Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kafkasya'da yeni cephe

        Son dönemde Rus güvenlik kuvvetleri, Doku Umarov liderliğinde Kuzey Kafkasya'da bağımsızlık hedefleyen "Kafkasya Emirliği"ne karşı yürüttüğü operasyonları Dağıstan'da yoğunlaştırıyor.

        Dağıstan gazetelerinde yer alan haberlere göre, Rus yönetiminin Dağıstan'a özel birlikler göndermesinin ardından, çatışmalarda artış görülüyor. Geçen hafta Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'de düzenlenen intihar saldırısında 5 polisin hayatını kaybetmesi, güvenlik güçlerinin operasyonlarına karşı misilleme olarak gösteriliyor.

        SALDIRILARIN YARISI DAĞISTAN'DA

        Son iki yılda Rusya'daki saldırıların yaklaşık yarısı Dağıstan sınırları içinde gerçekleşti. Resmi verilere göre, 2011'de Rus güvenlik kuvvetlerine karşı düzenlenen 193 saldırının 96'sı Dağıstan'da meydana gelirken, 100'ün üzerinde çatışma yaşandı. Bu yılın ilk üç ayında da tablo çok fazla değişmedi. Çatışmalarda 30'a yakın güvenlik görevlisi hayatını kaybederken, bazıları bölge sorumlusu olmak üzere çok sayıda direnişçinin ölü olarak ele geçirildiği bildirildi.

        Rusya Ulusal Antiterör Komitesi tarafından yapılan açıklamalara göre, Mart ayındaki operasyonlar da Dağıstan'da yoğunlaşıyor. Son olarak bu sabah düzenlenen operasyonda, biri bölge sorumlusu olduğu öne sürülen iki direnişçi öldürüldü. Çatışmaların en fazla yaşandığı bölgelerse Kızılyar, Derbent, Sergokala, Untsukul ve Tsumada.

        SALDIRILARIN SEBEPLERİ

        Uzmanlara göre operasyonların ve saldırıların Dağıstan'da yoğunlaşmasının ardında birden çok sebep var. İlk olarak Dağıstan'ın coğrafi konumuna dikkat çekiliyor. Gürcistan, Azerbaycan ve Çeçenistan'la sınırı olması ve Hazar Denizi kıyısında yer alması Dağıstan'ın jeopolitik önemini artırıyor. Orta Asya'dan Rusya'ya uzanan petrol ve doğalgaz boru hatları ile Bakü-Novorossiysk petrol boru hattı Dağıstan'da birleşiyor. Bu yüzden bölgedeki istikrarın, güvenli enerji sevkıyatı için önemli olduğu vurgulanıyor.

        Bir diğer neden olarak ise, Çeçenistan'daki yoğun güvenlik önlemlerinin "Kafkasya Emirliği"nin hareket kabiliyetini sınırlandırması gösteriliyor. Bu nedenle de saldırıların Dağıstan'da yoğunlaştığı ifade ediliyor.

        Diğer taraftan, Dağıstan'ın en önemli özelliği olarak halkın etnik yapısı ve İslam dinine olan bağlılığı ön plana çıkartılıyor.

        Dağıstan'da Avar, Dargin, Kumuk, Lezgi, Lak, Tabasaran, Nogay, Rutul, Agul, Yahudi, Tat, Azeri, Çeçen ve Rus gibi çok sayıda etnik grup birarada yaşıyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa