Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Slavyansk "bağımsızlık" dedi, Slavyansk'ta referandum, Slavyansk referandum sonuçları, Slavyansk, referandum.

        Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Slavyansk'ta dün yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 90'ının, bağımsızlıktan yana oy kullandığı bildirildi.

        "Donetsk Cumhuriyeti"nin seçim komisyonu başkanı Roman Lyagin, bölgede üç milyon seçmenin yaklaşık yüzde 75'inin sandık başına gittiğini ve yüzde 90'ının bağımsızlığı desteklediğini söyledi. Seçimleri izleyen uluslararası gözlemciler olmadığından ayrılıkçıların verdiği bu sonuçları doğrulamak mümkün değil.

        Bu arada dün Lugansk bölgesinde yapılan referandumun sonuçları konusunda ise şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

        "DÜZENLEYENLER CEZALANDIRILACAK"

        Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yapılan referandumların hiçbir yasal dayanağının bulunmadığını, referandumu düzenleyenlerin de cezalandırılacağını bildirdi.

        Turçinov, yazılı açıklamasında, Donetsk ve Lugansk'ta Rus yanlısı ayrılıkçıların yaptığı ve seçmenlerin yaklaşık yüzde 90'ının, bağımsızlıktan yana oy kullandığı ileri sürülen referandumların çok saçma bir propagandadan başka bir şey olmadığını belirtti.

        "Referandumun hiçbir yasal dayanağı yoktur. Düzenleyenler cezalandırılacaktır" ifadelerini kullanan Turçinov, ülkenin doğusundaki isyancılardan eli kana bulaşmamış, haklarını yasalar çerçevesinde arayanlarla diyaloğa hazır olduklarını bildirdi.

        ABD VE KANADA SONUÇLARI TANIMIYOR

        ABD'nin ardından Kanada da Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgeleri için yapılacak referandum sonuçlarını tanımayacağını açıkladı.

        Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, yazılı açıklamasında, "Kanada, Uktayna'nın doğu bölgeleri için açıklanan sözde referandum kararını reddeder" ifadesini kullandı.

        "Bu karar, ülkeyi bölmek isteyen ayrılıkçı Rus yanlılarının şiddeti körükleyen saçmalıklarından biridir" şeklinde değerlendirmede bulunan Baird, Ukrayna halkının, ülkelerinin refahı, birliği ve istikrarı için 25 Mayıs'taki devlet başkanlığı seçimlerine odaklanması, gerçek demokratik bir eylem olarak sandık başına gitmesi gerektiğini bildirdi.

        Bakan Baird, Kanada olarak Ukrayna halkının 25 Mayıs'ta çizecekleri tarihi rotada yanlarında olacaklarını kaydetti.

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de yaptığı açıklamada Donetsk ve Lugansk bölgeleri için ayrılıkçı grupların açıkladığı referandum kararını ve sonuçlarını, Ukrayna yasalarına aykırı olduğu için tanımayacaklarını açıklamıştı.

        UKRAYNA ASKERİ RUSYA YANLILARINI VURDU

        Ukrayna'nın doğusundaki Krasnoarmeysk kentindeki referandum sırasında Ukrayna askerlerinin uyarı ateşi açması sonucu Rus yanlılarının vurularak ölmesi amatör kamera tarafından kaydedildi.

        Ukrayna'nın doğusunda dün düzenlenen bağımsızlık referandumunda kan aktı. Krasnoarmeysk kentinde Ukrayna askerlerinin halkın oy kullanmasını engellemek için ele geçirdiği bir oy verme merkezinde çıkan tartışmada Rusya yanlılarının vurulma anı an be an kaydedildi. Görüntülerde önce Rusya yanlılarının oy merkezine girmeye çalıştığı görüldü. Bu sırada bir Ukrayna askeri Rusya yanlılarına, "Evinize gidin, buradan uzaklaşın" diye seslendiği görüldü. Fakat Rusya yanlılarının uyarıyı dikkate almamasıyla tartışmalar alevlendi ve Ukrayna askeri halkı uzaklaştırmak için havaya ateş açtı.

        Askerin namluyu yeterince havaya kaldırmaması sonucunda kurşunlardan biri kalabalık arasında bulunan bir kişiye isabet etti. Olay sonrası vurulan adam yere yığılırken bir grup kişi askerlerin üzerine yürüdü. Fakat asker ateş etmeye devam etti ve bu sefer de bir kişi ayağından vuruldu. Yaralıya hemen müdahale edilirken oy verme merkezi önündeki kalabalık da dağıldı. Daha sonra yapılan açıklamalardaysa 2 kişinin öldüğü ve birçok kişinin yaralandığı ifade edildi.

        Ukrayna'nın doğusunda yaşanan seçimlerde çatışmaların tırmandığı bir başka bölge de Donetsk oldu. Donetsk'te Ukrayna güçleri tıpkı Krasnoarmeysk'teki gibi oy verme merkezlerini kuşattı ve halkın sandığa gitmesini engellemeye çalıştı.

        AJANSLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa