1898’de sokakları harmanlamaya başlayan Voiturette hemcinsleri gibi sadece düzde gitmez, % 13 eğimli yokuşları rahatlıkla çıkar.

Louis daha güçlü ve daha devirli motorlar için uğraştığı günlerde jeneratör sistemlerine de el atar, getirdiği yeniliklerle adeta devrim yapar. Düşünün henüz 21 yaşında iken (1898) kardeşleri Fernand ve Marcel’i peşine takar, “Renault Freres” şirketini kurar.

1899 yılında Paris-Trouville arasında bir yarış düzenlenir ki mesafe 170 kilometreyi aşar. Renault’lar yaptıkları özel otomobille yarışı rahat kazanırlar. Bu zafer üzerine kapısını çalanlar artar, yağmur gibi sipariş yağar. Babaları onlara 8 bin İngiliz sterlini sermaye verir, ki ilk ivme için bu para yeter de artar.

Louis Renault asla “tamam şimdi oldu” demez, daima “daha mükemmeli” arar. Nitekim kapalı karoseri olan ilk aracı da o yapar. Genç girişimci daha o yılın sonunda Billancourt’daki garajı fabrikaya çevirir ve tam 110 kişi çalıştırmaya başlar. Ahbap çavuşlar, ertesi yıl geliştirdikleri spor arabayla (E modeli) Paris-Bordeaux ve Paris-Berlin yarışlarını kazanır, adeta şov yaparlar. İki silindirli “H” modelinin (1902) ardından, dört silindirli “K” modeliyle Paris-Viyana yarışında zafere koşarlar. Ancak 1903 Paris-Madrid yarışında kaza yapar, Marcel’i toprağa bırakırlar, bir süre sonra Fernand da gözlerini hayata yumar.

Louis kalır mı bir başına, evet güç kaybeder ama aklındaki uçuk hamleleri de bu yıllarda yapar. Mesela işi gücü bırakıp Parisli faytonculara oynar, hayatı boyunca kamçı sallayan adamlara “atsız araba” satar. Arabacı takımı babadan kalma emektarları elden çıkarır, Renault’nun iki silindirli arabalarından alırlar. Louis böylesi rüzgârları iyi yakalar ve yelkenini rüzgâra göre açar. Talep katlana katlana artınca seri üretime geçer ve işçilerini ihtisas sahibi yapmaya bakar. Biri yalnız boya, öbürü sadece döşeme üzerinde derinleşir, işlerinde “uzman” olurlar.

İşte bu yıllarda kardeşlerinin eksikliğini yaman hisseder, Marcel ve Fernand’ı çok arar. Zira artık sadece imalatı değil, pazarlama ve muhasebeyi de ondan sorarlar. Ama onun önceliği iyi bir arabadır, nitekim ilk amortisörü, ilk soldan direksiyonu, ilk servo freni kullanıp rakiplerine fark atar. Ambulanslar, kamyonetler, itfaiye araçları yapar. Renault’nun baklava dilimini andıran logosu küçük ve basit otomobillerden, resmi erkana satılan lüks limuzinlere kadar birçok modelin alnında parlar. Gün gelir (1914) “Societe des Automobiles Renault” 4 bin 400 işçisiyle bir sanayi devi olur, bundan dört yıl sonra da (1918) çalışanların sayısı 22 bini aşar…

Renault’nun iki silindirli taşıt aracı (8CV) Paris’te taksi olarak ünlendikten sonra, şirketini başta gelen Fransız üreticisi haline getiren otomobilin seri üretimine başladı.

Renault dış ülkelerde, 1907’de New York, Londra ve Berlin’de şubeler kurduğu gibi gemi ve uçak motorları üretimine de girişti. Kardeşlerinin ölümünden sonra (Marcel 1903, Fernand 1909) Louis fabrikayı kendi başına yönetti, yeni gelişmelere yoğunlaştı, üretim programını geliştirdi, iş bölümü ve seri iş bandı üretimini başlattı. Firması Birinci Dünya Savaşı’nda ülkesinin en büyük silah üreticisi oldu.

Başka yeniliklerin (1906: Amortisör, 1909: Solda direksiyon, 1921: Servo freni) yanı sıra Renault’nun taşıt araçları 20’li yıllarda uluslararası üstünlüklerini kanıtladılar. Otomobilleri kısa mesafelerdeki hız rekorlarının yanı sıra, uzun mesafelerde de (örneğin; çöl yarışları) yeteneklerini gösterdiler. Otomobil alanındaki çok sayıda yeniliğin arasında, hemen hemen her yıl yeni modeller çıkaran Renault’nun piyasaya sürdüğü Vivaxuatre 1933’ten sonra Paris’te sürekli taksi olarak kullanıla geldi.

Hitler’in Almanya’daki iktidarı ele geçirdiği yıl, Renault, Havacılık Bakanlığının isteği üzerine, yeniden uçak üretimine başladı. Birkaç yıl sonra, yaşam boyu çalışmasının ürünü olan fabrikasının 1940’ta Alman birlikleri tarafından işgal edilmesine ve 1942/43’te bombalanmasına tanık oldu. 24 Ekim 1944 tarihindeki ölümünden kısa bir süre önce Renault, ülkesinin müttefikler tarafından kurtarılışını gördü. 67 yaşında ölen Renault, fabrikasının 1945’te devleştirildiğini göremedi.

Türkiye'de Renault Fabrikalarının kurulması

1969 yılında OYAK ve Fransız RENAULT grubunun katılımı ile kurulan Şirket, RENAULT marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştiriyor. Bugün yıllık 360.000 otomobil ve 450 bin motor üretim kapasitesi ile RENAULT' nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip fabrikası konumunda yer alıyor.

1969’da Renault, Oyak ve Yapı Kredi Bankası ortaklığı ile kurulan ve iki yıl sonrasında faaliyete geçen Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, bugün Renault firmasının Batı Avrupa dışındaki en büyük iştiraki konumunda bulunuyor. Karoseri-montaj ve mekanik-şasi fabrikaları ile bir uluslararası lojistik merkezinden oluşan Oyak Renault, Renault Grubu’nun dünya çapındaki 38 üretim merkezinden biri. Yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor üretim kapasitesine sahip. Oyak-Renault, Yeni Clio, Fluence ve Mégane HB modelleriyle bu otomobillerin motor ve mekanik aksamlarını üreterek ihraç ediyor.

Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, çalışanlarına ve üretim tesislerine yatırımlarını kurulduğu günden günümüze aksatmadan sürdürerek Renault Grubu içerisinde stratejik bir konuma yerleşti, Türk Otomotiv Sanayinde ise üretim ve ihracatta  liderlik konumunu 16 yıldır aralıksız sürdürüyor.

292 bin 805 metrekaresi kapalı, 10 bin 600 metrekaresi yeşil alan olmak üzere 534 bin 530 metrekare üzerinde kurulu olan Bursa üretim tesisleri, imalat sürecinde; pres, kaporta, boya, montaj ve mekanik olarak tam anlamıyla bir bütünlüğe sahip.

Türkiye’deki 46 yıllık tarihi boyunca Renault ve imalatçıları, ortak çalışmalarında kalite standartlarını ön planda tutmalarıyla dikkati çektiler. Bu doğrultuda Oyak-Renault, Kalite Güvence Sistemi’ni 1996 yılında ISO 9001 belgesiyle onaylatan ilk Türk otomobil üreticisi oldu.

Oyak-Renault, Renault Grubu’nun tüm fabrikaları gibi çok bilinçli bir çevreci tutum çerçevesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Harcanan çabalar fabrikanın Eylül 1999’da “sıfır hata” ile ISO 14001 belgesini almasını sağladı.

Renault Haberleri

  • 4 ayın lideri

    Otomobil, 07 Mayıs 2012

    4 ayın lideri

    Renault, ilk 4 ayda otomotiv pazarında liderliğini korudu

  • Elektrikli Renault banttan indi

    Otomobil, 03 Mayıs 2012

    Elektrikli Renault banttan indi

    Renault elektrik motorlu Fluence Z.E'yi satışa sundu

  • Bursa'daki eylemle ilgili ilk tepki

    İş-Yaşam, 21 Mayıs 2015

    Bursa'daki eylemle ilgili ilk tepki

    Renault Avrasya Başkanı Kugler, Bursa'daki grevle ilgili konuştu

    2012 Ödülü Kangoo'ya verildi!

    Otomobil, 25 Kasım 2011

    2012 Ödülü Kangoo'ya verildi!

    Renault'nun yüzde 100 elektrik motorlu hafif ticari aracı Kangoo Z.E., 2012 yılının uluslararası ticari aracı (International Van of the Year 2012) ödülünü aldı

    Renault, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı

    Otomobil, 24 Mart 2022

    Renault, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı

    Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından Moskova'da faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle sert eleştirilerin hedefi olan Fransız otomobil üreticisi Renault, Rusya'daki üretim faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu

  • İşte ocakta en çok satılan otomotiv markaları

    Otomobil, 03 Şubat 2022

    İşte ocakta en çok satılan otomotiv markaları

    Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında ocak ayında en fazla satışı gerçekleştirilen markalar sırasıyla Fiat, Renault, Ford, Hyundai ve Dacia olurken, satışlarda yerli üretim yapan markalar öne çıktı.

  • Fransız üreticiden Türkiye'ye özel plan!

    Otomobil, 01 Aralık 2021

    Fransız üreticiden Türkiye'ye özel plan!

    1968’den bu yana Türkiye’de Oyak Grubu ortaklığında varlık gösteren Fransız otomotiv üreticisi Renault, Türkiye'ye özel hazırladığı yeni planını duyurdu. Bu kapsamda, Türkiye’de faaliyet gösterecek Renault Group Otomotiv A.Ş (RGO) isimli yeni bir şirket kuruldu. RGO'nun, Renault Group’un Ocak ayında açıkladığı orta vadeli 'Renaulution' planı kapsamında, Türkiye’deki varlığını ve yatırımlarını güçlendirecek 'Yeni Atılım' projesini hayata geçirmek amacıyla kurulduğu belirtildi. Yüzde 100 Renault Group iştiraki olarak faaliyet gösterecek olan şirketin CEO’luk görevine de 1 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Hakan Doğu'nun atandığı bildirildi. Doğu'nun doğrudan Renault Group CEO’su Luca De Meo’ya bağlı olacağı aktarıldı

  • Ekimde en çok satılanlar açıklandı

    Otomobil, 04 Kasım 2021

    Ekimde en çok satılanlar açıklandı

    Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında geçen ay en fazla satışı gerçekleştirilen marka Fiat olurken, bunu sırasıyla Ford ve Renault izledi.

    İşte en çok satılan otomotiv markaları

    Otomobil, 06 Ekim 2021

    İşte en çok satılan otomotiv markaları

    Geçen ay binek ve hafif ticari olmak üzere toplam satışlarda Fiat, 10 bin 355 adetle ilk sırada yer alırken, Fiat'ı, 4 bin 983 satışla Renault ve 4 bin 695 satışla Ford takip etti

    İkinci elde en çok satılanlar açıklandı

    Otomobil, 14 Eylül 2021

    İkinci elde en çok satılanlar açıklandı

    İkinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen otomotiv markası 20 bin 822 adetle Volkswagen oldu

  • Ağustosta en çok satılanlar açıklandı

    Otomobil, 05 Eylül 2021

    Ağustosta en çok satılanlar açıklandı

    Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında geçen ay en fazla satışı gerçekleştirilen ilk 3 marka sırasıyla Fiat, Renault ve Dacia oldu. En çok satış yapan hafif ticari araç markaları ise Fiat, Ford ve Dacia olarak kayıtlara geçti. Ağustosta Bentley ve Smart hariç tüm markalardan satış yapılırken, 1 Ferrari, 1 Lamborghini, 3 Aston Martin, 7 Jaguar ve 12 Maserati satışı gerçekleştirildi

  • TikTak filosuna 400 Zoe takviyesi!

    Otomobil, 03 Eylül 2021

    TikTak filosuna 400 Zoe takviyesi!

    Renault MAİS, araç paylaşım şirketi TikTak ile elektrikli araç satış anlaşmasını imzaladığını duyurdu. Aralık ayına kadar toplamda 400 adet tamamen elektrikli Renault Zoe modeli alacak olan TikTak'ın, bu araçları Eylül sonu itibarıyla İstanbul'da operasyonlarına dahil etmeye başlayacağı kaydedildi. Taraflar arasındaki anlaşmanın büyüklüğü 18 milyon dolar olarak açıklandı

  • Renault ve Toyota'dan ÖTV açıklaması

    Otomobil, 13 Ağustos 2021

    Renault ve Toyota'dan ÖTV açıklaması

    ÖTV matrahlarında yapılan düzenleme sonrasında Türkiye'de de üretim yapan iki marka Toyota ve Renault'dan açıklama geldi. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış Üst Yöneticisi Bozkurt, "ÖTV matrahlarında yapılan düzenleme sektör açısından çok olumlu" derken Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, "Kararın ekosistemin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Son dönemde artan üretim maliyetleri, hem tüketiciler için erişebilir modellerde bir daralma hem de fiyat enflasyonu yaratmıştı. Matrah güncellemesi, ivmenin azalmaya başladığı sektöre nefes aldırırken, yüzde 45 ve 50'lik ÖTV diliminde daha fazla modelin yer almasıyla tüketiciler için seçenekler artacak." şeklinde konuştu

    İlk yarıda satışlarını yüzde 19 artırdı

    Otomobil, 19 Temmuz 2021

    İlk yarıda satışlarını yüzde 19 artırdı

    Renault Grubu’nun küresel satışları, 2021’in ilk yarısında 2020’ye kıyasla yüzde 18.7 artış gösterdi. Yapılan açıklamaya göre, Fransız grup, yüksek kârlılıkla büyümeyi destekleyen özel satış politikasını sürdürüyor. Renault markası yüzde 18,5 artış kaydetti. Avrupa’da satılan dört Renault binek otomobilinden biri E-Tech olurken, Arkana için her iki satıştan biri E-Tech versiyonu olarak gerçekleşti. Renault bünyesindeki Dacia markasının ise yüzde 24,5 büyüme kaydettiği açıklandı

    Elektrikli araçta menzili artıracaklar

    Otomobil, 29 Haziran 2021

    Elektrikli araçta menzili artıracaklar

    Renault Grubu ve STMicroelectronics stratejik ortaklık yapacaklarını açıkladı. Söz konusu stratejik ortaklık çerçevesinde STMicroelectronics, Renault Grubu için batarya elektrikli ve hibrit araçların güç elektroniği sistemlerine yönelik ürün ve çözümler tasarlayacak, geliştirecek, üretecek ve tedarik edecek. İşbirliği kapsamında geliştirilecek ürün ve çözümlerin, güç kayıplarını azaltıp, verimliliği artırarak elektrikli araçların sürüş menzilini ve şarj sürelerini iyileştireceği kaydedildi

  • 11 yıl sonra bantlara veda etti

    Otomobil, 17 Mayıs 2021

    11 yıl sonra bantlara veda etti

    Oyak Renault, 2011’de üretimine başladığı Clio modelinin dördüncü neslinin üretimini bitirdi. Şirket, Clio serisine, üretimine 2019 yılında başladığı yeni Clio ve 2020 yılında başladığı yeni Clio Hibrit ile devam edeceğini duyurdu. Oyak Renault fabrikasında geçtiğimiz 10 yıl içinde toplam 2 milyon 11 bin 881 adet Clio 4'ün üretildiği açıklandı

  • Renault'tan Türkiye için önemli karar

    Otomobil, 30 Nisan 2021

    Renault'tan Türkiye için önemli karar

    Fransız otomotiv üreticisi Renault, Türkiye'de bir mühendislik yatırımı yapacağını duyurdu. Bu kapsamda, Bursa'daki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları bünyesinde Satış Sonrası Mühendislik ekibinin kurulduğu belirtildi. Türk mühendislerden oluşan ekibin otomobil projelerine yönelik satış sonrası aksesuarları geliştireceği öğrenildi. Renault Grubu Satış Sonrasından sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Hakan Doğu, "Bu gelişme, otomobil ve aksesuar dünyasında çalışan Türk tedarikçilerimizin uluslararası pazarlara açılmasında önemli bir fırsat olacaktır" dedi

  • Otomobillerinin hızını sınırlayacak

    Otomobil, 27 Nisan 2021

    Otomobillerinin hızını sınırlayacak

    Gelecek planlarını açıklayan Renault, otomobillerinin hızını 180 km/s ile sınırlayacağını bildirdi. Renault'un hızı sınırlanan ilk modeli ise 2022'de yollara çıkacak Megane-E olacak. Ayrıca, Renault bünyesindeki Dacia modellerinin de hızı son 180 km/s ile sınırlanacak

    Renault ilk çeyrekte satışlarını artırdı

    Otomobil, 22 Nisan 2021

    Renault ilk çeyrekte satışlarını artırdı

    Renault Grubu’nun satışları 2021'in ilk çeyreğinde dünya genelinde yüzde 1.1 artış göstererek 665 bin 38 adet seviyesinde gerçekleşti. Grubun 2021 ilk çeyreğinde cirosunun yüzde 1.1 oranında azaldığı ve 10 milyar euro civarına gerilediği açıklandı. Grubun otomotiv faaliyet karı ise 8.6 milyar euro ile stabil kaldı. Türkiye, 2021'in ilk 3 ayında Renault Grubu'nun en büyük 7'inci pazarı oldu