Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İSRAİL-HAMAS SAVAŞI SON DAKİKA | İsrail-Hamas çatışması sürüyor! İsrail İç İstihbarat Servisi Başkanı Hamas saldırısının sorumluluğunu üstlendi

        Hamas ile İsrail arasında 7 Ekim'de başlayan çatışmalar şiddetli bir şekilde sürüyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları yoğun biçimde devam ederken, İsrail'in kara operasyonu hazırlıkları sürüyor.

        İsrail Ordu Sözcüsü, "Savaşın sonraki aşamasına hazırlık yapıyoruz, herkes kara harekatını konuşuyor ama 'başka bir şey olabilir" dedİ.

        İSRAİL GAZZE'DE HASTANE VURDU: 500 KİŞİ ÖLDÜ!

        İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısı 500'e yükseldiği bildirildi.

        Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.

        Kudra, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölü sayısının 500'e yükseldiğini söyledi.

        Filistin Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, saldırıda en az 200 kişinin öldüğü kaydedilmişti.

        İSRAİL'DEN İLK AÇIKLAMA

        İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 500 kişinin hayatını kaybettiği açıklanan saldırı hakkında, "ellerinde tüm detaylar olmadığını ve konuyu incelediklerini" söyledi.

        Hagari, düzenlediği basın toplantısında, "Buraya gelmeden önce Gazze birimiyle olay hakkında görüştüm. Elimizde tüm detaylar yok. Olaya dair detaylara bakıp ne olduğunu öğrenecek ve kamuoyunu bilgilendireceğiz." dedi.

        Ordu Sözcüsü, Gazze'ye birçok hava saldırısı düzenlendiğini belirterek "Hamas tarafından başarısız roket atma girişimleri ve yalan haber dolaşıma sokma çabaları olduğunu" savundu.

        Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiğini belirtmişti.

        NETANYAHU: SALDIRIYI BARBAR TERÖRİSTLER GERÇEKLEŞTİRDİ

        İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıya ilişkin olarak, "Hastaneye saldırıyı İsrail Savunma Kuvvetleri değil, Gazze'deki 'barbar teröristler' gerçekleştirdi. Çocuklarımızı hunharca katleden, kendi çocuklarını da katlediyor" ifadelerini kullandı.

        HAMAS: SİVİLLERİN ÖLÜMÜNDEN BMGK'DAKİ TASARIYI REDDEDENLER SORUMLU

        Hamas, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde sivillerin öldürülmesinden, bölgede insani yardım koridoru açılmasına ilişkin tasarıyı reddeden ülkeleri sorumlu tuttuğunu bildirdi.

        Hamas, Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedilmesinin ardından açıklama yaptı.

        Açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki sivil kayıplardan, BMGK'de insani koridorların açılmasına ilişkin karar tasarısını reddeden ülkeleri sorumlu tutuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

        Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki sivillere yardım amacıyla insani koridorların açılması için ateşkes çağrısında bulunan Rusya'nın BMGK'deki karar taslağına karşı oy kullanan ülkelerin tutumlarını kınadığı vurgulandı.

        Bu tür adımların, "İsrail'e daha fazla suç işlemesi, tüm uluslararası ve insani sözleşmeleri, normları, yasaları açıkça ihlal ederek 2 milyondan fazla Filistinliye yönelik soykırımını tırmandırması için yeşil ışık yaktığı" belirtildi.

        Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı 15 üyeli BMGK'de oylanmıştı. Tasarı, 5 "evet" oyu alırken, 6 "çekimser" ve 4 "hayır" oyuyla reddedilmişti. ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya "hayır" oyu kullanmıştı. Rusya'nın karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınanmıştı.

        GAZZE'YE SALDIRILAR SÜRÜYOR

        İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan savaşın 11'inci gününde Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını devam ettirdi.

        Gazze'deki sağlıkla ilgili kaynakların AA muhabirine aktardığı bilgilere göre, Han Yunus bölgesini hedef alan hava saldırıları sonucu Gazze'deki Nasır Tıp Kompleksi'ne çok sayıda yaralı geldi.

        Filistin haber ajansı WAFA, İsrail'in, savaş uçakları, gemileri ve topçu atışlarıyla Gazze Şeridi'ne saldırılarının gece devam ettiğini aktardı.

        Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat ve Şatı mülteci kampları gece boyunca İsrail savaş uçakları tarafından şiddetle bombalandı. Kentin doğu kesimleri de İsrail topçu atışlarının hedefi oldu.

        "SORUMLULUK BANA AİT"

        İsrail İç İstihbarat Servisi Şin Bet Başkanı Ronen Bar, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e başlattığı sürpriz saldırı hakkında erken uyarı yapılmamasından bizzat kendisinin sorumlu olduğunu açıkladı.

        Bar, teşkilat üyelerine gönderdiği mektupta, Hamas'ın saldırıları konusunda erken uyarı yapılmamasından bizzat kendisinin sorumlu olduğunu belirterek, "Yaptığımız bir dizi eyleme rağmen ne yazık ki cumartesi günü saldırının engellenmesine olanak sağlayacak yeterli uyarıyı oluşturamadık. Teşkilatın başında olan kişi olarak bunun sorumluluğu bana ait. Soruşturma için zaman olacak. Şimdi savaştayız. Sınır ve zaman sınırı yok. Sonuna kadar gideceğiz" dedi.

        REKLAM

        Çatışmaların 11. gününde neler yaşandı?

        • ABD Başkanı Joe Biden çarşamba günü İsrail'e gidecek.
        • Hamas, 7 Ekim saldırılarında aldığı rehinelerin karşılığında "İsrail hapishanelerinde bulunan 6 bin erkek ve kadın tutuklunun" serbest bırakılmasını talep etmişti. Hamas sözcüsü, Gazze'de "yaklaşık 200-250" İsrailli esir bulunduğunu söyledi.
        • İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara operasyonu hazırlıkları sürerken İran, İsrail'e karşı "önümüzdeki saatlerde" olası bir "önleyici eylem" konusunda uyardı.
        • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu.
        • UNICEF'in X platformunda yaptığı açıklamada, "Gazze'deki aile ve çocuklara yardımların engelsiz ulaşabilmesi için bizlerin, hemen insani ateşkese ihtiyacımız var." ifadeleri paylaşıldı.
        • Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 2 bin 808 Filistinli hayatını kaybetti, 10 bin 850 Filistinlinin yaralandı.
        • Filistinli Gazeteciler Sendikası, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında 11 Filistinli gazeteciyi öldüğünü açıkladı.
        • Dünya Sağlık Örgütü, "suyun tükenmesi" nedeniyle Gazze'nin halk sağlığı kriziyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. BM, Gazze'de hayatını kaybedenlere yetecek kadar ceset torbası bulunmadığını söyledi.
        • İsrail-Lübnan sınırında gerilim artarken, İsrail ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'ın 2 kilometre yakınında yaşayanları tahliye edeceğini söyledi. İsrail Savunma Kuvvetleri, 28 köyün boşaltılacağı ifade edildi.

        GAZZE'DE SU TÜKENDİ

        Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu.

        UNICEF'in X platformunda yaptığı açıklamada, "Gazze'deki aile ve çocuklara yardımların engelsiz ulaşabilmesi için bizlerin, hemen insani ateşkese ihtiyacımız var." ifadeleri paylaşıldı.

        Öte yandan, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), dün yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girdiğine ilişkin haberleri yalanladı. UNRWA'dan bir başka yetkili de yaptığı açıklamada, Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana ne yakıt, ne yiyecek, ne de su girişi olduğunu, hiçbir tedarik maddesinin kente girmediğini belirtti.

        İSRAİL'İN GAZZE'YE DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA ÖLEN FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 3 BİNE YÜKSELDİ

        İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 3 bine ulaştı.

        Gazze'deki Sağlık Bakanlığından konuyla ilgili yazılı açıklamada yapıldı.

        Açıklamada, İsrail’in saldırılarında Gazze'de ölen kişi sayısının 3 bine, yaralanan kişi sayısının ise 12 bin 500'e yükseldiği ifade edildi.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Merve Elmacı
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa