Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Filistin'e tam üyelik için ilk toplantı

        BM Güvenlik Konseyi'nin değerlendirme komitesi, dün ilk defa Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu ele almak üzere toplandı.

        Konseyin dönem başkanı Lübnan'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Newaf Selam basına kapalı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, komitenin başvuruyu değerlendirmek üzere toplandığını ve konuyu değerlendirmeye devam etmek üzere gelecek hafta ''uzmanlar seviyesinde'' yeniden toplanacağını bildirdi. Selam, komitenin çalışmaları hakkındaki raporu BM Güvenlik Konseyi'nin kendilerinden sonraki dönem başkanı Nijerya'nın, konseye 2 hafta sonra sunacağı bilgisini de verdi.

        Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud da gazetecilere yaptığı açıklamada, değerlendirme komitesinin, Filistin'in BM'ye devlet olarak tam üyelik başvurusunun BM Şartı'na uygun olup olmadığının tespit edilmesi için uzmanlar seviyesinde haftaya toplanacağını, başvurunun teknik açıdan inceleneceğini vurguladı.

        Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da yaptığı açıklamada, komitenin değerlendirmesini bir an önce yapmasını ve başvurularını onaylamasını istediklerini belirtti.

        Konseyin 15 üyesinin temsil edildiği değerlendirme komitesinin Filistin'in başvurusunuonaylaması için 15 üyenin 8'inin onayını alması gerekiyor.Filistin'in komitede 8 üye ülkenin oyunu alsa bile BM Güvenlik Konseyi'nde en az 9 üyenin oyunu alması, aynı zamanda da ABD'nin vetosunu aşması gerekiyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa