Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ralston: PKK vahşeti durdursun

        Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'nin terörle mücadele özel temsilcisi emekli Orgeneral Joseph W. Ralston'ı Dışişleri Bakanlığı Konutunda kabul etti.

        Ralston ve Başer, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü konutunda ziyaret etti. Gül ile yaklaşık yarım saatlik bir görüşme gerçekleştiren Türk ve Amerikalı koordinatörler, görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        TARTIŞMALI NOKTA YOK

        General Ralston'la ikinci buluşmalarının da çok verimli geçtiğini belirten Başer, esas olarak görev tanımları içinde olan terörle mücadele konusunun önemli noktaları üzerinde mutabakatlarını bir kez daha tazelediklerini söyledi. Başer, Tartışmalı olan hiçbir noktanın kalmamasını sağladık. Özellikle bu noktalarda Türk kamuoyunun hassasiyetleri üzerinde çok önemle durduk. Aynı şekilde bunlar üzerinde de varolan mutabakatı da teyit ederek derinleştirdik dedi.

        Ralston ve ekibi ile üstlendikleri bu görevin hassasiyetleri ve tüm temel ilkeleri üzerinde herhangi bir farklılığımız olmayacak şekilde mutabakat sağladıklarını belirten Başer, bundan sonra atacakları adımların çok daha sağlıklı bir alt yapıya dayanacağına inandığını dili getirdi

        Orgeneral Ralston ise ABD'nin terörizmin ciddiyetini anladığını belirterek Irak'taki görüşmelerinde PKK terörizminin Irak'ın ya da hiçbir bölgenin çıkarına olmadığını vurguladığını söyledi.

        ASKERİ SEÇENEK MASADA

        Terör örgütüne yönelik askeri bir operasyon seçeneğinin bulunup bulunmadığı yönünde sorulan bir soru üzerine Başer bunu, Ralston'un da daha önceki beyanlarından birinde ifade ettiğini belirterek askeri seçeneğin de seçeneklerden biri olarak sürekli olarak masalarında olduğunu söyledi.

        Başer, Dolayısıyla zamanı ve yeri geldiğinde eğer müşterek yapılacak bir operasyondan söz ediyorsak her iki tarafın da ilgili makamlarının onaylayacağı bir zamanlama ile böyle bir operasyon da elbette gündem dışında değil. Masamızda olan hareket tarzlarından bir tanesi dedi.

        Ralston da bütün seçeneklerin masada olduğunu belirterek geçmişte güç kullanımı yoluna gittiğini ve başka seçenek olmadığına inanırsa yine bu yola gideceğini söyledi.

        Ralston ile görüşmesinde Mahmur Kampı konusunun da gündeme geldiğini aktaran Başer, Irak tarafının görüşmelere katılması konusunda ise (Bunu) Ralston ile bizim görüşmemizin kaydedeceği aşamalar belirleyecek. İkimiz aramızda bunun zamanını geldiğine kararlaştırdığımızda Iraklı muhatabımızı da bu görüşmelere dahil edeceğiz, onunla görüşülmesi gereken konular ortaya çıktığında dedi.

        Amerikalı Koordinatör Ralston PKK'nın kararı konusunda ateşkes ifadesinin kullanılmasına karşı çıktığını belirterek, Ateşkes ifadesini kullanırken dikkatli olmalıyız çünkü farklı kişilere farklı anlam ifade edebilir. PKK'nın silah bırakması ilk adım olarak olumlu ama bu tek başına sorunu ortadan kaldırmıyor diye konuştu.

        GÜL'DEN OYALAMA OLMASIN MESAJI

        Öte yandan Amerika ve Türkiye'nin Terörle Mücadele Koordinatörleri ile bir araya gelen Gül'ün, Ralston'a sürecin izleyicisi ve destekçisi olacaklarını belirttiği ve bu sürecin bir oyalama süreci olmaması mesajı verdiği öğrenildi. Bunun üzerine Ralston'un da en kısa zamanda somut sonuçların alınacağını söylediği öğrenildi.

        GÜNEYDOĞU'DA ASKERİ HAREKETLİLİK

        PKK’ya karşı Güneydoğu’da başlatılan askeri operasyonlar sürerken, mühimmat taşıyan askeri araçların konvoyu karayollarında dikkat çekmeye başladı. Kırsal alanlara taşınan askeri mühimmat, geniş güvenlik önlemleri arasında gidecekleri yerleştere ulaştırılıyor.

        Tunceli'nin Pülümür ilçe merkezinde, PKK terör örgütü mensubu bir terörist yakalandı. Teröristle beraber bol miktarda yaşam malzemesi ve ilaç ele geçirildi. Mardin'in Dargeçit ilçesinde arazi arama tarama faaliyeti yapılırken, PKK örgütü tarafından araziye döşenen, bir cep telefonu ile üç havan mermisi, bir kilogram çivi, ve 0.5 kilogram A4 patlayıcıdan oluşan uzaktan komutalı patlayıcı düzeneği bulundu. Düzenek, güvenlik güçleri tarafından imha edildi.

        ASKERİ MÜHİMMAT KONVOYU

        Diyarbakır’da kırsal alanlardaki askeri birliklere götürülmek üzere hazırlanan askeri mühimmat, konvoylarla gidecekleri yerlere götürüldü. Geniş güvelik önlemleri arasında birliklere ulaştırılan askeri mühimatlar operasyonlarda kullanılıyor. Diyarbakır’ın Kulp, Lice ve Bingöl’ün Genç ilçeleri arasında kalan dağlık bölgede PKK’ya karşı başlatılan operasyonların genişleyerek devam ettiği bildirildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa