Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mübarek'in istifası bekleniyor

        Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevi bırakması için başlatılan gösterilerin 17. gününde, Mübarek'in görevi bırakacağı yönündeki açıklamalar kuvvet kazandı. Mısır Ordu Yüksek Konseyi, bugün ülkedeki son durumu görüşmek üzere Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi başkanlığında toplandı. Toplantıda Başkomutan Hüsnü Mübarek ya da yardımcısı Ömer Süleyman'ın bulunmaması dikkat çekti. Bu durum, Mübarek'in ardından Süleyman'ın da saf dışı bırakıldığı yorumlarına yol açtı. Mısır Ordusu, Hüsnü Mübarek'in göstericilerin talepleri karşılayacağı açıklamasını yaptı. Ordunun ülkenin selameti için duruma müdahil olduğunu açıklandı.

        El Arabiya televizyonu, Mübarek'in olağanüstü hal yasasını kaldıracağını ve yetkilerini Süleyman'a devredeceğini iddia ediyor.

        Mübarek'in görevi bırakacağı yönündeki açıklamalar yoğunlaşırken, Tahrir Meydanı'ndaki binlerce gösterici de sevinç gösterileri yapıyor. Meydandaki kalabalığın 3 milyon kişiye ulaştığı öne sürülüyor.

        Bu arada, Müslüman Kardeşler'in önde gelen üyelerinden İsam el Eryan, Mısır'daki gelişmelerin darbe sürecine benzediğini söyledi. El Eryan, "Endişeli ve tedirginim. Sorun, devlet başkanıyla değil rejimle ilgili." dedi.

        Tüm bunlar olurken El Arabiya televizyonuna dayandırılan haberlerde, Mübarek'in açıklamasının banttan yayınlanacağı ve Dubai'ye doğru yola çıktığı iddia edildi. Daha önce de Mübarek'in, Genelkurmay Başkanı ile birlikte, Şarm el Şeyh'e gittiği ileri sürülmüştü. Müslüman Kardeşler'in lider kadrosunda yer alan Dr. Eşref Abdülgaffar da "Bence bu konuşma çoktan kaydedilmiştir. Açıklama yayınlandığında muhtemelen gideceği yere varmış olur." açıklamasında bulunmuştu.

        Öte yandan Mısırlı ünlü gazeteci Fehmi Huveydi, Mısır'da bir darbe olduğunu, devlet başkanı Mübarek'in görevden ayrıldığını söyledi.

        ABD Başkanı Barack Obama da konuyla ilgili konuştu ve ''Mısır'da tarihin değişimine tanıklık etmekteyiz'' dedi.

        MISIR'DAN GELEN SON HABERLERİN DETAYLARI

        ŞEFİK: İSTİFA EDECEK

        Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, Hüsnü Mübarek'in bir açıklama yaparak görevini bırakabileceğini söyledi. Şefik'in Mübarek'in "büyük ihtimalle" bugün bir açıklama yaparak, görevini Cumhurbaşkanı Yardımcısına bırakacağını söyleyebileceği kaydedildi.

        Haber ajanslarında Mübarek'in protestocuların isteklerini karşılayacağı bilgisi de geçiliyor.

        MISIR ANAYASASI'NIN, CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMININ BOŞALMASINA İLİŞKİN MADDELERİ

        Mısır Anayasası'nın, hükümetin internet sayfası "http://www.egypt.gov.eg" da yer alan İngilizce metnine göre, Cumhurbaşkanı'nın çekilmesi, istifası, görevlerini yapamaz hale gelmesi gibi durumlarda yerine kimin geçeceğine dair maddeleri, 82-84. maddelerde düzenleniyor.

        Bu maddelere göre geçici devir ile istifa, farklı sonuçlar doğuruyor.

        82. Madde: Cumhurbaşkanı, geçici bir engelden ötürü görevlerini yapamaz duruma gelirse, yetkilerini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na devreder.

        83. madde: Cumhurbaşkanı, istifa etmesi halinde, istifa mektubunu Halk Meclisi'ne sunar.

        84. Madde (kısmen): Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması veya Cumhurbaşkanı'nın görevlerini daimi olarak yapamaz durumda olması halinde, Halk Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlenir.

        ''MÜBAREK HALKA HİTAP EDECEK''

        Mısır Devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bu akşam halka hitap edeceğini duyurdu. Televizyonun açıklamasında, ''Mübarek bu akşam halka açıklamada bulunacak'' denildi.

        MÜBAREK, YARDIMCISI SÜLEYMAN İLE GÖRÜŞTÜ

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yardımcısı ile görüştüğünü bildirildi. Devlet televizyonu, Mübarek'in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman ile görüştüğünü duyurdu.

        OBAMA "DÖNÜŞÜM" DEDİ

        ABD Başkanı Barack Obama, ''Mısır'da tarihin değişimine tanıklık etmekteyiz'' dedi. İnternet dünyasındaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere Michigan'da bulunan Obama, konuşmasında Mısır'daki gelişmelere de kısaca değindi. Obama, istifası etmesi beklenen Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in açıklamasından önceki bu açıklamasında, ''Mısır'daki olaylar bu ülkede tarihin değişmekte olduğunu gösteriyor'' ifadesini kullandı. ABD Başkanı, ''Mısır'da demokrasiye düzenli geçişi'' desteklediklerini de kaydetti.

        DAVUTOĞLU, CLINTON İLE GÖRÜŞTÜ

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Davutoğlu ile Clinton bir telefon görüşmesi yaparak bölgesel konuları ele aldı. Görüşmede, Mısır'daki ve Tunus'taki gelişmeler ile Irak konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

        "TAHRİR'DEKİ HALK İKTİDAR DEĞİŞİMİ PLANINI REDDEDERSE, ORDU HAREKETE GEÇECEK"

        El Arabiye televizyonu, Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda protestolarını sürdüren halkın, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a vermesi suretiyle uygulanacak iktidar değişimi planını reddetmesi durumunda, ordunun harekete geçeceğini ileri sürdü. Adı açıklanmayan kaynaklara dayanarak bu haberi veren TV, bu konuda başka bir ayrıntı vermedi.

        MÜSLÜMAN KARDEŞLER: ASKERİ DARBE GİBİ GÖZÜKÜYOR

        Mısır'daki önemli muhalif gruplardan Müslüman Kardeşler'in üst düzey yetkililerinden Essam El Erian, gelişmelerin ''askeri gibi gözüktüğünü'' söyledi. Erian, Reuters'a yaptığı açıklamada, ''Askeri darbe gibi gözüküyor. Kaygılı ve sıkıntılıyım. Bu sorun Cumhurbaşkanı ile değil rejimle ilgili ''dedi.

        Mısır'daki muhalif cephenin en önemli gruplarından Müslüman Kardeşler'in (İhvan-ı Müslimin) lider kadrosunda yer alan Dr. Eşref Abdülgaffar da Mısır'da son gelişmeler karşısında ordunun halkın yanında yer almaya karar verdiğini söyledi. Abdülgaffar, Mısır'da yönetim krizine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu son gelişmeleri darbe olarak yorumlamıyorum. Bence bu daha çok, ordunun halkın yanında yer alması olarak görülmeli." dedi.

        Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in akşam saatlerinde yapacağı açıklama hakkında ilginç bir yorumda bulunan Abdülgaffar şöyle konuştu: "Bence bu konuşma çoktan kaydedilmiştir. Açıklama yayınlandığında muhtemelen gideceği yere varmış olur."

        "Yarından itibaren Mısır'da neler değişir?" şeklindeki soruya Abdülgaffar, "Yarından çok şu anda yaşananlar önemli. Her geçen dakika yeni gelişmeler oluyor." şeklinde cevap verdi.

        ''MISIR'DA DARBE OLDU''

        Mısırlı ünlü gazeteci Fehmi Huveydi, Mısır'da bir darbe olduğunu, devlet başkanı Mübarek'in görevden ayrıldığını söyledi. Huveydi, "Mısır halkı mutlu. Mübarek görevden ayrıldı. Ama yerine kimin geçeceğini bilmiyoruz." dedi. Mısırlı ünlü gazeteci Fehmi Huveydi, Mısır'da bir darbe olduğunu, Devlet Başkanı Mübarek'in görevden ayrıldığını söyledi. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) Kahire'de yaşanan yönetim kaosunu değerlendiren Huveydi, "Mısır halkı mutlu. Mübarek görevden ayrıldı. Ama yerine kimin geçeceğini bilmiyoruz. Şu anda bekliyoruz. El Cezire'den gelişmeleri izliyoruz. Bildiğimiz şey Mübarek'in görevden ayrıldığı. Mısır televizyonundan yapacağı konuşmayı bekliyoruz. Şu an itibariyle yönetimin kime geçtiğini bilmiyoruz. Cumhurbaşkanı yardımcısı Süleyman'ın mı, yoksa Savunma Bakanı Tantavi'nin mi görevi devralacağı belirsiz. Ancak halkın bir korkusu yok. Mısır halkı yaşanan değişimden mutlu." dedi.

        "Tantavi ya da Süleyman'ın görevi devralması Mısır halkının beklentisini karşılayacak mı?" sorusunu ise Huveydi şu şekilde cevaplandırdı: "Şu aşamada bu çok önemli değil. Mübarek dışında kim olsa kabulümüz. Daha sonraki süreci birlikte göreceğiz."

        CIA DE MÜBAREK'İN İSTİFA EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

        Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bu akşam istifa etmesinin kuvvetli bir ihtimal olduğunu açıkladı. CIA açıklamasında, Mübarek'in bu akşam istifa etmesinin ''kuvvetle muhtemel olduğu'' ifadesi yer aldı. Mısır Başbakanı Ahmet Şefik ise devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, bundan sonra her şeyin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in elinde olduğunu söyledi.

        CIA: MÜBAREK GİDERSE YERİNE SÜLEYMAN GELECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR

        Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesi halinde yerine yardımcısı Ömer Süleyman'ın gelebileceği yorumunda bulundu. CIA açıklamasında, ''İstifa ederse Mübarek'in yerine Süleyman gelecek gibi görünüyor'' denildi.

        "MÜBAREK ŞARM EL ŞEYH'E GİTTİ"

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, Genelkurmaşy Başkanı ile birlikte, Şarm el Şeyh'e gittiği ileri sürüldü. Haberi veren El Arabiye televizyonu, başka ayrıntı vermedi. Şarm el Şeyh'te Mübarek'in tatil dönemlerinde kaldığı ikametgahının olduğu biliniyor.

        "GELİŞMELER ORDUNUN KONTROLÜ ELE ALMAKTA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

        Uluslararası haber ajansı AP, Mısır'daki son gelişmelerin, ordunun kontrolü ele almakta olduğunu ortaya koyduğunu ileri sürdü. Ordunun resmi TV kanalından yaptığı ve "ulusun korunması için gereken önlemleri değerlendirmekte olduğu" ve "halkın bütün taleplerinin karşılanacağı" açıklamasına dikkati çeken ajans, "bu dramatik açıklamalar, 17 günlük protestoların ardından ordunun kontrolü ele almakta olduğunu gösteriyor" yorumunu yaptı.

        "PROTESTOCULARIN TÜM TALEPLERİ KABUL EDİLECEK"

        Mısır'da, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in derhal istifa etmesi başta olmak üzere 17 gündür başkentte protesto gösterilerini sürdüren muhaliflerin "tüm taleplerinin karşılanacağı" açıklandı. Ordu komutanlarından Hasan el Roveni, Kahire'deki Tahrir Meydanı'ndaki protestoculara yaptığı konuşmada, "istediğiniz her şey yerine getirilecek" dedi. Aynı zamanda başkomutan olan Mübarek'in başkomutanlığı, bu nedenle ordu komutanlığına devredilebilir.

        ORDU MÜBAREKSİZ TOPLANDI

        Gün boyu toplantısını sürdürmekte olduğu belirtilen Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nin, Savunma Bakanı ve silahlı kuvvetler komutanı Hüseyin Tantavi başkanlığındaki toplantılarında, "ulusun korunması için gereken önlemler ve hazırlıkları görüşmekte olduğu" bildirildi. Mısır resmi televizyon kanalının haberinde, toplantıda Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını talep eden halkın taleplerini de ele alındığı ifade edildi.

        Ordunun konuya ilişkin yakında bir bildiri yayımlayacağı kaydedildi. Mübarek'in de kısa bir süre içerisinde halka hitap edeceği kaydedildi. Mübarek'in görevini bırakabileceği haberlerini, iktidar partisi yetkilileri de teyit etti.

        Bu arada El Arabiya ordunun ülkede sıkı yönetim ilan edebileceğini duyurdu.

        TAHRİR MEYDANINDA İSTİFA BEKLENTİSİ

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa edeceği yönünde medyada çıkan haberlerin ardından, Mısır halkı Mübarek'in istifa haberini karşılamak üzere Tahrir meydanına akın etti.

        Bayraklar ve dövizler taşıyarak meydana gitmeye çalışan halk, askerlerin kontrol noktalarında sıkı biçimde arandıktan sonra alana alınıyor. Tahrir meydanında 17 günden beri gösteri yapan protestocular da Mübarek'in istifa edeceği yönündeki haberleri sevinçle karşıladı.

        Alanda slogan atan protestocular, AA muhabirine yaptıkları açıklamada "Mübarek gidiyor. Ömer Süleymanı da istemiyoruz. Mısır halkı burada gösteri yapıyor. Kimse istediklerimiz olana kadar bizi bu alandan çıkaramaz" dediler.

        Mübarek'in istifa edeceğine dair haberler alanda bulunan protestoculara megafonla anons edilirken, on binlerce göstericinin, Mübarek'in akıbetinin ne olacağını ve ordunun pozisyonunu merakla beklediği gözleniyor.

        "MÜBAREK HALA GÖREVİNİN BAŞINDA, AYRILMIYOR"

        Tüm bu gelişmeler yaşanırken Mısır Enformasyon Bakanı Anas el Fekki, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in "hala görevinin başında olduğunu, ayrılmayacağını" söyledi. Bakan, Reuters'a yaptığı açıklamada, "medyadan duyduğunuz her şey söylenti" görüşünü savundu.

        Bir yetkili, Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredebileceğini ileri sürerek, "ancak henüz karar verilmedi, hala görüşmeler sürüyor" dedi.

        İktidar partisi başkanı Hussam Bedrevi de, Mübarek için bir kenara çekilmenin en iyisi olacağını ifade ederek, "bugün gitmesini bekliyorum" dedi.

        "MÜBAREK YARIN SABAH HALA CUMHURBAŞKANIYSA, ŞAŞIRIRIM"

        Mısır'da iktidar partisi Ulusal Demokratik Parti'nin Genel Sekreteri Hasan Badravi, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in çekilmesinin doğru olacağını" söyledi. Badravi, yaptığı açıklamada, Mübarek'in bu akşam bir açıklama yaparak, görevini bıraktığını söylemesini beklediğini kaydetti. "Yarın sabah Mübarek hala Cumhurbaşkanıysa şaşırır mısınız" sorusuna Badravi, "Evet şaşırırım" diyerek yanıt verdi.

        Mısır'da yetkinin anayasal yolla halka verilmesi gerektiğini ve 3-4 ay içinde seçim yapılmasını umduğunu vurgulayan Badravi, "Şu anda Mübarek'in nerede olduğunu biliyor musunuz" sorusunu ise, "Hayır, bilmiyorum" diyerek yanıtladı.

        Badravi daha önce de, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'a devretmesini umduğunu" söylemişti.

        MISIR YÖNETİMİ, AB DIŞİŞLERİ YÜKSEK TEMSİLCİSİ ASHTON'IN ZİYARET TALEBİNİ REDDETTİ

        Mısır yönetimi, Kahire'yi ziyaret etmek isteyen AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ı "yoğun iç gündem" nedeniyle kabul etmedi.

        Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, AB liderleri tarafından Tunus ve Mısır'a gitmekle görevlendirilen Ashton'ın bu ziyaretleri en kısa sürede gerçekleştirmek istediğini ve gelecek hafta için Mısır makamlarından onay istediğini söyledi.

        Kocijancic, Mısır makamlarının yeşil ışık yakmaması halinde resmi ziyaretin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtti.

        AB kaynakları, "yoğun iç gündem" nedeniyle Ashton'ın ziyaretine onay vermeyen Mısır yönetiminin, bu ay sonuna kadar geri adım atmasını bekliyor.

        Ashton, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman ve bazı muhalefet temsilcileriyle görüşmeyi ve protesto gösterilerinin adresi Tahrir Meydanı'nı ziyaret etmeyi planlıyordu.

        Ashton'ın Mısır'ın en güçlü muhalif hareketi Müslüman Kardeşler ile görüşüp görüşmeyeceği ise netlik kazanmadı.

        BM, MISIR'DAKİ GELİŞMELERİ ÇOK YAKINDAN İZLİYOR

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Mısır'daki gelişmeleri çok yakından izlediği bildirildi. BM Sözcüsü Martin Nesirky, gazetecilerin Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa edeceği yönünde çıkan haberlerle ilgili olarak Genel Sekreterin ne düşündüğünü sormaları üzerine, Genel Sekreterin Mısır'daki gelişmeleri son derece yakından takip ettiğini ifade etti.

        Genel Sekreter Ban Ki-mun'un son iki haftadır Mısır'daki gelişmelerle ilgilenen uzmanlarından sürekli bilgi aldığını ve iki gün önce de Mısır'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maged Abdülaziz ile BM'de görüştüğünü hatırlatan Nesirky, ''BM Genel Sekreteri sizlere de ifade ettiği gibi Mısır halkının ülkedeki durumdan açıkça hayal kırıklığı duyduğunu gösterdiğini ve cesur reformların yapılması çağrısında bulunduğunu düşünüyor'' dedi.

        Genel Sekreter Ban Ki-mun'un en son ne zaman Mübarek ile telefonda görüştüğünün sorulması üzerine, bunu net bir yanıt veremeyeceğini söyleyen Nesirky, ''Genel Sekreter, üst düzey danışmalarıyla Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak sürekli temas halinde, onlardan bilgi alıyor ve Mısır'daki gelişmeleri son derece yakından takip ediyor'' diye konuştu.

        Genel Sekreterin New York dışındayken yaptığı ''Mısır'daki liderlik halkının sesini dinlemeli'' yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak Mısır'ın BM Daimi Temsilciliği BM nezdinde sözlü şikayette bulunmuştu. Genel Sekreter, New York'a dönüşünde açıklamalarıyla ilgili bazı yanlış anlamaların olabileceğini belirterek, ''Ben hükümet liderlerinin, halklarının içten isteklerini daha dikkatle dinlemeleri gerektiğini, ülkede bir geçiş dönemi olması gerektiğini ve bunun ne kadar çabuk olursa o kadar iyi olacağını söyledim. Ülkenin geleceği ve geçiş sürecine halkın kendisi karar vermeli, dediğim budur'' diye konuşmuştu.

        TECEMMÜ PARTİSİ HÜKÜMETLE REFORM GÖRÜŞMELERİNDEN ÇEKİLDİ

        Mısır'daki muhalefet partilerinden Tecemmü, hükümetle reform görüşmelerinden çekildiğini bildirdi.

        Tecemmü partisinin yayımladığı bildiride, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yönetiminin halkın taleplerine "asgari seviyede karşılık vermediği" belirtildi.

        Bildiride hükümetin diyalog biçimi eleştirilerek, üzerinde anlaşmaya varılan şeylerle ilgili resmi açıklamaların yanlış olduğu ifade edildi. Yetkililerin "kabul edilemez" açıklamalarının, katılımcıları "halk devrimiyle karşı karşıya getirdiği" de kaydedildi.

        Tecemmü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın pazar günü başlattığı görüşmelerden çekildiğini açıklayan ilk parti oldu.

        ''ONLARCA GÖSTERİCİ KEYFİ OLARAK GÖZALTINA ALINDI"

        Mısır'da ordunun, Tahrir Meydanındaki gösterilere katılan onlarca kişiyi keyfi olarak tutukladığı ve bazılarına işkence yaptığı iddia edildi. Merkezi New York'ta bulunan İnsan Haklarını İzleme örgütü'nden yapılan açıklamada, "31 Ocaktan bu yana Tahrir'e giden ve meydandan dönen en az 20 protestocunun askeri polis tarafından keyfi olarak gözaltına alındığı saptandı" denildi. Örgüt, ordunun göstericilere karşı konuşlandırılmasından beri en az 119 kişinin gözaltına alındığını da bildirdi. Örgüt, en 5 işkence vakasının tespit edildiğini, serbest bırakılanlardan birinin, 1 Şubatta askerlerin en az 12 kişiye elektrik verdiklerini gördüğünü anlattığını aktardı.

        Ordu ise gözaltına alınan protestoculara kötü muamele iddialarını yalanlıyor.

        ''ABD, İSRAİL'İN TEHLİKEDE OLMAMASINI SAĞLAYACAKTIR''

        ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Mısır'daki protestolarla ilgili açıklamasında, ''İsrail'in tehlikede olmamasını sağlayacakları'' yorumunda bulundu.

        Bakanlığın ''iki numaralı ismi'' James Steinberg, Kongre'nin dış ilişkiler komitesindeki konuşmasında, ''ABD, Mısır'daki olayların İsrail ve bölge için yeni bir tehlike yaratmaması için gerekeni yapacaktır'' ifadesini kullandı.

        Steinberg, ''İsrail sınırındaki siyasi değişimlerin İsrail ve bölge için yeni tehlikeler yaratmamasını sağlamaya kararlı olduklarını'' da kaydetti.

        AJANSLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa