Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Otomotiv ihracatının en gözde 5 ülkesi - Makro Ekonomi Haberleri

        Beş ülkeye yapılan ihracat, 2003 yılının tamamında gerçekleştirilen 7 milyar 191 milyon dolarlık ihracata yaklaştı.

        Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, Türk otomotiv sektörü, ocak-kasım döneminde gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere, 5 kıtada toplam 168 ülke ve özerk bölgeyle 13 serbest bölgeye ihracat yaptı.

        Toplam 13 milyar 312 milyon 904 bin dolarlık otomotiv ihracatının, 9 milyar 383 milyon 816 bin dolarlık kısmı, Türkiye'nin geleneksel olarak en büyük ticari partnerleri konumundaki AB ülkelerine gerçekleştirildi.

        Bu rakam, toplam otomotiv ihracatının yüzde 70,5'ini karşılarken, AB üyesi 25 ülkenin, 143 ülke karşısındaki potansiyelini de ortaya koydu.

        İHRACATIN YARISINDAN FAZLASI 5 ÜLKEYE

        AB ülkeleri arasında, İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya'ya yapılan ihracat, 7 milyar 133 milyon 159 bin dolar ile toplam otomotiv ihracatının yarısından fazlasını oluşturdu.

        AB üyesi Hollanda, Belçika, İrlanda, Avusturya, İsveç, Yunanistan, Finlandiya, Danimarka, Portekiz, Lüksemburg, Polonya, Letonya, Macaristan, Litvanya, Slovenya, Slovakya, Malta, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs ve Estonya'ya yapılan ihracat da yine üst sıralarda yer aldı.

        ADAY ÜLKELER

        Aday ülke konumundaki Romanya ve Bulgaristan da eklendiğinde, birliğin pazar payı yüzde 74,8'i buldu. Bu iki ülkeye ocak-kasım döneminde, 571 milyon 803 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, toplam otomotiv ihracatının yüzde 4,3'ünün yapıldığı ve yakın gelecekte AB üyesi olması beklenen Romanya'da yüzde 36,4, Bulgaristan'da da yüzde 30,4 oranında artış kaydedildi.

        AB üyesi ve aday ülke konumundaki toplam 27 ülkeye, 9 milyar 955 milyon 619 bin dolar ihracat yapılırken, kalan 141 ülkeye gerçekleştirilen ihracat ise 3 milyar 357 milyon 285 bin dolar ile sınırlı

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa