KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

HDP

Halkların Demokratik Partisi, 15 Ekim 2012 tarihinde kurulmuştur. Partinin liderliği diğer partilerden farklı olarak eş başkanlık sistemi üzerinden sağlanmaktadır. 22 Haziran 2014 tarihinden bu yana partinin eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'dır.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde %10,75 oy alarak 59 milletvekiliyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiştir.

Halkların Demokratik Partisi; Barış ve Demokrasi Partisi, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi gibi solcu partilerin yanı sıra bazı aşırı sol gruplar, feminist hareket, LGBT dernekleri, sendikalar ile Alevi, Ermeni ve Pomakları temsil eden etnik girişimlerin bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi'nde alınan partileşme kararı sonucu ortaya çıkmıştır.

Halkların Demokratik Partisi eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere birçok HDP'li milletvekili, "silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandası yapmak, suçu ve suçluyu övmek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya yönelik teşebbüs, terör örgütüne eleman temin etmek" suçlamalarından dolayı Türkiye mahkemeleri tarafından tutuklanmalarına veya hapis cezasına çarptırılmalarına karar verilmiştir.

4 Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Genel Başkanları ve Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs ile birlikte milletvekilleri Nursel Aydoğan, Sırrı Süreyya Önder, Selma Irmak, Ziya Pir, Ferhat Encü, Gürser Yıldırım, İdris Baluken, Leyla Birlik ve İmam Taşçıer gözaltına alındı.

Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, ve İmam Taşçıer serbest bırakılırken, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Abdullah Zeydan, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Gülser yıldırım ve Nursel Aydoğan tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.

Hdp Haberleri