Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kapana sıkışarak ağır yaralanan sincap, 6 saatlik ameliyat ile hayata geri döndü

        Batman'ın Sason İlçesi'nde yaşayan 19 yaşındaki lise öğrencisi Rüzgar Algan, 10 Şubat'ta ormanlık alanda yürürken kapana sıkışmış bir sincap buldu. Ağır yaralı olduğunu fark ettiği sincabı hemen bir veterinere götürdü. Veteriner hekim, sincabın durumunun ağır olduğunu, bir uzmana götürülmesi gerektiğini söyledi. Algan, internette yaptığı araştırma sonucu sincaplara özel ilgi duyan, hayvansever Tayfun Demir'e ulaştı. Demir'in isteği üzerine ağır yaralı olan sincap, Batmanlı genç eşliğinde İstanbul' a getirildi. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürülen talihsiz hayvanın her iki ön ayak kemiği ile 2 humerus kemiğinin kırıldığı anlaşıldı. 6 saat süren ameliyatın ardından hayata döndü.

        "OKUL HARÇLIĞIMLA BATMAN MERKEZDEKİ VETERİNERE GÖTÜRDÜM"

        Sincabı o halde kapanda gördüğünde çok üzüldüğünü söyleyen Rüzgar Algan, “Ormanda buldum. Avcıların yabani hayvan avlamak için yerleştirdiği kapana sıkışmıştı. Bitkindi ve hareket edemiyordu. Hemen bir şeyler yapmam gerekiyordu. Okul harçlığımla Batman merkezdeki bir veterinere götürdüm. Durumunun ağır olduğunu ve iyi bir uzman veterinerin kontrol etmesi gerektiği söylendi. Bunun üzerine sağ olsun veterinerle birlikte internette ne yapabileceğimize dair araştırma yapmaya başladık. Tayfun Demir'in sincabıyla birlikte internete yüklediği videoları gördük. Hemen kendisine haber verdik. Sağ olsun 'Hemen getir' dedi ve küçük sincap kurtuldu. Çok mutluyum” dedi.

        REKLAM

        “BİRLİKTE ÇOK GÜZEL VAKİT GEÇİRİYORUZ”

        Sincabı sahiplenen bilgisayar mühendisi Tayfun Demir, “Rüzgar bana Karamel'in videosunu gönderdiğinde kolları boşlukta sallanıyordu. Çok etkilendim. Çünkü benim zaten 'Alf' adında bir sincabım var. Onu da 3 yıl önce, bir kedinin ağzından, ağır yaralı olarak kurtardım. Tedavisini yaptırdıktan sonra maalesef bırakabileceğim bir kurum ya da kuruluş olmadığı için kendim bakmaya başladım. Hala bizimle. Karamel'in durumu da o yüzden beni çok etkiledi. Rüzgar arkadaşımızdan rica ettim. Tüm masraflarını karşılamak üzere İstanbul'a getirmesiniistedim.Sağ olsun beni kırmadı ve hemen otobüsle İstanbul'a getirdi. Karamel, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ndeki hocalarımızın olağanüstü çabasıyla hayata döndü. Alf gibi artık o da bizimle yaşayacak. Sincaplar çok ılımlı ve uyumlu canlılar. Birlikte çok güzel vakit geçiriyoruz. Her ikisini de, iki saatte bir besliyorum. Bu yüzden fazla ayrı kalamıyoruz. Hep yanımdalar. Evi de, iş yerini de onların daha rahat yaşayabilecekleri şekilde düzenledim.” dedi.

        “GÖRÜLDÜKLERİ YERDE HEMEN ÖLDÜRÜLÜYORLAR”

        Türkiye'de sincapların görüldüğü yerde öldürüldüğünü söyleyen Demir, “Sincaplar fare sınıfında görülüyor. Bu yüzden görüldükleri yerde hemen öldürülüyorlar. Ancak bu doğru değil. İnsanlarla en uyumlu yaşayabilen canlılar arasındalar. Bu konuda Türkiye'de bir farkındalık oluşturulması gerekiyor. Öncelikle Karamel'in hayatını kurtarmamıza vesile olan Rüzgar'a ve onu hayata geri kazandıran veterinerlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

        REKLAM

        “HEM AMELİYATI HEM DE ANEZTEZİSİ ÇOK ZORDU”

        İstanbul Üniversitesi, Veteriner Serhat Özsoy: Sincap bize getirildiğinde durumu çok ağırdı. Röntgen çektik. Her iki ön ayak kemiği ile 2 humerus (kolda omuzdan dirseğe kadar uzanan bölüm) kemiğinin kırık olduğunu tespit ettik. İntramedüler pin uygulamamız gerekiyordu ancak ameliyat zorlayıcı olacaktı. Çünkü Türkiye'de hekimlerin çok fazla uğraştığı ya da bildiği bir alan değil sincaplar. Dolayısıyla sincap ameliyatlarıyla ilgili hekim deneyimi çok az. Açıkçası biz de çok nadir yapıyoruz. Bu nedenle hem ameliyatı hem de anestezisi çok zordu. Yaklaşık 6 saat sürdü. Kırıkların olduğu bölgelere İntramedüler pin uygulandı. Zaten ameliyattan sonra uyanması bir hayli uzun oldu. Üstelik gazanestezisi kullanmamıza rağmen böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. 1 gün yoğun bakım ünitesinde yatırdık daha sonra da taburcu ettik. Bu hafta, 2 kez kontrole getirildi. İki tarafta da kırık olduğu için tamamen iyileşmesi, ayaklarını kullanabilmesi zaman gerektirecek.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa