Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

George Stephenson ilk buharlı lokomotif olan "Rocket"i tasarlayan İngiliz makine mühendisidir.

George Stephenson Yaşamı ve Kariyeri

 

George Stephenson, onlu yaşlarında madencilik makineleriyle çalıştığı çok sayıda işe girdi. George Stephenson hiç eğitim almadı ama gece okuluna giderek okumayı öğrendi. George Stephenson maden kömürü mühendisi oldu. George Stephenson 1812'de, Newcastle yakınlarındaki Killingworth maden ocağında makine yapımcısı olarak çalışmaya başladı.

George Stephenson iş yaşamının kalanını demiryolları ve demiryolu lokomotifleri tasarlayarak ve inşa ederek geçirdi. George Stephenson 1814 ve 1826 yılları arasında kömür taşıyan lokomotifler inşa etti.

George Stephenson 1823'te Stockton'dan Darlington'a insan taşımacılığı yapacak bir demiryolu inşa etmekle görevlendirildi. Demiryolu 1825'te açıldığında, dünyanın ilk buharlı yolcu trenini çalıştıran makineyi kullandı. Stephenson'un haşarıları sayesinde bütün Britanya'ya demiryolu döşendi. George Stephenson Rocket adında güçlü bir lokomotif tasarlayarak bir yarışmada birinci oldu; lokomotif daha sonra oğlu Robert tarafından inşa edildi. George Stephenson İcatlarından elde ettiği geliri madencilerin çocukları için okul ve madencilerin eğitim göreceği gece okulları yaptırtmak için kullandı.

Tarihte Bugün

George Stephenson’ın 1814 yılında yaptığı lokomotif çalıştı.