Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Usame Bin Ladin Şukat Kadir ISI Emel Hariah Sabir El Kaide

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Mayıs 2011'de öldürülen El Kaide'nin eski lideri Usame bin Ladin'in son yıllarıyla ilgili sis perdesi yavaş yavaş aralanıyor.

        Pakistan İstihbarat Örgütü'ne (ISI) yakın bir emekli subay olan Şukat Kadir, elde ettiği belgelere dayanarak Ladin'in son zamanlarının pek de huzurlu olmadığını iddia ediyor.

        Şukat Kadir, Ladin öldürülürken yanında bulunan en küçük eşi Emel'in sorgu kayıtlarının bir bölümüne ulaştığını da iddia ediyor. Ladin'in öldürüldüğü villaya girme izni verilen az sayıdaki kişiden biri olan Kadir, elde ettiği bilgilerin bir kısmını Assosiated Press haber ajansıyl paylaştı.

        VİLLA KALABALIKTI

        Ladin'in Mayıs 2011'de öldürüldüğü villa oldukça kalabalıktı. Ladin, üç eşi, 8 çocuğu ve 5 torunuyla o villadaydı. Ayrıca aynı bahçe içindeki diğer bina da da Ladin'in özel kuryesi, ailesiyle birlikte yaşıyordu.

        Sanılanın aksine Ladin'in son yıllarını kırsal alanda geçirmediği, öldürüldüğü Abbottabad'daki villaya 2005 ortalarında taşındığı daha önce ortaya çıkmıştı. Ancak Şukat Kadir'in verdiği bilgilere göre bu eve taşındıktan sonra çok da huzurlu bir hayatı olmamış.

        Ladin, villanın üçüncü katındaki yatak odasında en küçük eşi olan Yemenli Emel ile birlikte kalıyordu. Bilgisayarların bulunduğu yan odada da diğer eşi kalıyordu.

        İLK EŞİN GELİŞİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

        Ladin'in ilk eşi olan Suudi Arabistan doğumlu Hayriye Sabir, Ladin'in birkaç akrabası ile birlikte 2001 yılında Afganistan'dan İran'a geçmiş ancak Tahran yönetimi tarafından 2010 yılına kadar ülkeden çıkışlarına izin verilmemişti. 2010'da Peşaver'de kaçırılan İranlı diplomatların karşılığında ülkeden ayrılmasına izin verilmişti. Sabir Şubat ya da Mart 2011'de Ladin'in yaşadığı villaya geldi.

        "SINIRLARI ZORLUYORDU"

        Şukat Kadir, ikinci kattaki bir yatak odasında kalan Sabir'in çok saldırgan davrandığını hatta zaman zaman sınırları zorladığını belirtiyor. Ladin'in aynı evde kaldığı en büyük oğlu Halid de Sabir'in gelişinden rahatsız olmuş.

        "SON BİR GÖREVİM VAR"

        Şukat Kadir, Emel'in sorgu tutanaklarına dayanarak, Halid'in sık sık Sabir'e neden geldiğini sorduğunu belirtiyor. Bir keresinde Sabir, "eşim için yapmam gereken son bir görev var" demiş. Halid de bu konuşmayı babasına anlatmış ve onu olası bir ihanet konusunda uyarmış.

        "LADİN KADERE BIRAKTI"

        Sorgu tutanaklarında Emel, bin Ladin'in de Sabir'den kuşkulandığını ama bunu çok umursamayarak kendini kadere bıraktığını anlattı.

        İHANETE UĞRAMIŞ OLABİLİR

        Bin Ladin'in öldürülmesinde eşlerinden birinin ihanetinin parmağı olduğu şu ana kadar kanıtlanamadı. ABD'li yetkililer, Ladin'in yerinin telefon konuşmalarından tespit edildiğini açıklamışlardı. Ladin'in küçük eşi Emel'in sorgu tutanakları ise şimdiye kadar resmi olarak açıklanmadı.

        JFK SUİKASTİ GİBİ

        Hayriye'nin evdeyken kimlerle telefonla temas kurduğunun açık olmadığını söyleyen Kadir, buna karşılık ABD'nin tüm komplo iddialarını yalanladığını ve Bin Ladin'i kendi imkanlarıyla ele geçirdiğini açıkladığını belirterek, "Yeterince kanıt yok. Bir gün olur mu bilmem, JFK suikasti gibi" diye konuşuyor.

        Resmi olarak ISI ile ilşiikisinin reddedileceğini ve bunun normal olduğunu belirten Şukat Kadir, Ladin'in öldürülmesinden sonra villaya girmesine izin verildiği konusunda ise ısrarlı.

        ÖLÜM TUZAĞI

        Kadir, villada hiç bir uyarı sistemi, kaçış yolu ya da bodrum olmadığını, eğer açıklandığı şekilde bir operasyon yapılmışsa bunun tam anlamıyla ölüm tuzağı olduğunu belirti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa