Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail Başbakanlığı, ramazanda Filistinlilerin Mescid-i Aksa'da ibadetlerinin kısıtlanacağını doğruladı
        • 1

          İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya girişine ilişkin "güvenlik koşulları değerlendirilerek dengeli bir karar alındığı" ifade edildi.

        • 2

          Açıklamada, Mescid-i Aksa'da kimlerin ibadet edebileceğine ve ne tür kısıtlamalar uygulanacağına ilişkin ise bilgi paylaşılmadı.

        • 3

          İsrail basınında çıkan haberlerde, İsrail vatandaşı Filistinlilerden de belirli yaşın altındakilerin Mescid-i Aksa'ya girişinin yasaklanacağı belirtildi.

        • 4

          HÜKÜMET VE GÜVENLİK TEŞKİLATI YETKİLİLERİ KISITLAMALARI GÖRÜŞTÜ

          Yediot Ahranot gazetesinin haberine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Adalet Bakanı Yaariv Levin, İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara ve diğer hükümet ve güvenlik teşkilatı yetkilileri ramazanda Mescid-i Aksa'da getirilecek kısıtlamaları görüştü.

        • 5

          Güvenlik teşkilatının hükümete yaptığı bilgilendirmede, Mescid-i Aksa'da ibadet yasağı uygulanmasının, İsrail-Filistin coğrafyasında Müslümanları bir araya getireceği, "bölgede patlamaya yol açabileceği", Tel Aviv'in ihtiyaç duyduğu Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar gibi Müslüman ülkelerle ilişkilere zarar vereceği uyarısı yapıldı.

        • 6

          Mescid-i Aksa'da ibadet etmek isteyen Batı Şeria'daki Filistinli erkeklerin 60 yaş, kadınların da 50 yaş üstüne izin verilmesi ancak yine de kutsal mabede girecek Filistinlilerin kısıtlanması kararlaştırıldı.

        • 7

          İsrail vatandaşı Filistinlilerden de belirli yaş gruplarının Mescid-i Aksa'ya girişinin kısıtlanması değerlendirildi ancak hangi yaş grubunun yasaklanacağı henüz kararlaştırılmadı. Başsavcı Baharav-Miara, İsrail vatandaşı Filistinlilerin Aksa'ya girişinin engellenmesinin yasal sorunlar doğurabileceğini ve İsrail Yüksek Mahkemesi'ne kararın bozulması için başvurular yapılabileceğini belirtti.

        • 8

          ULUSAL GÜVENLİK BAKANI'NDAN HÜKÜMETE BASKI

          Kararın arkasındaki isim olan Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda güvenlik teşkilatlarına yüklendi.

          Güvenlik teşkilatlarının kendisine daha önce de Mescid-i Aksa'ya gitmemesi, bunun bölgede gerilimi yükselteceği uyarısında bulunulduğunu aktaran Ben-Gvir, "3 Ekim'de Aksa'ya gitmememi istediler, Hamas'tan korkuyorlardı, ben de isteklerine saygı duydum. 7 Ekim'de Yahudi halkının Holokost'tan sonra en büyük kıyımı yaşandı. 19 Şubat'ta aynı anlayışları devam ediyor. Zafer kararlılık ve güçle gelir, taviz ve teslim olmayla değil." ifadesini kullandı.

        • 9

          ARAP MİLLETVEKİLİNDEN TEPKİ

          İsrail vatandaşı Filistinli milletvekili Ahmet Tıybi, sosyal medya paylaşımında, karara tepki gösterdi.

          Netanyahu'nun kararının İsrail'in dünya önünde övündüğü ibadet özgürlüğünün açıkça ihlali olduğuna dikkati çeken Tıybi, ABD Başkanı Joe Biden'ı kararın arkasındaki Ben-Gvir'e yaptırım uygulamaya çağırdı.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa