Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İsveç'te nükleer panik

        İsveç’in Göteborg kenti yakınlarındaki Ringhals Nükleer Santralı civarındaki bir araçta bulunan patlayıcı, İsveç polisini alarma geçirdi. Polis yetkilileri, patlayıcı yüklü aracın, santral yakınlarındaki sanayi bölgesinde yapılan rutin kontroller sırasında tespit edildiğini belirtti. Park halindeki bir kamyonda bulunan patlayıcının, araçtaki yangın söndürme cihazına sabitlenmiş olduğu kaydedildi.

        Santralın sözcüsü Gösta Larsen, patlayıcının inşaatlarda kullanılan tipte ve sivil kullanım amaçlı olduğunu söyledi. Larsen, patlayıcıya bir ateşleme mekanizması monte edilmediği için infilak etme tehlikesinin bulunmadığını vurguladı. İsveç polisi tesiste detaylı bir inceleme başlatırken, aracın sürücüsünün olaydan haberi olmadığını, dolayısıyla patlayıcının araca bir başkası tarafından yerleştirildiğini düşündüklerini duyurdu.

        ÜLKE ALARM DA

        Tedbir amacıyla Ringhals’ın yanı sıra, Forsmak ile Oskarshamn’daki nükleer santrallardaki güvenlik önlemleri de sıkılaştırıldı. Ülke genelindeki alarm seviyesi de, en yüksek seviye olan 4’e çıkarıldı. Önlemlerin artırıldığı 3 santralda bulunan toplam 10 nükleer reaktör, ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

        GÜVENLİK AÇIĞI TARTIŞMALARI

        İsveç’teki nükleer santralların güvenliği, uzun zamandır kamuoyunda tartışma yaratıyor. 2010’da bir grup çevre eylemcisinin, Forsmark Santralı’na girerek eylem yapması, bu tür tesislerin büyük bir güvenlik zafiyeti içerisinde olduğu yorumlarına yol açmıştı. İsveç’in güneyindeki Ringhals Nükleer Santrali yakınlarındaki bir araçta patlayıcı madde bulunmasının ardından ülkedeki nükleer tesislerde güvenlik önlemleri artırıldı Nükleer tesiste patlayıcı paniği

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa