Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suriye humus şahiba Suriye Genel Devrim Konseyi

        Suriyeli muhalifler, bugün sabaha karşı Humus'ta büyük bir katliam yapıldığını duyurdu. Suriye Genel Devrim Konseyi'nden yapılan açıklamada 57 kişinin öldürüldüğü ve bunun yanı sıra kimliği belirsiz 43 cesede ulaşıldığı belirtildi. Konsey, operasyonların sürdüğü bölgelere uzaktan rastgele havan toplarıyla saldırıldığını ileri sürdü. Yaşananlarla ilgili bazı görüntüler sosyal medya aracılığıyla dünyaya ulaştırıldı.

        KATLİAM VE TECAVÜZ

        Humus'un Kerm El Zeytun bölgesinde güvenlik güçlerince öldürülenlerin 23'ünün kadın, 28'inin çocuk ve 6'sının erkek olduğunu aktaran konsey, bazı kadınlara tecavüz edildikten sonra çıplak olarak sokaklarda bırakıldığını, ordunun bir ayı aşkın bir süredir kentte düzenlediği operasyonlarda binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, son günlerde kadın ve çocukların da hedef olduğu ve tutuklu merkezlerinde kızların tecavüze uğradığını belirtti.

        Çocukların annelerinin gözleri önünde öldürüldüğünü ve tecavüzlerin de aynı şekilde gerçekleştiğini ifade eden yerel aktivistler, dün geceden beri kentte neler yaşandığını hiç kimsenin bilmediğini, rejimin kentteki katliamlarının tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştiğini söyledi.

        "30-40 TANK BÖLGEYE GİRDİ"

        Kerm El Zeytun'a yaklaşık bir kilometre mesafedeki Halidiye bölgesindeb Reuters haber ajansına ulşan Velid Fares adlı bir muhalif de 30 ila 40 tankın bölgeye girdiğini, Şahiba milislerinin 4 aileyi katlettiğini söyledi. Fares, öldürülenlerden 21'inin kimliklerinin tespit edildiğini de belirtti.

        Suriyeli muhalifler ayrıca, Dera'da, İdlib'in Mearratu Mısrin, Aşira ve Bab-ı Derib mahallelerinde şiddetli top atışlarının olduğunu bildirdi.

        İngiltere'de bukunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Humus'taki olaylarda 12 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Örgüt ayrıca, ordunun muhaliflere karşı başlatığı operasyonlarda ülkenin kuzeyinde yer alan İdlib kentinde 20, Halep'te 4, liman kent Lazkiye, Dera ve Şam'da da birer kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

        SURİYE ORDUSU AY BAŞINDA KENTE GİRMİŞTİ

        Bir aya yakın süren kuşatma ve bombardımanın ardından Suriye ordusu, Mart başında Humus'taki muhaliflerin kontrolündeki bölgelere girmişti.

        Birleşmiş Milleteler, Suriye'de bir yıldır devam eden ayaklanmada şimdiye de 7500'den fazla insanın öldüğünü duyurmuştu. Suriye yönetimi ise Aralık ayında yaptığı açıklamada olaylarda 2000'den fazla güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

        ANNAN: ESAD'A SOMUT ÖNERİLER SUNDUM

        Öte yandan temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye'ye gelecek BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, dün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la ikinci kez görüştü. Annan, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Beşşar Esad'a sahada gerçekten etkisi olacak ve bu krize son verecek süreci başlatmaya yardımcı olacak somut öneriler dizisi sunduğunu belirterek, görüşmelerin şiddetin ve cinayetlerin derhal durdurulması, insani yardım kuruluşlarının ülkeye girişi ve diyalog başlatılması konularında yoğunlaştığını kaydetti.

        "İYİMSERİM AMA"

        Gerçekçi yanıtın değişimi kabul etmek ve demokratik, barışçıl, istikrarlı, çoğulcu ve insan hakları temelinde refah bir Suriye'nin kalıcı temellerini atacak reformları benimsemek olduğunu ifade eden Annan, ''Devlet Başkanı Esad'a (Rüzgarın yönünü değiştiremezsin, öyleyse yelkeninin yönünü değiştir) diye bilinen eski Afrika özdeyişini anımsattım. Çok kısa süredir buradayım, görüştüğüm hemen herkes barış istiyor. Şiddetin durmasını istiyor. Hayatlarına kaldıkları yerden devam etmek istiyor. Evet iyimserim, zor alacak ama umut etmeyi sürdürmeliyiz'' diye konuştu.

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa