Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 Aralık ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2017 konut satışları 2016 yılına göre yüzde 5.1 artış gösterdi ve 1 milyon 409 bin 314 adetle rekor kırdı.

Konutta rekor yılı ise Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve Konutder ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z.Altan Elmas değerlendirdi.

'TÜRKİYE, 2017'DE KONUT SATIŞINDA AVRUPA BİRİNCİSİ OLDU'

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, 1 milyon 409 bin 314 adet konut satışı ile rekor kıran 2017'yi değerlendirdi. Timur, "Bu sene de Avrupa birincisi olduğumuz bu rakam aslında beklediğimiz bir rekordu. Bunda Türkiye’de oluşan konut ihtiyacının yanı sıra, devletin yasal düzenlemelerle getirdiği teşvikler ve Emlak Konut GYO öncülüğünde ülkemizde ilk kez uygulanan ‘240 ay vade’ gibi kampanyaların da önemli etkisi oldu" dedi.

Timur, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz sene damga vergisinin sıfırlanması, tapu KDV oranında aşağı yönlü yapılan düzenleme ve tapu harcının düşürülmesi tüketiciler için konut alımında çok büyük bir maliyet avantajı sağladı. Bu yasal düzenlemelerin katkısı ile 500,000 TL tutarında bir konut alımında toplamda 57,500 TL’ye varan yani yüzde 10’u geçen bir avantaj sağlanmıştı. Sektörümüz, önemli bir kısmı Eylül 2017’ye kadar süren teşvikler sayesinde üçüncü çeyrekte yüzde 18,7 ile son üç yılın en yüksek büyüme oranını yakaladı. Bu rakamla sanayi büyümesinin önüne geçen inşaat sektörünün yatırımları da yüzde 12 oranında artış gösterdi.

Öte yandan Emlak Konut GYO, GYODER ve KONUTDER öncülüğünde başlayan ve bizim de destek verdiğimiz kampanyalar da rekora giden yolda etkili oldu. Bunlardan biri de Türkiye’de ilk kez uygulanan 20 yıl vadeli ve 0,80 faiz oranıyla uygulamaya alınan kampanya idi. Ayrıca konut satışlarını uzun vadeli konut kredisinde başlangıç rakamı olan yüzde 25 tutarındaki sermayeyi sağlama zorunluluğu yüzde 20’ye indirilmesi, KDV ve damga vergisi muafiyeti ile birlikte ayrıca konut alımında yüzde 15 devlet desteği uygulanması ve yabancıya getirilen KDV muafiyeti de sektörün satışlarına pozitif etki sağladı. Keza yabancıya getirilen KDV muafiyeti de sektörün satışlarına pozitif etki sağladı."

"REKOR, GENÇ TÜRKİYE'NİN DEMOGRAFİK YAPISINI YANSITIYOR"

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, konuttaki rekor yılı değerlendirirken şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye'de 2017'de satılan konut sayısı 2016'ya göre yüzde 5,1 artarak 1 milyon 409 bin 314 oldu. Bu beklediğimiz bir rekordu. Konjonktürel olarak bölgemizde oldukça sıkıntılı durumlar oluşmuş olsa da, konut satışında kırdığımız rekor, hem ülkemizin potansiyelini, hem oldukça genç olan yaş ortalamamızı hem de ne kadar enerjik bir nüfus olduğumuzu fazlasıyla ortaya koyuyor.

Bu konut satış rakamı ile aynı zamanda Avrupa’nın da en fazla konut satan ülkesi konumundayız. Rekorda 2017’deki konut satışlarını uzun vadeli konut kredisinde başlangıç rakamı olan yüzde 25 tutarındaki sermayeyi sağlama zorunluluğu yüzde 20’ye indirilmesi, KDV ve damga vergisi muafiyeti ile birlikte ayrıca konut alımında yüzde 15 devlet desteği uygulanması etkili oldu.

Özetle devlet ekonominin en yüksek hızla işleyen çarkının yavaşlamaması için her türlü fedakârlığı yaptı. Ayrıca Emlak Konut GYO öncülüğünde markalı konut üreticilerinin kampanyaları da bu fedakarlığı perçinledi. Keza geçen yıl yabancılara vatandaşlık hakkının yanı sıra getirilen KDV muafiyeti de rakamlara pozitif etki etti. Nitekim yabancıya hem konut satışında hem de cirosal anlamda 2016’ya kıyasla yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme gerçekleşti."

KONUTBANK DEVREYE ALINMALI

Akbal, 2018’de de 2017 gibi bir rekor isteniyorsa bazı önlemler alınması gerektiğini belirtti. Akbal, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunlardan ilki konut kredi faiz oranlarının yüksekliği. Geçen seneye kıyasla 30 baz puan yukarıdayız. Ayrıca bankalar konut kredisi almak isteyen her 100 tüketiciden 60’ını reddetmeye başladı. Keza geçen sene devletin sektöre verdiği teşvikler bu sene yok. Bu üçü, özellikle finansal araçlara ulaşabilen konut üreticilerinin kendi finansal modellerini geliştirmeye itiyor. Burada da sermayesi güçlü olamayan markalarda orta vadede ciddi riskler oluşabilir. Tüm bunların önüne geçebilecek formül ise ‘konutbank’. Tüketiciye az maliyetli ve uzun vadeli konut kredisi verebilirsek, sektörde olası bir çok riski de hedge etmiş oluruz."

"FAİZLER YÜZDE 1 VE ALTINDA OLMALI"

İpotekli satışlardaki büyümeye oranlarının 2016'a oranla 2017'artış gösterdiğini fakat son çeyrekte bir daralma yaşandığını dile getiren Elmas, "İpotekli satışlara baktığımızda da 34.029 konut satışı ile 2016 yılının Aralık ayına göre yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını görüyoruz. İpotekli satışlarda 2017 yılının toplamına baktığımızda da 2016 yılına göre yüzde 5,25 artış gerçekleşti. İpotekli satışlardaki yıllık bazdaki artış büyüme oranı ile paralel. Ancak 2017 yılının son çeyreğine baktığımızda geçen yıla göre yüzde 25'lik bir daralma mevcut. Bunda hem konut kredisi faizlerinin yüksekliği hem de bankaların kredi taleplerini geri çevirmesinin payı büyük" şeklinde konuştu.

Son olarak da 2018'deki büyüme hedefinden bahseden Elmas, "2018 yılında gayrimenkul sektörünün yüzde 5 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. 2017'de Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdüren gayrimenkul sektörü 2018'de de lokomotif olmayı sürdürecektir. Alternatif finansman modellerinin gelişmesiyle orta ve alt gelir grupları da konut satın alma imkânı bulacaktır. Gayrimenkul sertifikası için biz de elimizi taşın altına koyacağız. Gayrimenkul sertifikalarının aktif kullanılmaya başlanmasıyla konut almak isteyen çok daha geniş bir tabana ulaşabileceğiz. Ayrıca bina inşaat maliyetleri geçen yıla göre yüzde 19 artış gösterdi. Bu maliyet artışlarına rağmen konut üreticilerinin fiyatlarında bir değişiklik olmadığı düşünülürse, konut alıcıları ve yatırımcılarının konut alımı için harekete geçmelerinde fayda görüyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ