Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 1 milyon öğrenci OKS'ye kilitlendi

        Bu yıl son kez yapılacak olan OKS’de geçen yıldan farklı olarak sınavın kapsamı daraltılırken, soruların niteliği de değiştirildi. OKS’de öğrencinin diploma notu, İlköğretim Başarı Puanı (İBP) adı altında sınav sonuçlarını da yaklaşık yüzde 7 oranında etkileyecek. Ancak merkezi sistem ile öğrenci alan 92 özel okul bu puanı kullanmıyor.

        SINAVDA NASIL BAŞARILI OLUNUR?

        -410 BİN ÖĞRENCİ KOMİSER OLMAK İSTİYOR-

        EĞİTEK Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, ANKA’ya yaptığı açıklamada sınava girecek adayların 468 bin 905’inin erkek, 444 bin 707’sinin ise kız öğrencilerden oluştuğunu bildirdi. OKS’ye girecek adayların 433 bin 156’sı DPY için başvururken, 410 bin 21 öğrenci ise Polis Poleji’ne girebilmek için OKS’ye giriyor. Polis olmak isteyen öğrencilerin 230 bin 797’si erkek öğrencilerden oluşurken, 179 bin 224 kız öğrenci de “bayan komiser” olabilmek için OKS’de ter dökecek.

        -2 BİN 842 OKULDA YAPILACAK-

        EĞİTEK Genel Müdür Yardımcısı Ekinci, sınavlara girecek öğrencilerin cep telefonu ve hesap makinesi getiremeyeceğini belirtirken, sınavın 8’i yurtdışında olmak üzere toplam 2 bin 842 okulda, 49 bin 430 salonda yapılacağını söyledi. Ekinci, sınavda görevli olarak 100 bine yakın öğretmenin de görev yapacağını açıkladı. OKS, yurtdışında Suudi Arabistan’da Cidde, Riyad ve Medine şehirlerinde, KKTC’de Lefkoşa, Özbekistan’da Taşkent, Türkmenistan’da Aşkabat, Azerbaycan’da Bakü, Libya’da da Trablus şehirlerinde bulunan Türk okullarında yapılacak. Yurtdışından 510 öğrenci OKS’ye katılırken, 716 bin 573 öğrenci il merkezi ve merkez ilçelerden, 196 bin 529 öğrenci ise taşra ilçelerden katılacak. Ekinci, OKS’de görev alacak öğretmen sayısının ise yaklaşık 100 bin olduğunu bildirdi.

        Ekinci, sınava bin 899 özürlü öğrencinin katılacağını bildirirken, 991 öğrencinin özrüne uygun olarak, ek süre, okutman-yazman isteme, hastanede sınava girme gibi taleplerde bulunduğunu anlattı. OKS’ye 3 öğrenci de cezaevinden girecek.

        -NÜFUS CÜZDANINDA FOTOĞRAF BULUNMA ZORUNLULUĞU YOK-

        Ekinci, OKS’ye girecek olan adayların nüfus cüzdanlarında fotoğraf bulunup bulunmaması konusunda endişe yaşandığını anımsatarak, “Nüfuz cüzdanında fotoğraf bulunması gibi zorunluluk yoktur. Öğrencilerimizin okullarından aldıkları sınava giriş belgesinde fotoğraf bulunması yeterlidir. Öğrenci ve velilerimiz bu konuda endişe yaşamasınlar” dedi.

        -ADAYLAR 120 DAKİKADA 100 SORU ÇÖZECEK-

        Tek oturumda yapılacak olan OKS, 120 dakika sürecek. Toplam 100 soru bulunan sınavda öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler’den 25’er soru yanıtlayacaklar. Sınavda Türkçe testinde çıkacak 25 soru Türkçe kullanma gücü ile ilgili olacak. Matematik sorularının 9'u geometriyi kapsayacak. Fen ve Teknoloji sorularının 10'u Fizik, 9'u Biyoloji ve 6'sı da Kimya sorusu olacak. Sosyal bilgilerdeki soruların da 14'ü Tarih, 11'i Coğrafya konularından çıkacak.

        -POLİS OLMAK İSTEYEN OKS-MF’DEN YÜKSEK ALMALI-

        OKS'de iki tür puan hesaplanacak ve bu puanlar okullara yerleştirmede kullanılacak. Bu puanlardan biri OKS-MF (Matematik Fen) Puanı, diğeri OKS-TM (Türkçe Matematik) Puanı. OKS-MF puanı Fen Liseleri, Fen ve Teknoloji Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri'ne yerleştirmesinde kullanılacak. OKS-TM puanı ise OKS-MF puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, 8. Sınıf Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavında, Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'nda geçerli olacak.

        -FEN VE ÖZEL LİSELERİ SEÇECEKLERE “4.00” ZORUNLULUĞU-

        OKS’de öğrenciler 20 tercih yapabilecekler. Kayıt sonrasında boş kalan kontenjanlar belirlenip, ilan edilecek. Öğrencinin Fen Lisesi ve Özel Fen Lisesi tercihini yapabilmesi için 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yılsonu notu en az ‘orta’ ve bu derslerin yılsonu ağırlıklı ortalaması en az 4.00 olması gerekiyor. Öğrencinin Sosyal Bilimler Lisesi tercihi yapabilmesinin koşulu ise 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinin her birinin yılsonu notunun en az 3.00 ve bu derslerin yılsonu ağırlıklı ortalamasının da en az 4.00 olması gerekiyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa