Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son Dakika: Hükümettten Kudüs kararına ilk tepki

        Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi hakkında yapılan yazılı açıklamada: " ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz.

        "KARARI KINIYORUZ"

        Bakınlıktan yapılan açıklamada; "Bu karar uluslararası hukuk ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir. Zira, Kudüs’ün İsrail tarafından ilhakı uluslararası toplum ve BM tarafından reddedilmiştir.

        Filistin meselesinin ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasıyla çözülebileceği çeşitli BM Kararlarıyla defalarca vurgulanmıştır. BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ABD’nin bunu görmezden gelmesi kabul edilemez. Filistin’in bağımsızlığını kazanması tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye bunun savunucusu olmaya devam edecektir.

        REKLAM

        Bölgede barış ve istikrar bakımından olumsuz yansımaları olacak bahsekonu karar, barış zeminini tamamen yoketme riski taşımaktadır.

        ABD Yönetimi’ni son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs’ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz.

        Kudüs’e ilişkin bu gelişmeler Sayın Cumhurbaşkanımızın İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak yaptıkları çağrıya istinaden 13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi ve Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda kapsamlı şekilde ele alınacaktır" denildi.

        .png
        .png

        CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU:TRUMP KUDÜS’ÜN ORTASINA BİR BOMBA KOYDU

        CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: “Kudüs’ün ortasına Trump bir bomba koydu. Derinden yaraladı bizi, Ortadoğu'yu, barışı özleyen herkesi derinden yaraladı. Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarının yanında sonuna kadar duracağız, destek vereceğiz. Trump yalnız kalacaktır, bütün dünyada yalnız kalacaktır. Kendi ülkesinde yaşadığı sorunları başka bir sorunla perdelemeye kalkıyorsa yanılacaktır."

        DİYANET İŞLERİ BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

        Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İnsanlığı, kadim geleneği, uluslararası hukuku hiçe sayan pervasız bir anlayış Kudüs'ü, Filistin coğrafyasında haksız bir yaklaşımla İsrail'in başkenti yapma gayreti içerisindedir" dedi.

        Erbaş, "İslam'ın ilk kıblesi Kudüs'ün haksızca bir teşebbüsle karşı karşıya kaldığına değinen Erbaş, "İnsanlığı, kadim geleneği, uluslararası hukuku hiçe sayan pervasız bir anlayış Kudüs'ü, Filistin coğrafyasında haksız bir yaklaşımla İsrail'in başkenti yapma gayreti içerisindedir. Bilinmelidir ki; Kudüs nice Peygamberin hatırasını barındıran bir İslam şehridir. Kudüs, tarihten beri, farklılıklar içinde bir arada yaşama tecrübesinin en muhteşem örneğidir. Kudüs her bir mümin'in canından, malından aziz bildiği mukaddes bir şehirdir. Kudüs sadece Filistin ve Mescid-i Aksa civarında yaşayan Müslümanların değil, tüm dünya Müslümanlarının ortak meselesidir" dedi.

        CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM PERSPEKTİFİNE İNDİRİLMİŞ AĞIR BİR DARBEDİR

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, "ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz. Bu talihsiz karar, iki devletli çözüm perspektifine indirilmiş ağır bir darbedir" dedi.

        "ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel-Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz. Bu talihsiz karar, iki devletli çözüm perspektifine indirilmiş ağır bir darbedir. Bölgede o kadar sorun varken, kendi iç sıkışmışlığını aşmak amacıyla alındığına inandığımız bu yanlış kararın bölgede tansiyonu daha da arttıracağından endişe duyuyoruz.

        Hiç şüphesiz bu tek taraflı alınan kararı tanımayacağız. Partimiz, müzakereler yoluyla başkenti Doğu Kudüs olacak 1967 sınırlarına dayanan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti ile güvenlikli sınırlar içinde yan yana yaşayacak ve bizim de esasen tanımış olduğumuz İsrail devletine ilişkin çözüm perspektifini desteklemeye devam edecektir."

        "KUDÜS'Ü KORUMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ"

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreteri Kalın, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezince (KAGEM) TDV Konferans Salonu'nda düzenlenen "Nazar Manzarayı İnşa Eder: İslam Düşünce Tarihi için Bütüncül Bir Okuma Önerisi" konulu panelinin kapanışında konuştu.

        İslam Düşünce Atlası'nda medeniyetin düşünce temellerine ilişkin çok önemli bir çaba ortaya konulduğunu ifade eden Kalın, "İçinde yaşadığımız bu arayışlar dönemiyle ilgili üzerinde yine düşünmemiz gereken konular var. Şimdi zor bir dönemden geçiyoruz. Sıcak problemlerle uğraşıyoruz. İslam dünyasında çok ciddi siyasi, toplumsal, ekonomik, mezhebi problemler var" ifadesini kullandı.

        ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararına da değinen Kalın, "Kudüs hepimizin onuru, şerefi ve ortak davasıdır. Onu korumak için hepimiz gece gündüz çalışmak zorundayız. Bu bizim öncelikle imanımıza olan görevimiz. Daha sonra tarihe karşı bir vazifemizdir. Bunun için mücadele edeceğiz. Gayret bizden, tevfik Allah'tan" dedi.

        İDSB: ASLA KABUL ETMİYORUZ, ETMEYECEĞİZ

        İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri Ali Kurt, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "Bir asra yakındır işgal altında ve her türlü hukuksuzluğa sahne olan, İslam dünyasının ilk kıblesi Kudüs’ün, siyonist idare ve yardakçıları tarafından başkent ilan edilmesini asla kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

        KUDÜS'TEKİ HRİSTİYAN DİN ADAMLARINDAN TRUMP'A 'VAZGEÇ' ÇAĞRISI

        Kudüslü Hristiyan din adamları, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planından vazgeçmesi çağrısında bulundu. Kudüs'teki patrikler ve kiliselerin başpapazları ABD Başkanı Donald Trump'a ortak bir mesaj göndererek, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planından vazgeçmesi çağrısında bulundu.

        HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BEKİR BOZDAĞ: ABD, BÖLGEDE YAŞANACAKOLUMSUZLUKLARIN FAİLİ VE SORUMLUSU OLMAKTAN KURTULAMAZ

        Başbakan yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Twitter'dan yaptığı açıklamalarda: "ABD Başkanı Trump’ın,Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı,Türkiye açısından kabul edilemez ve yok hükmünde bir karardır. Bu karar, barış kararı değil; bölgeyi kargaşaya, krize, kaosa, çatışmalara ve ateşe atma kararıdır.ABD Başkanı Trump’ın kararı; Kudüs’ün tarihi ve uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş statüsüne ve bölgenin gerçeklerine aykırıdır. Bu kararı veren ABD Başkanı ve ABD, bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluğun birinci derecede faili ve sorumlusu olmaktan kurtulamaz.

        Uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına aykırı, dünya ve bölge gerçeklerinden ve aklıselimden uzak ve iç politik hesaplarla alınmış bu karar;kararı alanları,alınan karara sevinenleri,bu karara engel olmayan ve engel olamayan herkese zarar verecektir.Aldığı haksız,gayri adil, bölgeyi/dünyayı ateşe atan;uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD’yi kınıyoruz.Bu karar,bizim için yok hükmündedir.

        Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs’e/Kudüs’ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır.Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti’nin vücut bulması;tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye,bugüne kadar olduğu gibi,bugün ve bundan sonra da Kudüs’ün/Filistin davasının savunucusu olmaya devam edecektir. " dedi

        "KUDÜS ŞEREFTİR"

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kudüs Kıbledir, Kudüs Miraç’tır, Kudüs Onurdur, Kudüs Şereftir, Kudüs Namustur" dedi.

        DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: SORUMSUZCA BİR AÇIKLAMA

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu , ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi sonrasında Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump'ın kararını kınadığını bildirdi. Açıklama şöyle:" ABD Yönetimi'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir."

        REKLAM

        AB BAKANI ÖMER ÇELİK: FİLİSTİN ASLA YALNIZ KALMAYACAKTIR

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve İsrail’deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını tüm dünya kınamalıdır. Bu karar, siyasi ve ahlaki olarak utanç duyulması gereken bir karardır. Bu kararla beraber Trump, Ortadoğu’daki tüm barış çabalarına karşı ağır bir saldırıda bulunmuştur. Uluslararası hukuku tanımadığını da açıkça ilan etmiştir. Trump ve Netanyahu’nun kendi siyasi zorluklarını aşmak için dünyayı yepyeni çatışmalarla karşı karşıya bırakacak bu kararı almaları barış umutlarına karşı tam provakasyondur. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımak, tarih ve hukuk önünde asla meşru kabul edilmeyecek bir işe imza atmak demektir." dedi.

        CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN TEPKİ

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Twitter paylaşımında, "Bu karar bizim açımızdan yok hükmündedir. Barışa katkı olarak tarif etmesi gülünç bir değerlendirme. ABD Yönetimi’nin Kudüs’le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM Kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır." dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa