Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İspanya halkı birlik için yürüyor

        Binlerce insan beyazlar giyerek, Madrid'de ve Barcelona'da bağımsızlığını ilan etmeye hazırlanan Katalonya için toplandı.

        Uzun zamandır kendi dil ve kültürünün bağımsızlık savaşını veren Katalonya'nın Pazar günü İspanya anayasa mahkemesinin itirazlarına karşın düzenlenen referandum sonucu binlerce kişi sokağa çıktı.

        Bu arada İspanya hükumetinin Katalonya temsilcileri, referanduma engel olmak için polisin sert tutumundan dolayı özür dilediği belirtildi. Katalonya Valisi Enric Millo, kanunsuz bağımsızlık oylaması için Katalan hükumetini suçladı. Katalonya Valisi Enric Millo, oylamayı engelleme çalışmaları yapan memurlar adına özür dilediğini söyledi. Polisin oylamayı engelleme mücadelesinde oy verenleri dağıtma ve oy sandıklarına el koyma sırasında yüzlerce kişinin yaralandığı bildirilmişti.

        REKLAM

        'Seni seviyoruz Katalonya' yazılı tişört giyen 47 yaşındaki Rosa Borras, "Geldim çünkü kendimi çok İspanyol hissediyorum ve olanlara çok üzülüyorum. Birlik için burada olmak istedim, çünkü aynı zamanda çok Katalan hissediyorum. Ailem Katalonya'da yaşıyor." dedi.

        Sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan mesajlarla, Katalonya başta olmak üzere İspanya'nın birçok bölgesinde düzenlenen eylemler için belediye binalarının önündeki meydanlar seçildi.

        Eylemlerde bayrak taşımayan ve siyasi sloganlardan uzak kalmaya özen gösteren İspanyollar, çözüm bulmak adına siyasetçiler arasında diyaloğun başlatılması gerektiğine dikkati çekmek için beyaz kıyafetler giydi.

        "Konuşalım" yazılı pankartlar taşıyan binlerce kişi, "Siyasetçiler daha fazla böyle devam edemez. Çünkü bizi karşı karşıya getirip bölüyorlar. Bu ülke bir kere iç savaş gördü. Bir dahasını hak etmiyor." mesajını vermeye çalıştı.

        Barselona Belediyesi ve Katalonya Özerk Yönetimi Başkanlık Konutu'nun bulunduğu Jaume Meydanı'nı dolduran kalabalık da Katalanca ve İspanyolca "konuşalım" yazılı dövizler taşıdı.

        Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerine karşı çıkan İspanya'nın ulusal birliğini ve anayasasını savunan "Katalonya Sivil Toplumu" (SCC) adlı sivil toplum örgütü, Barselona kentinde yarın büyük bir gösteri düzenleyecek. Bunun Barselona'da şimdeye kadar yapılan en büyük bağımsızlık karşıtı gösteri olacağını savunan SCC liderleri, "sessiz çoğunluğu sokağa inmeye" çağırdı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa