Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Arap dünyası kararsız

        Barack Obama'nın Beyaz Saray'a geçmesi halinde son yıllarda ABD ile Arap dünyası arasında gerilen ilişkilerin düzeleceği ve Obama'nın özellikle Filistin sorununa daha adil bir yaklaşım sergileyeceği umudunu taşıyan Arap liderler, siyahi adayın en güçlü Yahudi lobi kuruluşu Aipac'de yaptığı konuşmayla şoke oldu.

        Obama, Demokrat başkan adaylığını garantilemesinin hemen ardından Aipac'de yaptığı konuşmada, Kudüs'ün İsrail'in bölünmez başkenti olarak kalacağını söylemişti.

        Obama'nın bu sözleri, işgal altındaki Doğu Kudüs'ü gelecekte kurulacak bağımsız Filistin devletinin parçası olarak gören Filistinliler arasında büyük hayalkırıklığına yol açtı.

        Filistinli başmüzakereci Saib Erakat, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, 'Bu, 1967'den bu yana başımıza gelen en kötü şey. Beni asıl hayalkırıklığına uğratan şey, değişim teması üzerine kampanya yürüten Obama gibi birinin, Filistin devletiyle ilgili farklı şeylerin söylenmesi gerektiği Aipac'e gelince bunu başaramamasıdır' diye konuştu.

        KUDÜS'TEN VAZGEÇİLEMEZ

        Filistin lideri Mahmud Abbas da Obama'nın sözlerine karşı çıkarak, 'Başkenti Kudüs olmayan bağımsız Filistin devletini kabul etmeyeceğiz. Bunun açık olduğunu düşünüyorum' dedi. Abbas, Kudüs meselesinin, devam eden müzakerelerde ele alınan altı konudan biri olduğunu da dikkat çekti.

        Hamas'ın sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Obama'nın açıklamalarının, ABD dış politikasının değişeceğine yönelik bütün umutları ortadan kaldırdığını belirterek, Demokrat ve Cumhuriyetçi Partinin, Araplar ve Filistinlilerin hakları pahasına, İsrail işgaline destek verilmesinde müttefik olduklarının anlaşıldığını savundu.

        URI AVNERY: 'KONUŞMA SKANDAL'

        İsrailli yazar ve barış eylemcisi Uri Avnery de Obama'nın Aipac'de yaptığı konuşmayı ele aldığı yazısında, uzun ve yıpratıcı bir mücadelenin ardından rakibi Hillary Clinton'u geride bırakarak adaylık yarışını kazanan Obama'nın, 'tabasbus ve yaltakçılıkta' bütün rekorları kırdığını savundu.

        Obama'nın konuşmasını şoke edici olarak nitelendiren, ancak kimsenin şoke olmamasının daha da şaşırtıcı olduğunu vurgulayan Avnery, siyahi adayın bu konuşmayla daha önce dile getirdiği bütün dış politika yaklaşımlarını geçersiz kıldığını öne sürdü.

        Obama'nın, İsrail'in güvenliğinin her ne pahasına olursa olsun korunacağını söylemesi, (daha önce barışçı çözüm niyetini açıklamış olmasına karşın) İran'a sert tehditlerde bulunması, kaçırılan İsrailli askerlerin serbest bırakılması vaadinde bulunması gibi açıklmalarının bir ölçüye kadar anlaşılabilir olduğunu söyleyen Avnery, bununla beraber Kudüs'e ilişkin sözlerinin, bütün sınırları aşan bir skandal olduğunu iddia etti.

        BEYAZ SARAY'DA DEĞİŞMEYECEK

        Avnery, hiçbir Filistinli, Arap ya da Müslümanın, İslamın üçüncü en kutsal mekanı ve Filistin milliyetçiliğinin sembolü olan Harem-i Şerif'in Filistin denetiminde olmadığı bir çözümü kabul etmeyeceğini vurguladı.

        Obama'nın seçilmek için bu açıklamaları yaptığı, Beyaz Saray'a yerleştikten sonra 'kendine döneceği' yönündeki spekülasyonları da inandırıcı bulmadığını sözleyen Avnery, 'Bu konuda emin değilim. Sonuçta bütün bunların, zihninde yerleşmiş fikirler olduğu ortaya çıkabilir. Fakat bir konuda eminim. O da, Obama'nın Aipac'deki beyanlarının barış için çok çok kötü olduğudur. Barış için kötü olan İsrail için, Filistin halkı için ve bütün dünya için de kötüdür. Şayet bu fikirlere bağlı kalırsa, seçildiği zaman iki halk arasında barış sözkonusu olduğunda 'hayır yapamam' demek zorunda kalacaktır' diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa