Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hrant Dink'ten Fransa'ya soykırım tepkisi

        Hrant Dink, Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısı Fransa'da kabul edilirse Fransa'ya gidip Türklerin soykırım yapmadığını söylerim dedi

        Türkiye'de, Ermeni soykırımı yapılmıştır dediği için yargılanan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 'Ermeni soykırımı'nın inkârını suç sayan yasa tasarısının 12 Ekim'de Fransız Parlamentosu'nda kabul edilmesi halinde Fransa'ya giderek Türklerin soykırım yapmadığını söyleyeceğini açıkladı.

        Dink, Fransa ve Türkiye'nin fikir özgürlüğüne karşı zihniyet ortaklığı var. Eğer bu yasa tasarısı geçerse, ki geçecek gibi görünüyor, Fransa'ya gider aksini düşündüğüm halde, içim yansa da böyle bir soykırımın olmadığını söylerim. Bu ikiyüzlü politikalara karşı bütün aydınları ortak mücadeleye çağırıyorum dedi.

        'Zihniyetleri aynı'

        Türkiye'de Ermeni soykırımı vardır, Fransa'da da Ermeni soykırımı yoktur diyenleri yargılayan zihniyetin aynı olduğunu söyleyen Dink, şöyle konuştu:

        Bu akıldışı politikalar, ne günün şartlarına ne dünyanın gidişatına ne de insan hakları evrensel ilkelerine uymaktadır. Türkiyeli aydınlar olarak biz Türkiye'dekine karşı çıkarken Fransa'dakine de karşı çıkmalıyız. Nasıl ki burada yargılanıyorsak, gidip orada da yargılanalım. Fransa ve Türk adaleti bizi yargılamak için yarışsınlar.

        Dink sözlerini şöyle sürdürdü: Bu yasa ortak belleğimize zarar verecek. Türk ve Ermeni belleğinin karşılıklı olarak birbirine aktarılması suretiyle bunu, insani bir diyaloğa ve ortak tarihe dönüştürmemiz gerekiyor. Buna da tartışma özgürlüğüyle, tüm bilgilerin serbest dolaşımıyla ulaşabiliriz. İfade özgürlüğü de evrensel bir ilkedir.

        'Fransa ikiyüzlü'

        İstanbul'da geçen yıl düzenlenen Ermeni konferansının katılımcıları olarak Libération gazetesine bir mektup göndererek, soykırım tasarısına ilişkin kaygılarını dile getirdiklerini anımsatan Dink, şunları kaydetti:

        Tasarının, tarihi ve ortak belleği sorgulama sürecine zarar vereceğini belirtmiştik. Bu yasanın Fransa'da özgür tartışmayı engellemesinin yanı sıra, Türkiye'de benzer ve çok daha güçlü bir etki yapacağını vurguladık. Bu yasa iki komşu ülkeyi yaralamaktan öteye gitmez. İyi ilişkiler konuşarak olur. Konuşmayı engelleyen bir yasanın hiçbir yararı olmaz. Fransa, böyle bir yasa ile takiye, ikiyüzlülük yapıyor.

        'Soykırım'dan yargılanıyor

        Dink, soykırım dediği için TCK'nın 301. maddesi uyarınca 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Daha önce 6 ay hapis cezası alan Dink'in cezası ertelenmişti.

        Belma Akçura/MİLLİYET

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa