Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama onay verdi ABD’li imam öldürüldü

        Yemen’de El Kaide bağlantılı imam Enver El Evlaki öldürüldü. ABD New Mexico doğumlu El Evlaki, Yemen’de keşif ve saldırı uçuşu yapan insansız uçaklarla düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürüldü. Amerikan Savunma Bakanlığı’ndan gazetecilere gönderilen açıklamada, “terörist Enver El Evlaki, bazı arkadaşlarıyla birlikte öldürüldü” denildi. Üst düzey yetkililer, 1971 doğumlu El Evlaki’nin Yemen’in Marib ve elJavf bölgeleri arasında bir yerde düzenlenen saldırıda korumalarıyla birlikte öldürüldüğünü söyledi. ABD insansız hava aracı, mayıs ayında da El Evlaki’ye yönelik bir operasyon düzenlemiş ancak El Evlaki bu saldırıdan kurtulmuştu.

        13 ASKERİ ÖLDÜRTTÜ

        El Evlaki, 2009 yılında bir ABD uçağını bombalama girişimiyle bağlantılı olmakla suçlanmıştı. ABD’nin Texas Eyaleti’ndeki Fort Hood üssünde, 5 Kasım 2009’da 13 Amerikalı askeri öldüren, 29’unu da yaralayan Binbaşı Nidal Malik Hasan’ın da saldırı talimatını El Evlaki’den aldığı öne sürülmüştü. El Evlaki özellikle görüntülü internet sitesi Youtube üzerinden yayınlanan vaazlarında Avrupa ve ABD’deki Müslümanları silahlı mücadeleye davet ediyordu.

        11 EYLÜL’LE BAĞLANTILI

        El Evlaki’nin adı 2009 yılında Arap yarımadasında ABD’ye giden bir uçağı bombalama girişimine de karışmıştı. El Evlaki, Colorado State Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği eğitimi gördü ve San Diego Üniversitesi’nde eğitsel liderlik üzerine lisansüstü eğitim yaptı. Yemen’de iyi bilinen bir aileye mensup olan El Evlaki’nin babası Yemen’in eski tarım bakanlarından. ABD’de bazı camilerde imamlık yapan El Evlaki, 2004 yılında Yemen’e döndü ve iki yıl sonra El Kaide bağlantısı suçlamasıyla tutuklanana kadar üniversitede hocalık yaptı. El Evlaki 2007’de serbest kaldı. El Evlaki’nin 11 Eylül’de New York’taki İkiz Kuleler’e saldırı düzenleyen El Kaide militanlarıyla da bağlantısı olduğu iddia edilmişti.

        BU BİR İLK OLDU

        ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz yıl İmam Enver Evlaki’nin ölüm emri olarak görülen bir talimata imza atmıştı. Obama’nın bu talimatıyla, El Evlaki yurtdışındayken Amerikan ordusu ve istihbarat örgütleri tarafından öldürülmek üzere aranan ilk Amerikan vatandaşı oldu. Söz konusu talimatın ardından ABD ordusu Yemen’de bulunan El Evlaki’ye yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Bazı sivil toplum örgütleri El Evlaki’nin yakalanıp adalet önüne çıkarılmasının önemini vurgulayarak Obama’nın verdiği kararı eleştirmişlerdi.

        İKİNCİ AMERİKALI

        Yemen Savunma Bakanlığı, El Evlaki’nin öldüğü operasyonda, El Kaide’nin İngilizce yayınlanan internet dergisi ‘Inspire’ın yöneticisi, Amerikan vatandaşı Samir Han’ın da öldürüldüğünü açıkladı. Pakistan asıllı Han’ın, dergi aracılığıyla ABD hedeflerine saldırıları teşvik ettiği ve hatta nasıl patlayıcı yapılacağı konusunda yazılar yayınladığı biliniyordu.

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa