KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Ban Ki-mun

Ban Ki-moon, 13 Haziran 1944'te Kuzey Chungcheong'da yer alan Chungcheongbuk köyünde dünyaya geldi. Doğduğunda Kore, Japonya egemenliği altındaydı ve babasının iflas etmesiyle ailecek zor zamanlar geçirdiler.

6 yaşında geldiğinde Kore Savaşı'nın çıkmasıyla ailesiyle kırsal kesime yerleşmek zorunda kaldılar. Ortaokuldaki İngilizce başarısı dikkat çekti ve 1952'de sınıf arkadaşları tarafından Ban Ki-mun'u dönemin Birleşmiş Milletler genel sekreteri Dag Hammarskjöld'e mektup atması için seçildi. 1962'de Kızılhaç'ın düzenlediği kompozisyon yarışmasında birinci olan Ban Ki-mun, ödül olarak San Francisco'da tatil yapma hakkı kazandı.

Tatil esnasında dönemin ABD başkanı John F. Kennedy ile tanışan Ban Ki-mun, bir gazetecinin sorusuna "diplomat" olmak istediğini belirtti.

1970'te Seul Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi ve  1985'te Harvard Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden yüksek lisans eğitimini tamamladı.

2004 Ocak ve 2006 Aralık aylarında Güney Kore Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı görevlerini yaptı.

Ban Ki-mun, 1 Ocak 2007'de Kofi Annan'dan boşalan Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevini devraldı ve günümüzde de bu görevi sürdürmektedir.

Ban Ki-mun Haberleri