Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Irak'ta güvenlik güçlerinden tutuklulara infaz, ırakta infaz, insan hakları izleme örgütü ırak raporu, ırak güvenlik güçleri infaz

        İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Irak güvenlik güçleri ve bağlı militan grupların son bir ayda öç alma amacıyla 255 tutukluyu hukuksuz bir şekilde öldürdüğünü ve bunun savaş suçu kapsamına girdiğini bildirdi.

        HRW'nin yerel kaynaklarla görüşerek ve olay yerlerinde inceleme yaparak hazırladığını belirttiği raporda, 6 ayrı kent ve köyde gerçekleştirilen infazların Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eylemlerine karşı "öç alma" maksadıyla yapıldığı vurgulandı.

        Raporda, Irak güvenlik güçleri ve bağlı militanların büyük çoğunluğunun Şii, öldürülen tutukluların ise Sünni olduğu vurgulanarak, "Bu büyük çapta ve açıkça öç almaya dönük yargısız infazlar savaş suçu ve insanlığa karşı suç kapsamına girebilir" ifadelerine yer verildi.

        Raporda, bu yargısız infazların 9 ve 21 Haziran arasında Musul ve Telafer'in de içinde olduğu 6 bölgede gerçekleştiği, öldürülenlerin çoğunluğunun silahla yakın mesafeden vurulduğu ve 8'inin 18 yaşın altında olduğu tespitleri yer aldı.

        "Savaş suçları soruşturulsun"

        IŞİD'in ele geçirdiği bölgelerde bulunan hapishanelerdeki Sünni tutukluları salıverdiği belirtilen raporda, Irak güçlerinin, bu tutukluları IŞİD saflarında kendilerine karşı savaşmasını engellemek amacıyla bölgeden ayrılırken öldürdüğü vurgulandı.

        Raporda, "Tutukluları kurşunlamak uluslararası hukukun korkunç bir ihlalidir. Dünya IŞİD tarafından işlenen katliamları kınarken hükumet güçleri ve bağlı militanların uyguladığı mezhep temelli cinayetlere gözünü kapatmamalı" ifadelerine yer verildi.

        Raporda, uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulması ve iki tarafında işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçların soruşturulması talep edildi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa