Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İnternet üzerinden satılan zayıflatıcı, tedavi edici ürünler sahte ilaç!

        Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) Yönetim Kurulu Başkanı Samet Serttaş, piyasada zayıflattığı ve cinsel gücü artırdığı iddiası ile satılan ürünlerin aslında takviye edici gıda olmadığını belirterek, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onay almamış hiçbir ürünü kullanmayın. Bakanlığın internet sitesinden onaylı ürünleri kontrol edin" dedi.

        AA'nın haberine göre; Serttaş, son dönemde kamuoyunda sıkça tartışılan "sporcu gıdaları" ve "zayıflama hapı" gibi ürünlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

        Takviye edici gıdaların, sağlıklı bir yaşam için günlük beslenmeye destek olmayı amaçlayan ürünler olduğunu anlatan Serttaş, "İnternet üzerinden satılan, zayıflatıcı, tedavi edici, bir hastalığı iyileştirici veya önleyici etkisi olduğu iddia edilen ürünler, takviye edici gıda değildir. Takviye edici gıdalar zayıflatmaz veya cinsel gücü artırıcı özellik taşımaz" diye konuştu.

        REKLAM

        "BU ÜRÜNLER GIDA DEĞİL, SAHTE İLAÇ"

        Serttaş, internet üzerinden uygunsuz sağlık beyanlarıyla satılan bu ürünler konusunda tüketicileri uyararak, "Zayıflattığı veya cinsel gücü artırdığı iddia ürünler aslında sahte ilaçlardır. İçinde bitkisel ürün veya bileşen bulunmamaktadır. Bu ürünlerin içinde ilaç etken maddeleri vardır, yani sahte ilaçtır. Nerede, nasıl üretildiği belli değildir" ifadesini kullandı.

        Takviye edici gıda alınırken bilinen ve güvenilen markaların tercih edilmesini isteyen Serttaş, derneğin, vatandaşlara bu güvenceyi verecek bir iç kontrol mekanizması kurduğunu ve sadece bu güvenceyi sağlayan firmaların dernek üyesi olduğunu kaydetti.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, takviye edici gıdalar için bir kontrol ve onay mekanizması oluşturduğuna işaret eden Serttaş, Bakanlığın internet sitesinden, onaylı ürünlerin öğrenilebileceğini bildirdi.

        REKLAM

        Serttaş, protein tozu gibi sporcu gıdalarının, sporcu beslenmesinde önemli yeri olduğunu, aksi halde kas kütlesi kaybı yaşandığını belirterek, Bakanlığın, bu ürünlerin içindeki bileşenler ve bileşenlerin limitlerini belirlediğini ifade etti.

        Bakanlık izni olmayan takviye edici gıdaların piyasaya arzının yasak olduğunu vurgulayan Serttaş, "Ayrıca bu ürünlerde kullanılabilecek bitkilerle ilgili olarak da Bakanlıkta akademisyenlerden oluşan komisyon oluşturuldu. Bu komisyon aracılığıyla bitkilerin güvenli limitlerde ürünlere eklenmesi temin edildi" dedi.

        Söz konusu ürünlerle ilgili 23 Kasım'da Ankara'da Gıda ve Beslenme Konferansı'nı toplayacaklarını dile getiren Serttaş, konferansta, gıda takviyesi kullanan tüketicilerin profilleri, yasal düzenlemeler, katma değerli gıda üretimi gibi konuları ele alacaklarını kaydetti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa