Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail'den Gazze'ye kara operasyonu, israil filistine saldırıyor, israil saldırıları, gazze şeridinde hayatını kaybedenler, gazzeye düzenlenen saldırılar, hayatını kaybeden filistinliler, filistin ölü sayısı

        İsrail hafta başından beri sürdürdüğü Gazze operasyonu kapsamında ilk kez kara operasyonu düzenledi.

        İsrail devlet radyosunun haberine göre, İsrail donanmasına bağlı komandolar Pazar günü sabaha karşı Gazze Şeridi'nin kuzeyine kara operasyonu düzenledi.

        Haberde, kısa süreli operasyonun, bölgedeki bir roket fırlatma mevkisini hedef aldığı belirtildi.

        AFP, operasyon sırasında Hamas'ın silahlı kanadıyla İsrailli komandolar arasında çatışma çıktığını bildirdi. İsrail ordu sözcüsü, çatışmada dört komandonun hafif şekilde yaralandığını söyledi.

        'Karaya çıkamadılar'

        Pazar günü erken saatlerde Hamas'ın basın açıklamasında ise, savaşçılarının İsrail birliklerini kıyıda durdurarak karaya çıkmalarının engellendiği ifade edildi. Açıklamada, "Kassam Tugayları'na bağlı özel bir grup, Siyonist deniz kuvvetlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Sudaniye bölgesi sahiline askeri birlik indirme girişimini fark etmiş ve onlarla çatışmaya girmiştir" ifadeleri kullanıldı.

        Anadolu Ajansı'nın haberine göre, görgü tanıkları pazar TSİ 01.30'a dek iki taraf arasında çatışmaların sürdüğünü söyledi. Sudaniye bölgesinde peş peşe yoğun patlama seslerinin geldiğini anlatan görgü tanıkları, deniz çıkarma operasyonuna İsrail hücumbotları ve savaş helikopterlerinin katıldığını anlattı.

        Ayrıca denizden işgale karşı direnen Kassam Tugayları'na, ağır makineli tüfekler, füze ve roketlerle saldırıldığı ifade edilirken, Filistinli direnişçilerin İsrail deniz komandolarına hafif makineli tüfek, havan topu ve roketatarlarla karşılık verdiği aktarıldı.

        Filistin'de can kaybı yükseliyor

        İsrail'in Salı gününden beri düzenlediği operasyonlarda 173 Filistinli hayatını kaybetti. Gazzeli yetkililer, hayatını kaybedenlerden 33'ünün çocuk, 16'sının kadın olduğunu açıkladı. Aralarında iki yaşında bir çocuğun da olduğu 56 Filistinli'nin yaşamını yitirdiği Gazze, dün operasyonun en kanlı gününü yaşadı.

        Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 173'e yükseldiğini, bin 260 kişinin ise yaralandığını söyledi. Kudra, yaralılar arasında durumu kritik olanların da bulunduğunu kaydetti.

        Yerleşim yerlerini yok ediyorlar

        Filistin uzlaşı hükümetinin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 560 evin tümüyle zarar gördüğünü belirtti.

        Hasayine, "İsrail'in Gazze'de geçen pazartesi günü başlattığı saldırılardan şimdiye kadar 560 ev tümüyle, 12 bin 800 ev ise kısmen zarar gördü" dedi.

        Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan üç Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da İsrailliler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. Hemen ardından da İsrail, Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

        İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırılara ilişkin dün yaptığı açıklamada, "Operasyonların ne zaman biteceğini bilmiyoruz, uzun zaman alabilir" dedi.

        İsrail Gazze sınırındaki bir alanı askeri bölge ilan etti

        Öte yandan İsrail ordusunun, ülkenin güneyindeki Gazze sınırında yer alan geniş bir alanı askeri bölge ilan ettiği bildirildi.

        İsrail devlet radoysunun haberine göre, ülkenin güneyindeki Askalan kenti ile Gazze sınırı arasında kalan sahil bölgesinden başlayarak sınıra komşu yerleşim birimlerine kadar devam eden geniş bir alan askeri bölge ilan edildi ve bölgede yaşamayanların buraya girişleri yasaklandı.

        İsrail ordusunun, sabah saatlerinde ülkenin güneyinde bir İnsansız Hava Aracı (İHA) düşürdüğü belirtilmişti.

        Daha sonra da Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, söz konusu bölgeye İHA gönderdiğini açıklamıştı.

        İsrail, 7 Temmuz'da, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

        İsrail'in bu çerçevede düzenlediği ve genellikle sivillerin hedef alındığı saldırılarda, şimdiye kadar 173 kişi hayatını kaybetti, bin 260 kişi yaralandı.

        AJANSLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa