KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Esed

Beşşar Hafız el-Esed, 11 Eylül 1965'te Suriye'nin başkenti Şam'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Şam Üniversitesi Tıp bölümünden mezun olarak tamamlayan Esed, mezuniyetinin ardından Suriye ordusunda askeri doktor olarak görev yaptı. Bir süre sonra İngiltere'ye giderek Londra'da oftalmoloji ihtisasını bitirdi.

Uzmanlık alanı göz doktorluğu olan Beşşar Esed, 1994'te abisini kaybedince Suriye'ye döndü ve eğitimle ilgili olarak çeşitli toplumsal sorumluluk projelerini yönetti.

2000 yılında cumhurbaşkanı olan babası Hafız Esed'ın hayatını kaybetmesiyle cumhurbaşkanlığı görevine geldi ve birçok kamuoyu tarafından reformcu bir lider olduğu düşünüldü.

Şam Baharı'nı siyasi tutuklamalarla bastıran Esed, 2011'de faaliyet gösteren Arap Baharı hareketlenmesini de kitlesel baskı ve kuşatmalarla bastırarak kamuoyu tarafından kendisi hakkında yazılan reformist düşünceleri tersine çevirmiştir.

Muhalafeti ağır silahlarla bastıran ve kimyasal silah kullandığı tespit edilen Esed rejimi, Birleşmiş Milletler nezdince de defalarca kınanmıştır. ABD, Kanada, Avrupa Birliği üye ülkeleri ve Arap Ligi üyeleri Esed'in istifasını defalarca önermiştir. Başta Halep olmak üzere pek çok katliamın sorumlusu olarak gösterilen Beşşar Esed, Suriye Devlet Başkanı olarak görevini sürdürmektedir. 

Esed Haberleri