Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu suriyeli muhalifler, humuslular, humuslular evlerine geri döndü, suriyede muhalefet çekildi, Beşar Esad

        Suriye’de “direnişin başkenti” olarak görülen Humus kentinde, hükümetle yapılan anlaşma gereği muhalif güçlerin kontrol altında tuttuğu bölgeleri terk etmesi üzerine Humus halkı evlerine geri dönmeye başladı. 3 yıl önce terk etmek zorunda kaldıkları kente geri dönen halkın çoğu, yerle bir olmuş evlerini görünce hayal kırıklığına uğradı. Bombalanmış evlerinden geriye kalanları toparlamaya çalışan halk, harabe haline gelmiş sokaklarda yürüdü. Bir zamanlar 1 milyon kişinin yaşadığı kent 2011 yılından bu yana muhaliflerin kontrolündeydi. Elinde fotoğraf albümleri olan Humuslu bir kadın, “Hatırlayacak hiçbirşeyim kalmadığı için bu fotoğrafları getirdim. Evim yıkıldı” dedi. Kentteki isyancılar perşembe günü, otobüslerle muhalefetin elindeki kuzeye götürüldü. İsyancılarla hükümet arasındaki anlaşmanın İran’ın Suriye büyükelçisinin arabuluculuğuyla yapıldığı belirtiliyor.

        PATLAYICI ARIYORLAR

        HUMUS Valisi Talal el Barazi, askeri birliklerin kentin tarihi kesiminde patlayıcı taramasına başladığını açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) kaynakları, son isyancı konvoyunun kentten ayrıldığını ve tahliyenin tamamlandığını söyledi. Çarşamba gününden bu yana, 2000 kadar isyancı ve yakınının kentten ayrıldığı tahmin ediliyor. Barazi tahliyenin tamamlanmasından sonra Humus’un “güvenli şehir” ilan edileceğini ve derhal yeniden inşa çalışmalarına başlanacağını söylemişti. Mart 2011’de Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmada 150 binden fazla kişinin öldüğüne inanılıyor. İç savaş nedeniyle 9 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa