Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kilo almanın yolları nelerdir? Kilo nasıl alınır? Nasıl kilo alabilirim?

        Aşırı zayıflık, kilo alamama gibi problemler, tıpkı kilo vermek isteyipte verememe gibi kişiyi üzen ve strese sokan bir problem. Ne kadar yemek yerse yesin kilo alamayan kişilere her ne kadar imrenilse de bu o kadar da iyi bir şey değil. Peki, kilo almak için ne yemeli? Sağlıklı kilo almak nasıl olur? Sağlıklı bir kiloya ulaşmak için tüketilmesi gereken besinler nelerdir?

        Zayıflık, estetik görünüm açısından sorun teşkil ediyor gibi görünse de beraberinde sağlık sorunlarını da getirebilir. Zayıflık; organlarda hasar meydana gelmesi, kalp ritim sorunu, kemik yoğunluğunda azalma, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği,adet düzensizliği,saç dökülmesi, kemik erimesi ve tırnaklarda kırılma gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

        REKLAM

        Kilo almanın yollarını anlatan Dr. Fevzi Özgönül, tavsiyelerde bulundu.

        KİLO ALMANIN YOLLARI

        1. Sabahleyin mutlaka doyurucu bir kahvaltı yapın. Kahvaltıda ekmek ve hamur işi gıdaları azaltın ve peynir, yumurta, zeytin, yeşillik ve çerez tüketin.

        2. Kahvaltınız da çay içmek yerine süt ya da meyve suyu için.

        3. Kahvaltı ve öğle yemeği arasını çok uzun tutmayın.

        4. Öğlen vücudunuzu besleyecek ve güçlendirecek yiyecekleri tercih edin. Ekmek, makarna, pilav ve tatlıdan uzak durmaya çalışın.

        5. Vücudunuzu ideal ölçülere taşıması için onu dolgunlaştıracak, yağ ve kas dokularını oluşturacak gıdaları sabah ve öğlen yemelisiniz. Akşam yedikleriniz bu işlemde kullanılamaz. En geç güneş batana kadar bu gıdaları yemiş olmalısınız.

        REKLAM

        6. Akşam üzeri güneş batmadan önce ya kahvaltılık ya da yemek olan bir öğün daha yeyin.

        7. Akşam yatmadan önce gündüz yediklerinizin sindirimi ve vücudunuzun yapılanması için mutlaka hareket

        edin veya hafif bir egzersiz yapın.

        8. Gece erken uyuyup vücudunuzun yapılanması için gerekli olan hormon üretimine olanak sağlayın.

        9. Akşam güneş battıktan sonra meyve, çerez ya da salata türü yiyecekleri yemeyin.

        10. Tatlı isteği azaldıysa, aralarda acıkmıyor ve kendinizi enerjik hissediyorsanız; mutlaka her çocuğun büyüdüğü gibi siz de kilo alarak ideal beden ölçülerine ulaşmaya başladınız demektir.

        "KURUBAKLAGİLLER VE ET TÜKETİN"

        Kilo almak isteyenler için sağlıklı kilo alma hakkında bilgi verenDiyetisyen Zeynep Kaveloğlu ise,"Karbonhidrat ve protein tozları kilo almada sağlığa uygun değil" açıklamasında bulunarak, tavsiyelerde bulundu.

        Diyetisyen Zeynep Kaveloğlu, kilo alabilmek için doğal, yüksek kalorili gıdalar olan kurubaklagiller ve et gruplarının tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kilo alamamak birçok sebepten kaynaklı olabilir. En başta tiroid bezlerindeki ve tiroid fonksiyon bazlarındaki bozukluklar olabilir. Bağırsaklarda emilimler olmuyorsa bu da bireylerin kilo alımına engel olabilir. Sık sık ishal ve kabız olmada bunun göstergesidir. Eğer böyle bir problem varsa bir doktora başvurmak gerekir. Kilo alamamanın başlıca sebeplerinden biri de düzensiz beslenmektir"açıklamasında bulundu.

        "SIK VE DÜZENLİ BESLENİN"

        Diyetisyen Kaveloğlu, kilo almak için sık ve düzenli beslenmenin gerektiğini değinerek, "Kilo almak isteyen kişilerin sık ve düzenli beslenmesi gereklidir. Kilo alamayan insanlar iştahsız oldukları için bir öğünde tüketebileceği ürün çok fazla olmuyor. Bu sebepten dolayı da sık aralıklarla ve düşük hacimli kalorisi fazla olan yiyecekleri tüketmeleri gerekmektedir. 'Kilo alayım' diye de çok ambalajlı, aşırı şekerli, aşırı yağlı, çikolata, gofret, bisküvi ya da kızartma, kavurma gibi ürünleri de tüketmek doğru değil. Fakat bunların dışında yüksek kalorili doğal gıdalar olan kurubaklagiller, tahin, pekmez ve sütlü tatlılar tercih edilebilir. Bunlarla birlikte de karbonhidratlı yemekler olan pilav, makarna ve börek gibi gıdalarda kilo alımında etkili rol oynamaktadır" dedi.

        "KARBONHİDRAT VE PROTEİN TOZLARI KİLO ALMADA SAĞLIĞA UYGUN DEĞİL"

        Diyetisyen Kaveloğlu, karbonhidrat ve protein tozlarının kilo almada sağlığa uygun olmadığını kaydederek sözlerine şöyle devam etti: "İhtiyacımız olan karbonhidratları suni yapı ile değil de doğal yiyeceklerle alırsak vücudumuz için daha kullanışlı olur. Diğerlerinin zararları uzun dönemlerde mutlaka karşımıza çıkacaktır. Bunlar aşırı böbrek yükleri ve karaciğer yükleri olarak karşımıza çıkarak kişinin sağlığını bozacak yönde etkileşim gösterebilirler."

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa