Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Alman demokratlardan CHP'ye boykot

        Pazartesi gününden bu yana Türkiye’de yoğun temaslarda bulunan Alman Sosyal Demokrat Partisi heyeti, Ankara’da Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptığı görüşmenin ardından Alman Büyükelçiliği Konutunda düzenlenen öğle yemeğinde bir grup Türk gazetecisiyle bir araya geldi.

        Alman Büyükelçisi Dr. Eckart Cunzt’un evsahipliğini yaptığı yemekte temaslara ilişkin bilgi veren ve Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendiren heyet üyeleri özellikle Anayasa Mahkemesi’nin türban kararı ve AKP hakkındaki kapatma davası üzerinde durdular. Heyet üyelerinden Uta Zapf, Türkiye’de toplumun bölündüğünü belirterek “laik, reform yapan, Avrupa’ya yönelmiş, istikrarlı bir devlet” görmek istediklerini söyledi.

        Son yıllarda yaptığı reformlar ve kadınların gelişmesini destekleyen “Haydi kızlar okula” gibi projelerde bulunan bir partinin “gizli bir İslamcı gündem”inin olamayacağını vurgulayan Zapf, buna karşın “Türban ile ilgili kaygıları gerçekten anlayabiliyorum” dedi.

        CHP’YE BOYKOT

        Bu arada, Alman Sosyal Demokrat Partisi heyeti, Ankara’da çok yoğun temaslarda bulundu. AKP’den Dengir Mir Mehmet Fırat ve Egemen Bağış ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşen heyet, aralarında Meclis’in Dışişleri Komisyonu üyeleri, DTP milletvekilleri ve Diyanet Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve İHD gibi sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüler.

        “Sosyal demokrat” kesimin görüşlerini SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'dan öğrenen heyet, Anamuhalefet Partisi ve Sosyalist Enternasyonal üyesi CHP’den “artık sosyal demokrat” olmadığı gerekçesiyle randevu talep etmemeye karar verdi.

        Heyet üyelerinden milletvekili Johnannes Kahrs da, CHP’nin insan hakları gibi konularda ilerlemeye yardımcı olduğunu sanmadıklarını belirterek “AKP’yi bize daha yakın hissediyorum” dedi.

        Son yıllarda CHP ile yaptıkları görüşmelerin, tekrarlatmak istemedikleri çok olumsuz bir deneyim oluşturduğunu belirten Kahrs, Meclis’de yaptıkları görüşme sırasında üst düzey bir CHP’li milletvekilinin toplantı odasını terk ettiğini belirterek “çok şaşırdık” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa