Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İspanya'dan Katalonya kararı! İptal edildi!

        İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalonya'nın bağımsızlık ilanını iptal etti.

        İspanya hükümetinin Katalonya Özerk Yönetimi parlamentosunun 27 Ekim'de yaptığı bağımsızlık ilanı ve Katalonya Cumhuriyeti'ni inşa edecek sürecin başlatılmasına ilişkin kararına yaptığı itiraz üzerine Anayasa Mahkemesi üyeleri, bu sabah toplandı.

        Anayasa Mahkemesinin merkezi hükümetin itirazını kabul etmesiyle Katalonya parlamentosunda kabul edilen kararlar, otomatik olarak askıya alındı.

        Anayasa Mahkemesi 5 ay içinde Katalonya'nın bağımsızlık ilanını görüşüp nihai kararını verecek.

        Bu arada İspanya Başsavcılığının eski Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, 12 bakan, Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell ve Divan Kurulunun 5 üyesi hakkında "devlete başkaldırı, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanma" suçlamalarından dava açma talebi, başvuruların yapıldığı iki mahkeme tarafından kabul edildi.

        REKLAM

        Bağımsızlık ilanının iptal edilme kararının ardından, Katalan lider Carles Puigdemont Belçika'da açıklamalarda bulundu.Puigdemont, "Diyalog karşılığı sonucu askıya almaya hazırız" dedi.

        "Savcının aleyhimizde ortaya koyduğu iddianamayi gördük. Bu iddia, Madrid'in son derece agresif olduğunu, diyalog yanlısı olmadığını ortaya koymuştur. Hukuki olarak devam ettirilmeyecek bir davadan bahsediyoruz. Fikirleri yargılamaya çalışıyorlar. Bunun sonuçları, suçlama sonucu hapis cezası, ev hapsinin getirilmesi gibi bir uygulamadan bahsediyorlar.

        Bu sebeple Katalan hükümeti, buna karşı hazırlıklarını yapmayı seçecektir. Buradaki sonuç aşikardır. Ben meşru başkan olarak buraya geldim, Katalonya'nın sorununu Avrupa'nın kalbinde göstermek istedim. Halkın iradesini uygulamaktan ne kadar uzaklaştıklarını göstermek için Belçika'ya geldim. Başkan yardımcısı ve aynı zamanda meclis başkanı hakkında konuşmam gerekirse meşru bir şekilde görevlerinin başındalar. Çalışmalarımıza buradan devam edeceğiz. Tüm agresif kısıtlamara karşı, Katalan halkını temsil etmeye devam edeceğiz."

        Belçika Başbakanı, Katalonya lideri Puigdemont'un kendileri tarafından davet edilmediğini, ancak her Avrupa Birliği ülkesi gibi davranacaklarını açıkladı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa