Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Dünya çapında 14 binin üzerinde girişimciye ulaşarak 1 milyar dolar fon aktarılmasını sağlayan Endeavor Derneği’nin Türkiye Ofisi, çalışmalarına başladı. Gelişmekte olan ülkelerde etkin girişimcileri destekleyerek ekonomik dönüşümü ve sürekli gelişimi sağlamak amacıyla 1997’de kurulan Endeavor Derneğinin Avrupa’daki ilk ofisi olma özelliği taşıyan Türkiye Ofisi, yönetim kurulu üyelerinin katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.

Endeavor Türkiye Ofisinin Yönetim Kurulu, Füsun Tasarım ve Pazarlama AŞ Üst Yöneticisi Mehmet Ali Babaoğlu’nun Başkanlığında, Koç Holding Bilgi ve Teknoloji Grubu Başkanı Ali Koç, Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Finansbank İş Geliştirme ve Strateji Direktörü Murat Özyeğin, Tahincioğlu Holding Üst Yöneticisi Özcan Tahincioğlu, Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay ve Na Plus Üst Yöneticisi Fadi Nahas’tan oluşuyor.

BİRE BİR DESTEK

Dünya çapında 14 binin üzerinde girişimciye ulaşarak yaklaşık 1 milyar dolar fon aktarılmasını sağlayan Endeavor girişimcileri tarafından, dünyada 2005 yılında 38 bin 418 kişiye istihdam sağlandı, 1.4 milyar dolar gelir yaratıldı.

Derneğin Avrupa bölgesindeki merkezi olarak da faaliyet gösterecek Endeavor Türkiye Ofisi, girişimcilere, risk sermayesine ulaşım, stratejik danışmanlık ve eğitim, ulusal ve uluslararası iş geliştirme olanakları, liderlik ve yönetici eğitim atölyeleri, stratejik yönetim danışmanlığı, girişimci dayanışma ortamı, risk sermaye aracılığı, tanıtım etkinlikleri desteği verecek.

Girişimciler ayrıca, ofisin Yönetim Kurulu üyelerinin de içinde bulunduğu rehberlerden gönüllü danışmanlık ve destek alacak. Bu kapsamda gönüllüler, bir nevi girişimcinin istek ve ihtiyaçlarına göre bire bir koçluk yapacak.

PES EDENLER AZALSIN

Endeavor Türkiye Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Babaoğlu, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ekonominin geldiği noktada artık taze kana ihtiyaç olduğunu vurguladı. Türkiye’de büyük bir girişim potansiyeli bulunmasına rağmen başarı hikayelerinin az olduğunu belirten Babaoğlu, bunun girişimcilerin önündeki birçok zorluktan kaynaklandığını söyledi.

Bu zorlukların başında bürokrasinin geldiğini ifade eden Babaoğlu, "Bürokrasi, girişimciye potansiyel suçlu gibi baktığı için girişimcinin önünü kapatıyor" dedi. Endeavor ile başarılı girişimci sayısının artmasını, pes edenlerin sayısının ise azalmasını istediklerini kaydeden Babaoğlu, ofisin etkin girişimcilere etkin destek vermek için kurulduğunu, bunun için devletten hiçbir yardım beklemediklerini, belirlenen girişimcilerin ise oybirliğiyle seçileceğini söyledi.

MELEK YATIRIMCILAR AĞI

Özcan Tahincioğlu ise Türkiye’de risk sermaye yatırımlarındaki artışa işaret ederek, belli birikime sahip, detaylı incelemeye gerek olmadan maddi manevi her türlü desteği sağlayan "melek yatırımcılar" ile girişimcileri Endeavor bünyesinde bir araya getirmeyi, böylelikle Türkiye’de de dünyada olduğu gibi bir melek yatırımcılar ağının oluşmasına katkıda bulunmak ve girişimciler için alternatif finans imkanları yaratmak istediklerini söyledi.

Emin Hitay ise Türkiye’nin kaybedeceği bir gününün bile olmadığını dile getirerek, "Herkesin elini taşın altına koyarak sorumluluklar alması, Türk girişimcilerini sahiplenmesi gerekiyor" dedi. Murat Özyeğin de, Türk girişimcilerin dünya deplasmanındaki gelişmeleri takip etmedikçe potansiyel fırsatları göremeyeceklerini belirterek, Endeavor sayesinde tehditleri de fırsatları da daha erken yakalayabileceklerini vurguladı.

3 TEMEL KRİTER ARIYORUZ

Ali Koç, Aradıkları tek profilin etkin girişimcilik olduğunu, bu kapsamda ya geleneksel sektörlerde verimlilik artırmayı, ya yeni bir sektörün öncüsü olma ya da istihdam sağlamalarını beklediklerini ifade etti.

Endeavor girişimcisi olmak için başvuran girişimlerde üç temel kriter aradıklarını aktaran Koç, şirketi kuran kişinin halen yönetimde olması, en az bir yıldır faaliyet göstermesi ve cirosunun da 300 bin dolar ile 15 milyon dolar arasında olması gerektiğini bildirdi. Koç, dört ayaklı seçim sürecinin üçünün Türkiye’de gerçekleşeceğini, dördüncü ayağın ise uluslararası seçim paneli olduğunu kaydetti.

İlk etapta başvuruların alınacağını, daha sonra bu listenin kısaltılacağını ve belirlenen girişimcilerin ülke paneline katılacağını belirten Koç, burada seçilen aday veya adayların da 2007 yılının Haziran ayında Türkiye’de yapılacak uluslararası seçim paneline katılmaya hak kazanacağını anlattı. Önümüzdeki dönemde 100-150 arasında firmanın başvuru yapmasını beklediklerine işaret eden Koç, bunların arasında 20’sinin Türkiye paneline katılmasını öngördüklerini söyledi. Ali Koç, bu seçimle aslında emekleme aşamasındaki işlere katkıda bulunmak istediklerini vurguladı.

BANKALARDAN AYRICALIKLI KREDİ

Suzan Sabancı Dinçer Endeavor’ın fon sağlamadığını, sadece girişimcilerin yatırım araçlarının gelişmesi ve kaynaklara ulaşmasına yardımcı olacaklarını vurguladı. Dünyada Endeavor’ın destek olduğu girişimlerin yüzde 96’sının hala başarıyla sürdüğüne dikkati çeken Dinçer, bu oluşumda banka ve finans kesiminin, seçilen girişimcilere daha az riskli bakacaklarını ve ayrıcalıklı kredi imkanları sağlanacağını ifade etti.

Endeavor Türkiye’nin yönetim kurulu üyeleri

(Soldan - sağa) Matthew Brown, Özcan Tahincioğlu, Suzan Sabancı Dinçer, Emin Hitay, Mehmet Ali Babaoğlu, Murat Özyeğin, Vuslat Doğan Sabancı, Fadi Nahas, Ali Koç, Didem Altop.